Προς την περίοδο των ιογενών λοιμώξεων βαδίζουμε ολοταχώς, με τα συστήματα υγείας παγκοσμίως να οχυρώνονται έναντι της παράλληλης κυκλοφορίας του κορωνοϊού, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Μια αναπνευστική λοίμωξη μπορεί να είναι ήπια και ο ιός να κάνει σύντομα τον κύκλο του. Μπορεί όμως να οδηγήσει σε νοσηλεία και μακρά ταλαιπωρία -ας μην ξεχνάμε ότι το σύνδρομο long covid έχει εξελιχθεί σε σιωπηρή πανδημία. Συνεπώς, είναι ζωτικής σημασίας να λάβουμε τα μέτρα μας τόσο για την πρόληψη κάποιες ανεπιθύμητης λοίμωξης όσο για να προστατεύσουμε αγαπημένα μας πρόσωπα που ανήκουν στους ευάλωτους πληθυσμούς.

«Κάθε χρόνο έχουμε αυτό που ονομάζουμε εποχή ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, με κάποιους να ταλαιπωρούνται από κοινό κρυολόγημα και ορισμένους να υποφέρουν από πιο σοβαρές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας» αναφέρει η εξειδικευμένη σε λοιμώδη νοσήματα Δρ Priya Sampathkumar από την Mayo Clinic Minute, συστήνοντας κινήσεις στρατηγικής σημασίας για την προστασία της υγείας μας.

1. Εμβολιασμός

Photo: Shutterstock

Ο εμβολιασμός παραμένει η ισχυρότερη ίσως προστατευτική κίνηση έναντι των ιών. Αναφορικά με την Ελλάδα, μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό εδώ, για τον κορωνοϊό, τις νέες παραλλαγές και τα νέα εμβόλια στην Ελλάδα εδώ, ενώ για τον τον ιό RSV αναμένεται η κυκλοφορία δύο εμβολίων στην Ελλάδα.

2. Προσοχή στον συνωστισμό

Photo: Shutterstock

Μοιάζει μακρινό παρελθόν η εποχή των μέτρων που απαγόρευαν τον συνωστισμό και την παραμονή σε κλειστούς χώρους, παραμένει όμως αδιάσειστη αλήθεια ότι οι κοντινές αποστάσεις και η στενή επαφή ευνοεί τη μετάδοση ιών. Μια λύση είναι ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων, όπως σε ένα εστιατόριο ή σε έναν χώρο εργασίας, που μπορεί να περιορίσει τη διασπορά ιών όπως ο κορωνοϊός.

3. Χρήση μάσκας

Photo: Shutterstock

Σε έξαρση συνεχίζει να βρίσκεται ο κορωνοϊός, δήλωσε πρόσφατα ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κάνοντας αναφορά για ένα «κύμα» που ξεκίνησε τον Ιούλιο και δεν αποκλιμακώθηκε ποτέ, με μια νέα αύξηση κρουσμάτων. Αν και ο καθηγητής χαρακτήρισε «εξαιρετικά απίθανο» να ληφθούν και πάλι προληπτικά μέτρα, μια μάσκα για όσους θέλουν να αποφύγουν συνέπειες από την πολυκοσμία (π.χ. στον εργασιακό χώρο) θα αποδειχθεί σωτήρια. Άλλωστε, μια απλή χειρουργική μάσκα με καλή εφαρμογή μπορεί να εμποδίσει τη δίοδο ιικών σωματιδίων έως 85%.

4. Πλύσιμο χεριών

Photo: Shutterstock

Η μέριμνα για τα καθαρά χέρια μπορεί δεν πρέπει να αμελείται είναι η πιο απλή και αποτελεσματική κίνηση. Σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) το πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αναπνευστικών ασθενειών στον γενικό πληθυσμό κατά 16-21%.

Διαβάστε επίσης:

Έξι κινήσεις που ανακουφίζουν από το ενοχλητικό κρυολόγημα

Κορωνοϊός – Αντισώματα: Ποια αυξάνονται μετά από επτά μήνες! Ο ρόλος του κοινού κρυολογήματος

Κρυολόγημα: Οκτώ τρόποι που καταπολεμούν τα συμπτώματα και ανακουφίζουν