Ως χρήστες αναπηρικής καρέκλας (αμαξίδιο), η ενεργή συμμετοχή σας θα φέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία σας και θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την καθημερινότητα σας, τονίζει η personal trainer κ. Σοφία Περδίκη.

Η τακτική αερόβια άσκηση (κολύμπι) – η άσκηση που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό -και οι ασκήσεις που βελτιώνουν την δύναμη είναι εξίσου σημαντικές για την υγεία και την ευεξία των χρηστών ή μη αναπηρικής καρέκλας.

Ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις σας και το επίπεδο σωματικής ικανότητας, θα υπάρχει μια δραστηριότητα ή κάποιο άθλημα για εσάς. Η σωματική δραστηριότητα δεν σημαίνει απαραίτητα γυμναστήριο ή αγωνιστικό αθλητισμό, αν και αυτές μπορεί να είναι εξαιρετικές επιλογές. Η δραστηριότητα μπορεί να λάβει πολλές μορφές και να συμβεί σε πολλά μέρη.

Για να βελτιώσετε την υγεία σας, δοκιμάστε δραστηριότητες που βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς σας και τη μυϊκή δύναμη. Για τη γενική υγεία, όλοι οι ενήλικες ηλικίας 19-64 ετών, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων, συνιστάται να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα αερόβιας δραστηριότητας, συν ασκήσεις δύναμης δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Μην ανησυχείτε για την επίτευξη αυτών των στόχων το σημαντικό είναι να κάνετε αυτό που σας αρέσει. Ενίσχυση μυϊκού συστήματος. Όταν πρόκειται για μυϊκή δύναμη πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένες μυϊκές ομάδες. Η επαναλαμβανόμενη κίνηση ώθησης που χρησιμοποιείται για την ώθηση της αναπηρικής καρέκλας σημαίνει ότι οι μύες του θώρακα και των ώμων μπορούν να γίνουν άκαμπτοι και επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Εν τω μεταξύ, οι μύες της πλάτης, οι οποίοι δεν εμπλέκονται σε αυτή την κίνηση ώθησης, μπορούν να εξασθενίσουν επειδή δεν εργάζονται ενεργά.

Εξαιτίας αυτού, είναι καλή ιδέα να εστιάσετε στις ασκήσεις που λειτουργούν μικρότεροι μύες που υποστηρίζουν την κίνηση ώθησης, όπως οι μύες των ώμων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών. Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε τους μυς της πλάτης κάνοντας ασκήσεις που περιλαμβάνουν για παράδειγμα μια κίνηση έλξης.

Γυμναστήρια με εξοπλισμό προσαρμοσμένο για τους χρήστες αναπηρικών καρεκλών είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να κάνετε δραστηριότητες ενίσχυσης μυών.
Ορισμένοι χρήστες αναπηρικών καρεκλών βρίσκουν επίσης ότι μπορούν να κάνουν ασκήσεις ενίσχυσης μυικού συστήματος στο σπίτι ή σε εξωτερικό χώρο (πάρκο) χρησιμοποιώντας ιμάντες αντίστασης (λάστιχα).

Γυμναζόμαστε γιατί μπορούμε, γιατί «ένα τυχαίο γεγονός στην ζωή μας δεν μπορεί να (φυλακίσει) τα θέλω της ψυχής» – λέει ο Γιώργος Αργυρίου που είναι αθλητής της Ιστιοπλοΐας τα τελευταία τρία χρόνια με διακρίσεις σε διασυλλογικούς και πανελλήνιους αγώνες.

Ξεκίνησε με σκάφος hansa 2.3 και το τελευταίο εξάμηνο προπονείται με σκάφος 2.4 MR ( πρώην Ολυμπιακή κατηγορία ) με προπονητή τον κ. Νίκο Σαμαρτζή. Η ιστιοπλοΐα είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό άθλημα όσον αφορά την φυσική κατάσταση, πόσο μάλλον για έναν αθλητή με κινητική αναπηρία. Έτσι λοιπόν η εκγύμναση του Γιώργου ήταν αναγκαία.

Ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην μυική του δύναμη!

Εάν είστε αρχάριοι: Εκτελέστε 2 σετ σε κάθε άσκηση. Οι ασκήσεις είναι των 20 επαναλήψεων. Μεταξύ των σετ προβλέπεται 30″ ξεκούραση.

Εάν είστε προχωρημένοι: Εκτελέστε 3 σετ σε κάθε άσκηση των 20 επαναλήψεων. Μεταξύ των σετ προβλέπεται 30″ ξεκούραση.

Workout 1

Τραβάμε και τεντώνουμε το λάστιχο με αγκώνες κλειστούς – 20 επαναλήψεις.

Workout 2 

Τραβάμε και τεντώνουμε το λάστιχο με τεντωμένα χέρια προς τα κάτω – 20 επαναλήψεις.

Workout 3

Ανοίγουμε χέρια τεντωμένα τραβώντας το λάστιχο – 20 επαναλήψεις.

Workout 4

Με σταθερούς αγκώνες τραβάμε το λάστιχο εμπρός – 20 επαναλήψεις.

Workout 5

Ενώνουμε τα χέρια πάνω από το κεφάλι και κατεβάζουμε το λάστιχο πλάι – 20 επαναλήψεις.

Workout 6

Κάμψεις δικεφάλων – 20 επαναλήψεις.

Workout 7

Με τα χέρια σε ορθή γωνία, ενώνουμε ωμοπλάτες – 20 επαναλήψεις.

 

Το πλήρες βίντεο της προπόνησης

 

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.