Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ προτείνουν μερικές συμβουλές που βοηθούν στην καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Απενεργοποιήστε το μπλε φως μία ώρα πριν την κατάκλιση
Οι πηγές μπλε φωτός περιλαμβάνουν υπολογιστές, tablet, κινητά τηλέφωνα, τηλεόραση και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Το μπλε φως μπορεί να είναι ενοχλητικό για το σώμα σας όταν προσπαθείτε να πάτε για ύπνο επειδή διακόπτει αμέσως την παραγωγή μελατονίνης, της κύριας ορμόνης ύπνου που παράγει τη νύχτα ο οργανισμός.

Πάρτε μαγνήσιο που προάγει τον ύπνο
Εάν δυσκολεύετε να κοιμηθείτε, ένα συμπλήρωμα μαγνησίου μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Και αυτό διότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου έχουν συνδεθεί με τη μειωμένη παραγωγή μελατονίνης. Φροντίστε όμως πρώτα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Αποφύγετε τον απογευματινό καφέ
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται τέσσερις έως έξι ώρες για να μεταβολίσουν την καφεΐνη. Ωστόσο, πολλοί χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο. Η καφεΐνη εμποδίζει την ικανότητα μιας χημικής ουσίας που προάγει τον ύπνο που ονομάζεται αδενοσίνη να λειτουργήσει.

Προσαρμόστε τη θερμοκρασία του δωματίου
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μια θερμοκρασία μεταξύ 18 και 21 βαθμών μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για τον ύπνο. Το Εθνικό Ίδρυμα Υπνου προτείνει ακριβώς 18,5. Δοκιμάστε το!

Απομακρύνετε το ξυπνητήρι σας
Το ξυπνητήρι πρέπει να είναι στο υπνοδωμάτιο σας για να σας ξυπνήσει το πρωί. Ωστόσο, εάν το ρολόι είναι στο οπτικό σας πεδίο, μπορεί να σας προκαλέσει ανυπομονησία και άγχος για το πόσες ώρες απομένουν. Οπότε, βγάλτε το από μπροστά και βάλτε το κάπου όπου απλώς θα το ακούτε.