Αν και το στρες θεωρείται μια αντίδραση απαραίτητη για τον οργανισμό, σε υπερβολικό βαθμό και σε μακρόχρονες περιόδους επηρεάζει συνολικά όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Βασικό ρόλο σε αυτό παίζει η κορτιζόλη, η λεγόμενη «ορμόνη του στρες» και οι διακυμάνσεις των τιμών της.

Η κορτιζόλη από μόνη της δεν αποτελεί πρόβλημα για τον οργανισμό, καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιβίωση. Όπως εξηγεί ο Δρ Kevin Huffman, πιστοποιημένος ιατρός βαριατρικής ιατρικής, «η κορτιζόλη ξεκινά να γίνεται προβληματική, όταν το σύστημά σας παράγει υπερβολικά πολλή κορτιζόλη ή δεν επανέρχεται ποτέ σε κατάσταση ομοιόστασης από την κατάσταση «μάχης ή φυγής» ως αντίδραση στο στρες, αφήνοντάς σας σε κατάσταση συνεχούς, χρόνιου στρες».

Τι μαρτυρά ότι η κορτιζόλη είναι στα ύψη 

  • Διαταραγμένος ύπνος
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Άγχος
  • Διαταραχή της μνήμης και δυσκολία συγκέντρωσης
  • Συχνά κρυολογήματα
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Υπερβολική τριχοφυΐα

Οι υπερβολική παραγωγή της κορτιζόλης μπορεί τελικά να συμβάλει σε πιο σοβαρές συνέπειες για την υγεία, όπως μειωμένη λίμπιντο, αμηνόρροια (η διακοπή της περιόδου) και προβλήματα ψυχικής υγείας -άγχος ή κατάθλιψη.

Πώς θα ρυθμίσετε φυσικά την κορτιζόλη

Κοιμηθείτε αρκετά

Έχετε παρατηρήσει τη διάθεσή σας τις μέρες που δεν ξεκουράζεστε σωστά; Ο επαρκής ύπνος παίζει βασικό ρόλο σε διαφορετικές λειτουργίες του σώματος και εν προκειμένω στη ρύθμιση της κορτιζόλης. Οι διαταραχές ύπνου μπορεί να έχει τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, όπως η ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε το στρες. Σύμφωνα με έρευνες, ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με αυξημένη ενεργοποίηση του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, του κύριου συστήματος αντίδρασης στο στρες.

Ασκηθείτε συστηματικά

Μέσω της άσκησης, ενισχύεται η απελευθέρωση χημικών ουσιών που προκαλούν ευεξία, όπως η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες. Μπορείτε να στοχεύσετε σε 30 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα τις περισσότερες ημέρες, είτε πρόκειται για γρήγορο περπάτημα, είτε για γιόγκα, συμβουλεύει ο Jung Baccam, πιστοποιημένος οικογενειακός νοσηλευτής.

Εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωσης

Οι ασκήσεις αναπνοής ο διαλογισμός, η γιόγκα και το tai chi συγκαταλέγονται στις εναλλακτικές αγχολυτικές πρακτικές που μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα κορτιζόλης, Μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στη μείωση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής σας πίεσης.

Ανακαλύψτε τι σας στρεσάρει

Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τι σας αγχώνει, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Για παράδειγμα, το σώμα δε γνωρίζει εάν το άγχος προέρχεται από το αυτοκίνητο που έρχεται καταπάνω σας – πραγματική έκτακτη ανάγκη – ή επειδή έχετε χάσει τη δουλειά σας, εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Samia Estrada. Η διαφορά είναι πως, όταν πρόκειται για πραγματικά έκτακτη ανάγκη, το στρες είναι βραχύβιο.

Ξεκινήστε ένα χόμπι που σας ευχαριστεί

Τα ευχάριστα χόμπι λειτουργούν ηρεμιστικά, αποσπώντας την προσοχή σας με υγιή τρόπο, βελτιώνοντας παράλληλα τη διάθεση. Έρευνες έχουν επιβεβαιώσει αυτά τα οφέλη, διαπιστώνοντας ότι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ιδίως αυτές που σχετίζονται με την τέχνη, τη μουσική και το χορό ή την κίνηση, μπορούν να είναι ιδιαίτερα θεραπευτικές για τη διαχείριση και τη μείωση του στρες.

Καλλιεργήστε υγιείς σχέσεις

Αν και δεν είναι πάντα εύκολο ή δυνατό, έχουμε πάντα τη δύναμη να επιλέγουμε τους ανθρώπους που έχουμε στη ζωή μας: «Οι ισχυρές κοινωνικές σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα στο στρες. Μπορείτε να καλλιεργήσετε τις σχέσεις με αγαπημένα πρόσωπα ή να εργαστείτε εθελοντικά ή γίνετε μέλος ενός συλλόγου, βρίσκοντας ανθρώπους με κοινό όραμα για τη ζωή και κοινά πιστεύω» διευκρινίζει ο Jung Baccam.

Διαβάστε επίσης:

Στρες: Επτά τρόποι να το νικήσετε πριν σας καταβάλει

Άγχος: Πέντε φυσικοί τρόποι να το καταπολεμήσετε

Πότε η άσκηση νικά το στρες και χαρίζει ευτυχία