Η εξασθενημένη λαβή ενδεχομένως να είναι ένδειξη εξασθένησης της μάθησης και της μνήμης, άρα αν κινδυνεύετε να εκδηλώσετε άνοια, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύουν στο Journal of Alzheimer’s Disease.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Μίσιγκαν και της Βόρειας Ντακότα έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 14.000 άτομα, 50 ετών και άνω, για οκτώ χρόνια.

Παρατήρησαν ότι για κάθε πέντε κιλά μείωση της δύναμης λαβής του χεριού υπήρχαν 10% περισσότερες πιθανότητες γνωστικής εξασθένησης και 18% περισσότερες πιθανότητες σοβαρής γνωστικής εξασθένησης.

Η δύναμη της λαβής μετρήθηκε με δυναμόμετρο χειρός και η γνωστική λειτουργία με ειδικά προσαρμοσμένη εκδοχή του τεστ Mini-Mental State Examination, στο οποίο υποβάλλονται συνήθως οι ηλικιωμένοι για να εκτιμηθεί ο προσανατολισμός, η προσοχή, η μνήμη, οι λεκτικές και οι οπτο-διαστηματικές ικανότητές τους.

Σύμφωνα με την Δρ. Sheria Robinson-Lane, συγγραφέα της μελέτης και καθηγήτρια στη Νοσηλευτική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά και έρχονται να προστεθούν σε αυτά άλλων ερευνών που δείχνουν ότι οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να αξιολογούν την δύναμη της λαβής ως παράμετρο της γνωσιακής κατάστασης των ηλικιωμένων.

Ως προς την αιτιολόγηση του συσχετισμού, η ερευνήτρια λέει ότι «μια μείωση στη δύναμη λαβής σχετίζεται με νευρολογική εκφύλιση, η οποία με τη σειρά της αναδεικνύει την ανάγκη διατήρησης μιας καλής μυϊκής κατάστασης δια της άσκησης και στην Τρίτη Ηλικία».