Η καθημερινότητα ευθύνεται για μεγάλο μέρος του άγχους που δεν σας επιτρέπει να χαρούμε τη ζωή. Αφιερώστε λίγο περισσότερο χρόνο στον εαυτό σας και ακολουθήστε έξι απλές συμβουλές ώστε να νιώσετε «ελαφρύτεροι» και να αποβάλετε το στρες και τις αρνητικές σκέψεις.

1. Διαλογισμός και αναπνοή

Λίγα λεπτά διαλογισμού την ημέρα μπορούν να ανακουφίσουν από το άγχος. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Robbie Maller Hartman, PhD,  ο καθημερινός διαλογισμός μπορεί να αλλάξει τις νευρικές οδούς του εγκεφάλου προς μεγαλύτερη ανθεκτικότητα έναντι του άγχους.

Καθίστε ευθεία με τα δύο πόδια στο πάτωμα, κλείστε τα μάτια, συντονίστε την αναπνοή σας και διώξτε τις σκέψεις που αποσπούν την προσοχή σας.

Επιπλέον, η αναπνοή μπορεί να λειτουργήσει αγχολυτικά. Καθίστε ευθεία με, τα μάτια κλειστά και το ένα χέρι στην κοιλιά. Εισπνεύστε αργά από τη μύτη, αισθανθείτε την αναπνοή να ξεκινά από την κοιλιά και να φτάνει μέχρι το πάνω μέρος του κεφαλιού. Αντιστρέψτε τη διαδικασία καθώς εκπνέετε από το στόμα. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Judith Tutin, PhD, η βαθιά αναπνοή μειώνει τις επιπτώσεις του στρες επιβραδύνοντας τον καρδιακό ρυθμό και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

2. Κοινωνικοποίηση

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για την αντιμετώπιση του άγχους. Μιλήστε με άλλους – κατά προτίμηση πρόσωπο με πρόσωπο ή τουλάχιστον στο τηλέφωνο. Μοιραστείτε αυτό που σας απασχολεί και ίσως σας προταθούν λύσεις που δεν είχατε σκεφτεί.

3. Αποσυμπίεση

Τοποθετήστε μια ζεστή πετσέτα στο λαιμό και τους ώμους σας για 10 λεπτά. Κλείστε τα μάτια σας και χαλαρώστε το πρόσωπο, τον λαιμό, τον θώρακα και τους μύες της πλάτης. Αφαιρέστε τον έπειτα και χρησιμοποιήστε ένα μπαλάκι τένις ή έναν κύλινδρο αφρού (foam roller) για να διώξετε την ένταση.

Ένας τρόπος, σύμφωνα με την Cathy Benninger, νοσηλεύτρια και επίκουρη καθηγήτρια στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, είναι να τοποθετήσετε το μπαλάκι ανάμεσα στην πλάτη σας και τον τοίχο, να ασκήσετε απαλή πίεση στριφογυρίζοντάς το για έως 15 δευτερόλεπτα και έπειτα να το μετακινήσετε σε άλλο σημείο επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία.

4. Γέλιο

Γελάστε μέχρι να πονέσουν οι κοιλιακοί σας. Όχι μόνο θα αλαφρύνετε το ψυχικό σας βάρος αλλά το γέλιο θα μειώσει την παραγωγή κορτιζόλης, την ορμόνη του στρες, και θα ενισχύσει την παραγωγή ενδορφινών, των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου που βελτιώνουν τη διάθεση. Παρακολουθήστε ξανά την αγαπημένη σας κωμική σειρά ή ένα αστείο βίντεο, διαβάστε κόμικς ή ελάτε σε επαφή με κάποιον που σας φτιάχνει τη διάθεση και σας κάνει να γελάτε.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ακρόαση χαλαρής μουσικής μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και το άγχος. Δημιουργήστε μια λίστα αναπαραγωγής φυσικών ήχων (τιτίβισμα πουλιών, κύματα, ωκεανός) και αφήστε το μυαλό σας να ταξιδέψει. Εναλλακτικά, μπορεί να σας χαλαρώσουν πιο ανεβαστικοί ρυθμοί και, γιατί όχι, να τραγουδήσετε συνοδεία του αγαπημένου σας τραγουδιού.
5. Άσκηση
Δεν χρειάζεται να τρέξετε για να κερδίσετε τα οφέλη ενός δρομέα. Όλες οι μορφές άσκησης, όπως η γιόγκα και το περπάτημα, μπορούν να μειώσουν την κατάθλιψη και το άγχος, βοηθώντας τον εγκέφαλο να απελευθερώσει τις πολύτιμες ενδορφίνες που βελτιώνουν τη διάθεση και βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το άγχος. Μια γρήγορη βόλτα στη γειτονιά, ανεβοκατέβασμα της σκάλας επί μερικές επαναλήψεις ή ακόμα και διατάσεις μπορούν να φανούν εξαιρετικά ωφέλιμες.
6. Αίσθημα ευγνωμοσύνης

Κρατήστε σημειωματάρια με όλα τα θετικά πράγματα που έχουν συμβεί στη ζωή σας και αφήστε το αίσθημα ευγνωμοσύνης για όλα αυτά να σας γεμίσει θετικές σκέψεις.  Το χαμόγελο ενός παιδιού, μια μέρα γεμάτη ηλιοφάνεια και η καλή υγεία μπορούν να μειώσουν το αρνητικό ψυχικό φορτίο, ενώ δεν πρέπει να παραλείπετε να γιορτάζετε κάθε ευχάριστο γεγονός όπως μια προαγωγή.