Χειμώνας: Τέσσερα προβλήματα υγείας που «ξυπνά» το κρύο

ΕΥΕΞΙΑ ΕΞΑΡΣΕΙΣ

Νέες περιπέτειες για την υγεία μπορεί να φέρει ο χειμώνας, αλλά και να προκαλέσει εξάρσεις σε προϋπάρχουσες παθήσεις, εξηγεί μια παθολόγος

YGEIAMOU.GR TEAM

Photo: iStock

Πολλές παγίδες και κινδύνους κρύβει ο χειμώνας, όχι πάντα εύκολο να αποφευχθούν. Παρότι φέτος δεν έχουν σημειωθεί προς ώρας ακραία καιρικά φαινόμενα που αυξάνουν τις πιθανότητες για σοβαρά ατυχήματα, η έντονη παρουσία του κορωνοϊού, της γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων καθιστά επιτακτική τη λήψη μέτρων που τις κρατούν μακριά.

Με την πτώση της θερμοκρασίας, ωστόσο, και με την αλλαγή του καιρού, «ξυπνούν» και προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας, δίνοντας το «παρών» με έντονα συμπτώματα και δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα των πασχόντων. Η Catherine C. Cheng, ιατρός – παθολόγος στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης Northwestern, καταγράφει κάποιες από τις συχνότερες.

Διαταραχές από την ψυχική σφαίρα

Η εποχική συναισθηματική διαταραχή (Seasonal affective disorder – SAD) είναι ένας τύπος κατάθλιψης που εμφανίζεται συνήθως με την αλλαγή των εποχών και αποδίδεται επί το πλείστον στο μειωμένο ηλιακό φως και τα χαμηλότερα κατά συνέπεια επίπεδα νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, μπορεί να βιώσουν άγχος αν πρέπει να βγουν έξω με άσχημο καιρό, οδηγώντας έτσι σε εντονότερο αίσθημα απομόνωσης.

Η κοινωνικοποίηση, οι βόλτες κατά τη διάρκεια της ημέρας ή η τοποθέτηση μιας καρέκλας κοντά σε παράθυρο για να σας περιλούζει το φυσικό φως περιλαμβάνονται στη ρουτίνα που προτείνει η Δρ Cheng για αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων του χειμώνα.

Photo: Shutterstock

Δερματικά προβλήματα

Οι αλλαγές στη θερμοκρασία -κρύο έξω, ζέστη στο σπίτι- όσο και στα επίπεδα της υγρασίας θα ασκήσουν επίδραση στο δέρμα και θα ταλαιπωρήσουν άτομα με δερματικά προβλήματα, ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιων δερματικών νοσημάτων όπως η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα οπότε υπάρχει κίνδυνος για εξάρσεις. Κάποια από τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν την επαρκή ενυδάτωση, τόσο του οργανισμού με κατανάλωση υγρών όσο και της επιδερμίδας με κατάλληλα προϊόντα όπως με βάση τη βαζελίνη, σύμφωνα με τη σύσταση της Δρ Cheng.

Αναπνευστικές παθήσεις

«Σε γενικές γραμμές, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι αντιδρούν στη θερμοκρασία με διαφορετικούς τρόπους» αναφέρει η γιατρός, επικαλούμενη τις περιπτώσεις ατόμων με άσθμα που νιώθουν να επιδεινώνεται η πάθηση με το κρύο, ενώ άλλοι βρίσκουν ανακούφιση στην υγρασία του χειμώνα.

Προσοχή εφιστά και για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, στον βήχα, τη δύσπνοια, την αυξημένη παραγωγή βλέννης και τον μυϊκό πόνο που μπορεί να προκαλέσουν και που χρήζουν ιατρικής εξέτασης αν είναι σοβαρά και επιμένουν.

Πόνοι στις αρθρώσεις

Οι περιστασιακοί πόνοι στις αρθρώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους με το κρύο του χειμώνα. Σύμφωνα με τη Δρ Cheng, μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα άτομα με αρθρίτιδα είναι πιο πιθανό να αισθάνονται δυσφορία όταν πέφτει ο υδράργυρος με αποτέλεσμα να περιορίζεται η κινητικότητά τους και η διάθεση για σωματική δραστηριότητα.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής συστήνει 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, πέντε φορές την εβδομάδα (ή συνολικά 150 λεπτά την εβδομάδα), ενώ μια αντιφλεγμονώδης διατροφή με περιορισμό σε επεξεργασμένα τρόφιμα και αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου από τη φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Η θερμοκρασία πανάκεια για τις καύσεις, τη διάθεση, τον ύπνο και το δέρμα – Θα την αντέξετε;

Πιτυρίδα: Γιατί χειροτερεύει όταν κάνει κρύο; Tips αντιμετώπισης

Γιατί σκάνε τόσο εύκολα τα χείλη το χειμώνα – Έξι tips αντιμετώπισης