Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Mental Health, ερευνητές από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλύπτουν μια πιθανή σχέση μεταξύ του χρόνιου μυοσκελετικού πόνου και της αυξημένης γήρανσης του εγκεφάλου.

Ο χρόνιος μυοσκελετικός πόνος επηρεάζει πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, αποτελώντας σημαντικό παράγοντα αναπηρίας. Η επίδρασή του στη γνωστική λειτουργία των ασθενών είναι ήδη γνωστή, αν και ο ακριβής μηχανισμός παραμένει ασαφής, δυσχεραίνοντας έτσι τις προσπάθειες πρόληψης και θεραπείας. Προσπαθώντας να δώσει μια πιθανή εξήγηση, η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι οι ασθενείς με χρόνιο μυοσκελετικό πόνο εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών, που συνδέονται με τη γήρανση του εγκεφάλου.

Υπό το πρίσμα αυτής της διαπίστωσης, οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Tu Yiheng από το Ινστιτούτο Ψυχολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, σε συνεργασία με διεθνείς εμπειρογνώμονες, διερεύνησαν τα προφίλ των προτύπων γήρανσης του εγκεφάλου και τους υποκείμενους μηχανισμούς σε διαφορετικούς τύπους χρόνιου μυοσκελετικού πόνου. Η μελέτη τους ανέδειξε μια συσχέτιση μεταξύ του χρόνιου πόνου στο γόνατο, ιδίως από οστεοαρθρίτιδα γόνατος και της επιταχυνόμενης γήρανσης του εγκεφάλου.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα δομικής μαγνητικής τομογραφίας περισσότερων από 9.000 ατόμων, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο σύγκρισης της εγκεφαλικής και της χρονολογικής ηλικίας. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος, τα οποία εντοπίστηκαν τόσο από την UK Biobank, όσο και από πρόσθετα σύνολα δεδομένων, παρουσίαζαν ταχύτερη γήρανση του εγκεφάλου από ό,τι τα υγιή άτομα. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την ανθρώπινη γνωστική λειτουργία, όπως ο ιππόκαμπος, σχετίζονται με ταχύτερη γήρανση του εγκεφάλου.

«Δεν αποκαλύψαμε μόνο την ιδιαιτερότητα της επιταχυνόμενης γήρανσης του εγκεφάλου σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος, αλλά, κυρίως, παρέχουμε διαχρονικά στοιχεία, που υποδηλώνουν την ικανότητα του δείκτη γήρανσης του εγκεφάλου μας να προβλέπει τη μελλοντική έκπτωση της μνήμης και τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας», δήλωσε σχετικά με τα ευρήματα ο καθηγητής Tu.

Οι ερευνητές θέλησαν, επίσης, να εμβαθύνουν στο γενετικό τοπίο και εντόπισαν το γονίδιο SLC39A8 ως κοινό σύνδεσμο μεταξύ της οστεοαρθρίτιδας γόνατος και της επιταχυνόμενης γήρανσης του εγκεφάλου. Το γονίδιο αυτό εκφράζεται ιδιαίτερα στα μικρογλοιακά κύτταρα και τα αστροκύτταρα, που εμπλέκονται στη φλεγμονή. Η ανακάλυψη αυτή αναδεικνύει τη σημασία της φλεγμονής και της νευροανάπτυξης σε αυτή τη διαδικασία.

Η σημασία των ευρημάτων της εν λόγω μελέτης έγκειται όχι μόνο στο ότι ενισχύει την κατανόηση της επίδρασης της οστεοαρθρίτιδας γόνατος στην υγεία του εγκεφάλου, αλλά και στο ότι υποδεικνύει επίσης νέους δρόμους για την έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση στην άνοια.

Διαβάστε επίσης:

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Διπλάσιος ο κίνδυνος για αυτούς τους εργαζόμενους

Το αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό που ανακουφίζει τον πόνο στα γόνατα

Γόνατο – Οστεοαρθρίτιδα: Ο απρόσμενος παράγοντας που μπορεί να μας γλιτώσει από την επέμβαση