Τι επιφυλάσσει το μέλλον για καθέναν από εμάς; Μας περιμένει μια καλή ζωή ή γηρατεία με ταλαιπωρία και προβλήματα; Όλοι θα θέλαμε να γνωρίζουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Γι’ αυτό, μια ομάδα ερευνητών ανέπτυξε ένα νέο κουίζ στο πλαίσιο του προγράμματος Take Five to Age Well, μιας μηνιαίας πρόκλησης από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Age UK. Οι απαντήσεις σε πέντε βασικά ερωτήματα μπορούν να φωτίσουν την αγωνία μας για το μέλλον.

Η υγιής γήρανση δεν εξαρτάται από ένα μόνο πράγμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η μακροπρόθεσμη ευημερία μας διαμορφώνεται από ένα μείγμα σωματικών, ψυχικών και κοινωνικών παραγόντων. Γι’ αυτό οι ειδικοί εντόπισαν πέντε βασικούς πυλώνες καλής γήρανσης, που συνθέτουν ισχυρά θεμέλια, ώστε να παραμείνουμε υγιείς και να ευημερούμε και στην τρίτη ηλικία. Η δρ. Jitka Vseteckova, Ανώτερη Λέκτορας στην Υγεία και Κοινωνική Φροντίδα στο The Open University και η δρ. Lis Boulton, Επισκέπτρια Ερευνήτρια στο Πρόγραμμα «Take Five to Age Well: Empowering the UK towards longer, healthier lives», αποκαλύπτουν στο The Conversation τα πέντε ερωτήματα που θα σας απαντήσουν πόσο καλά θα γεράσετε:

Τρέφεστε καλά; 

Τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά, καλύπτοντας τις μεταβαλλόμενες διατροφικές ανάγκες του σώματος και περιορίζοντας παράλληλα τις εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές; Διατροφές όπως η μεσογειακή συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και άλλων, χρόνιων παθήσεων. Ο υποσιτισμός αποτελεί σοβαρή ανησυχία στην τρίτη ηλικία, ιδίως γιατί επηρεάζει σημαντικά τη διατήρηση μυών και οστών.

Ενυδατώνεστε αρκετά;

Πίνετε αρκετό νερό για να υποστηρίξετε τόσο τον εγκέφαλο, όσο και το σώμα σας; Η αφυδάτωση είναι εύκολο να προκληθεί και επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία, τη διάθεση και την ενέργεια. Η μείωση των σακχαρούχων ποτών μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, ενώ η κατανάλωση περιορισμένης ποσότητας αλκοόλ μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παθήσεων, όπως η άνοια.

Είστε σωματικά δραστήριοι;

Κινείστε τακτικά; Αρκετά, ώστε να ανεβάζετε τους καρδιακούς σας παλμούς; Διακόπτετε τις μεγάλες περιόδους καθιστικής στάσης με κίνηση; Η καθιστική ζωή συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα κινδύνων για την υγεία. Απλές συνήθειες, όπως το να περπατάτε περισσότερο μπορούν να ενισχύσουν τη φυσική κατάσταση, να οξύνουν το μυαλό και να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, ειδικά όταν συνδυάζονται με καλή διατροφή.

Εξασκείτε και τον εγκέφαλό σας; 

Διατηρείτε το μυαλό σας σε εγρήγορση, διαβάζοντας, παίζοντας κάποιο όργανο ή δοκιμάζοντας κάτι καινούργιο; Οι έρευνες δείχνουν ότι η μάθηση και δραστηριότητες όπως σταυρόλεξα μπορούν να διατηρήσουν τον εγκέφαλο υγιή και, ενδεχομένως, να καθυστερήσουν την άνοια. Δεν υπάρχει μαγική λύση, αλλά ακόμη και μικρές πρωτοβουλίες μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη.

Είστε κοινωνικά συνδεδεμένοι;

Κρατάτε επαφή με άλλους και απολαμβάνετε ουσιαστική σύνδεση; Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και γνωστικής εξασθένησης. Η οικοδόμηση ισχυρών κοινωνικών δεσμών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της ευημερίας μακροπρόθεσμα.

Ξεκινήστε τώρα! 

Η υγιής γήρανση δεν έχει να κάνει μόνο με την αποφυγή ασθενειών, αλλά και με το να μάθουμε πώς να γερνάμε καλά, διατηρώντας την ανεξαρτησία, την αυτοπεποίθηση και την ποιότητα ζωής. Πολλές από τις πιο αποτελεσματικές δράσεις είναι μικρές και ρεαλιστικές. «Δεν χρειάζεται να τρέξετε μαραθώνιους ή να εγκαταλείψετε όλα όσα σας ευχαριστούν. Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς -ή πολύ αργά- για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας προς την καλή γήρανση», καταλήγουν οι ερευνήτριες.

Διαβάστε επίσης

Είστε 45αρης και δεν φτάνετε τα δάκτυλα των ποδιών σας; Για ποια νόσο να ανησυχήσετε

Το απλό τεστ ευλυγισίας που προβλέπει πόσο θα ζήσουμε – Θα το δοκιμάσετε;

Η κίνηση που βοηθά να ζήσουμε περισσότερο – Ούτε τη φαντάζεστε – Μπορείτε να την κάνετε;