Ο καλός ύπνος μας γεμίζει μόνο οφέλη υγείας, τα οποία τεκμηριώνονται βάσει πλήθους μελετών και συχνά δεν τα έχουμε καν φανταστεί. Ας δούμε τι κερδίζουμε χάρη στις επαρκείς ώρες ύπνου όσον αφορά την υγεία, το σωματικό βάρος, την ψυχική κατάσταση και πολλά ακόμη!

Λιγότερες θερμίδες

Όσο πιο ξεκούραστος ο ύπνος τόσο λιγότερες οι θερμίδες που καταναλώνουμε στη διάρκεια της ημέρας. Σε έρευνα της κλινικής Mayo έχει υπολογιστεί ότι 80′ λιγότερα στη διάρκεια του βραδινού ύπνου οδηγούν σε κατανάλωση έως και 500 επιπλέον θερμίδων στη διάρκεια της επόμενης μέρας. Μια εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο αποδίδεται στην ορμονική ανισορροπία που προκαλούν στον οργανισμό οι λίγες ώρες ύπνου, μειωνοντας τα επίπεδα της ανορεξιογόνου ορμόνης λεπτίνης και αυξάνοντας εκείνα της γκρελίνης που έχει ορεξιογόνο δράση.

Λιγότερα νεύρα
Δεν είναι ιδέα μας ότι μετά από μια νύχτα λιγοστού ύπνου την επόμενη μέρα δεν είμαστε απλά πιο κουρασμένοι και λιγότερο συγκεντρωμένοι, αλλά και πιο ευερέθιστοι. Η έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με υπερδιέγερση της αμυγδαλής της περιοχής εκείνης του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανταπόκρισή μας σε αρνητικές και δυσάρεστες εμπειρίες. Έρευνες δε έχουν τεκμηριώσει ότι η έλλειψη ύπνου μας καθιστά πιο ευερέθιστους σε καταστάσεις συναισθηματική πίεσης.

Λιγότερες ασθένειες

Την ώρα του ύπνου ο οργανισμός μας… εργάζεται και μάλιστα πυρετωδώς.  Τι ακριβώς κάνει; «Επεξεργάζεται» όλες τις πληροφορίες για τους μικροοργανισμούς με τους οποίους ήρθε σε επαφή και «αποθηκεύει» τα δεδομένα ούτως ώστε να αντιδράσει ανάλογα όταν βρεθεί σε απειλή, πάντα με σκοπό την θωράκιση της άμυνας του ανοσοποιητικού. Σημειώνεται μάλιστα ότι πλήθος ερευνών έχουν συσχετίσει τις ανεπαρκείς ώρες ύπνου με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, με την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Λιγότερα κενά μνήμης

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος παγιώνει στη μνήμη τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις, ενώ σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία φαίνεται ότι ισχυροποιεί τις νευρωνικές συνδέσεις καθιστώντας τον εγκέφαλο πιο ικανό να επεξεργαστεί και να αντιμετωπίσει τις επώδυνες καταστάσεις.

Λιγότερα σημάδια φθοράς
Η αντιγηραντική δράση του ποιοτικού και επαρκούς ύπνου είναι κάτι που ελάχιστοι θα αγνοήσουν. Ίσως δεν υπάρχει άλλη πιο αποτελεσματική φροντίδα για το δέρμα με μηδενικό κόστος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ενισχύεται η αναπλαστική ικανότητα του δέρματος και επανορθώνονται έως ένα βαθμό οι φθορές που σημειώθηκαν στη διάρκεια της ημέρας.