Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα γόνατος, μια πάθηση που προκαλεί συχνά ισχυρό πόνο και αναπηρία. Μόνο στις ΗΠΑ, 14 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί με συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα γόνατος και περισσότεροι από τους μισούς οδηγούνται τελικά στο χειρουργείο, για μια επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος.

Είναι γνωστό οι ενδυναμωμένοι μύες συσχετίζονται γενικά με χαμηλότερο ποσοστό επεμβάσεων, ωστόσο η σημασία της ενδυνάμωσης δεν έχει αποκρυσταλλωθεί πλήρως. Μια ομάδα ειδικών θέλησε να εξακριβώσει κατά πόσο οι δυνατοί μύες μπορούν να «γλιτώσουν» κάποιον από το χειρουργείο, καθώς και ποιες μυϊκές ομάδες διαδραματίζουν τον σημαντικότερο ρόλο. Επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στις δύο κυριότερες μυϊκές ομάδες που σχετίζονται με το γόνατο: Τους τετρακέφαλους και τους οπίσθιους μηριαίους. Οι τετρακέφαλοι, που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του μηρού, αποτελούν την ισχυρότερη μυϊκή ομάδα στο σώμα, επιτελώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο βάδισμα και πλήθος άλλων καθημερινών δραστηριοτήτων. Οι οπίσθιοι μηριαίοι είναι υπεύθυνοι για την επέκταση του ισχίου και την κάμψη του γόνατος, γεγονός που τους καθιστά εξίσου απαραίτητους για τη σωματική δραστηριότητα. «Οι δύο μυϊκές ομάδες λειτουργούν ως αντίρροπες δυνάμεις και η ισορροπία μεταξύ τους επιτρέπει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, προστατεύοντας παράλληλα την άρθρωση του γόνατος», δήλωσε η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, Upasana Upadhyay Bharadwaj, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCSF). «Μια ανισορροπία οδηγεί, μεταξύ άλλων, σε αλλαγή της εμβιομηχανικής, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί οστεοαρθρίτιδα».

Η δρ. Upadhyay Bharadwaj και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν τον μυϊκό όγκο του μηρού 134 συμμετεχόντων από την «Πρωτοβουλία για την Οστεοαρθρίτιδα», μια πανεθνική μελέτη των ΗΠΑ, που χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Συνέκριναν 67 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος με 67 συμμετέχοντες ελέγχου που δεν είχαν υποβληθεί σε επέμβαση, αντιστοιχίζοντάς τους με βάση στοιχεία, όπως η ηλικία και το φύλο. Συνέλεξαν τρισδιάστατες μαγνητικές τομογραφίες μηρού τη στιγμή της επέμβασης, αξιολογώντας παράλληλα τις απεικονίσεις των ασθενών δύο και τέσσερα χρόνια πριν την επέμβαση.

Συγκρίνοντας τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση με τους συμμετέχοντες της ομάδας ελέγχου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη αναλογία τετρακέφαλου προς όγκο οπίσθιου μηριαίου συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες ολικής αρθροπλαστικής γόνατος. Οι υψηλότεροι όγκοι των οπίσθιων οπίσθιων μηριαίων συνδέθηκαν επίσης με χαμηλότερες πιθανότητες χειρουργικής επέμβασης. Οι ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι, εκτός από τους μεμονωμένα δυνατούς μύες, μεγαλύτερες ομάδες ενδυναμωμένων μυών συνδέονται σημαντικά με χαμηλότερες πιθανότητες ολικής επέμβασης αρθροπλαστικής γόνατος σε 2-4 χρόνια. Παρ’ όλο που υποθέτουμε ότι ο συνολικός μυϊκός όγκος είναι σημαντικός, η αναλογία -άρα και η ισορροπία- μεταξύ τετρακεφάλων και οπίσθιων μηριαίων μπορεί να είναι πιο σημαντική και να σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες χειρουργικής έκβασης», δήλωσε η δρ. Upadhyay Bharadwaj.

Τα ευρήματα της μελέτης έχουν επιπτώσεις τόσο στην ερμηνεία των απεικονιστικών εξετάσεων, όσο και στην κλινική διαχείριση. Υποδηλώνουν ότι τα προγράμματα ενδυνάμωσης που εστιάζουν στους τετρακεφάλους μπορεί να είναι ευεργετικά. Αν και η μελέτη επικεντρώθηκε σε άτομα με αρθρίτιδα, τα ευρήματα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση ενός ευρύτερου τμήματος του πληθυσμού.

Διαβάστε ακόμη:

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Διπλάσιος ο κίνδυνος για αυτούς τους εργαζόμενους

Γόνατα: Τα κρίσιμα 5 κιλά που μπορεί να σας οδηγήσουν στο χειρουργείο

Οστεοαρθρίτιδα: Διπλάσιος ο κίνδυνος για όσους περπατούν έτσι