Τον αισθάνεστε κάθε φορά που σκύβετε ή στέκεστε όρθιοι. Αυτός είναι ο πόνος που νιώθετε στο κάτω μέρος της πλάτης σας και ποτέ δεν λέει να εξαφανιστεί πλήρως.

Γνωστός με τον όρο οσφυαλγία, ο πόνος στη μέση είναι μια από τις πιο κοινές μορφές χρόνιου πόνου στους ενήλικες.

Ίσως η ξεκούραση είναι ένας τρόπος με τον οποίο ο πόνος στην πλάτη να επουλωθεί. Όμως, οι περισσότεροι γιατροί ενθαρρύνουν τώρα τους πάσχοντες από πόνο στην πλάτη να ενεργοποιηθούν και να γυμνάσουν την πλάτη και τους σχετικούς μύες ως καλύτερη θεραπεία ανακούφισης του πόνου.

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στην πλάτη, αλλά μόνο με τις σωστές ασκήσεις για τον καθένα. Αποφύγετε τις προπονήσεις που ασκούν υπερβολική πίεση στην πλάτη.

Ποιες ασκήσεις πρέπει να επιλέξετε;

Αυτό εξαρτάται εν μέρει από το πόσο έντονος είναι ο πόνος σας και τι τον προκαλεί. Επομένως, πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας προτού κάνετε οποιαδήποτε προσπάθεια για να απαλλαγείτε από πόνους στην πλάτη.

Οι παρακάτω απλές ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στην πλάτη και την ενδυνάμωση σχετικών με αυτόν μυών. Με την έγκριση του γιατρού σας και την καθοδήγηση ενός γυμναστή η προσθήκη αυτών των κινήσεων στην προπόνηση σας μπορεί να σας απαλλάξει από τον ενοχλητικό, καθημερινό πόνο, οδηγώντας σε καλύτερη συνολική υγεία.

  • 6 ασκήσεις 2 σετ 20 επαναλήψεις σε κάθε άσκηση
  • Μεταξύ των σετ 30″ ξεκούραση

1. Στερεώνετε ένα λάστιχο σε ένα σταθερό σημείο και με ελαφρώς λυγισμένα γόνατα τραβάτε με αγκώνες ψηλά

2. Από την ίδια θέση τραβάτε το λάστιχο με χαμηλή λαβή, με αγκώνες χαμηλά να περνάνε κοντά στα πλευρά 

3. Με τεντωμένα χέρια τραβάτε το λάστιχο κάτω και πίσω ενώνοντας ωμοπλάτες

4. Με δύο αλτήρες 1kg ο καθένας, χέρια ορθή γωνία κολλημένα στα πλευρά, ανοίγετε χέρια προς τα πίσω και ενώνετε ωμοπλάτες

5. Με δύο αλτήρες 1kg ο καθένας, τεντωμένα χέρια ενώνετε αλτήρες ψηλά πάνω από το κεφάλι και κατεβάζετε πλάι

6. Κάμψεις τρικεφάλων και αγγίζετε αντίθετο χέρι με πόδι, 10 επαναλήψεις σε κάθε πλευρά

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το βίντεο των ασκήσεων

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.
Complete training by Sophia, Φιλιππίδη 6, Αθήνα 115 24, 6972017822

Διαβάστε επίσης

Οστεοπόρωση: Η προπόνηση για να χτίσετε γερά οστά

Σας «ενοχλεί» η κοιλιά σας; Έξι κινήσεις που κάνουν το λίπος παρελθόν

Πόσα βήματα την ημέρα μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου