Όταν υπάρχει μια άνετη καρέκλα στο δωμάτιο, ποιος θα ήθελε να κάτσει στο πάτωμα;

Και όμως το κάθισμα στο πάτωμα και κυρίως η ικανότητά μας να σηκωθούμε από την καθιστή θέση χωρίς βοήθεια, αποτελεί σημαντικό δείκτη μακροζωίας σε άτομα 51-80 ετών σύμφωνα με έρευνα που δημοσιευθηκε στο ​European Journal of Preventive Cardiology​.

Η έρευνα αυτή έδειξε ότι όσοι δυσκολεύονταν περισσότερο να σηκωθούν από την καθιστή θέση στο πάτωμα διέτρεχαν πέντε έως έξι φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με εκείνους που τα κατάφερναν, στη διάρκεια της  περιόδου παρακολούθησης της έρευνας.

Ο λόγος είναι ότι η ικανότητά μας να κινηθούμε από την όρθια στη καθιστή θέση στο πάτωμα και το αντίστροφο αποτελεί ένα καλό τεστ φυσικής κατάστασης και λειτουργικότητας όπως εξηγεί ο ορθοπεδικός Δρ Gbolahan Okubadejo, από το Ινστιτούτο Συνολικής Φροντίδας της Σπονδυλικής Στήλης.

Εάν δυσκολεύεστε να καθίσετε και να σηκωθείτε από το πάτωμα υπάρχει μια μέση λύση που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την κατάστασή σας. Δοκιμάστε απλά να κάθεστε για λίγη ώρα στο πάτωμα καθημερινά.

Γιατί πρέπει να κάθεστε στο πάτωμα κάθε μέρα

Να θυμάστε ότι το κάθισμα στο πάτωμα εξασφαλίζει υγιή γήρανση, αλλά για να αποκομίσετε τα οφέλη πρέπει να το κάνετε σωστά.

Καθίστε στο πάτωμα με τα πόδια οκλαδόν ή όπως άλλιώς σας εξυπηρετεί, κρατώντας την πλάτη ίσια, χωρίς να καμπουριάζετε και μείνετε για λίγα λεπτά αυξάνοντας διαρκώς τον χρόνο καθώς περνούν οι ημέρες. Στη συνέχεια σηκωθείτε, ιδανικά χωρίς βοήθεια.

Με αυτή την κίνηση διασφαλιζετε καλύτερη ισορροπία, σταθερότητα και συντονισμό κινήσεων. Επίσης βελτιώνεται η κινητικότητά σας, δυναμώνει ο κορμός και τα πόδια και βελτιώνεται η στάση του σώματος.

Tip Εάν δυσκολεύεστε να καθίσετε απευθείας κάτω ξεκινήστε βάζοντας ένα μαξιλάρι ή μια πετσέτα στο πατωμα και καθίστε εκεί

Διαβάστε επίσης

Μακροζωία: Τι να αλλάξουμε για να κερδίσουμε 10 χρόνια ζωής

Μακροζωία: Η απλή κίνηση που πρέπει να κάνουμε πριν σηκωθούμε από το κρεβάτι