Δε λένε τυχαία ότι «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», καθώς αυτές οι πρώτες ώρες αφού μόλις έχουμε ανοίξει τα μάτια μας, θα μπορούσαν να επηρεάσουν ολόκληρη την πορεία της ημέρας μας. Αν και λίγο πολύ γνωρίζουμε ποια στάδια θεωρούνται από τα πιο σημαντικά και ωφέλιμα τόσο για την ψυχική μας υγεία, όσο και την απόδοσή μας, είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να αποφεύγουμε ρουτίνες που ενδεχομένως να στέκονται εμπόδιο.

Επιλέγετε την αναβολή του ξυπνητηριού

Εάν αποτελεί τακτική σας συνήθεια να πατάτε το κουμπί του snooze περισσότερες από δύο με τρεις φορές σε καθημερινή βάση, ενδεχομένως να μην κάνετε και τον πιο ξεκούραστο ύπνο. Αυτή η φαινομενικά αθώα συνήθεια προκαλεί στην πραγματικότητα το αίσθημα της βιασύνης. Προτιμήστε, λοιπόν, μια σταθερή ώρα αφύπνισης για να δώσετε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να ξυπνήσει σωστά και ήρεμα, συμπεριλαμβάνοντας και το πρωινό.

Δεν τρώτε πρωινό

Έχετε παρατηρήσει πόσο χορτάτοι νιώθετε, αφού έχετε καταναλώσει ένα ισορροπημένο πρωινό; Το πρωινό τροφοδοτεί επαρκώς το σώμα, προετοιμάζοντάς το για τις λιγούρες και τις κακές επιλογές που θα μπορούσαν να επέλθουν μέσα στη μέρα, ακόμα κι αν καταναλώνουμε ένα πλούσιο πρωινό, σύμφωνα με μελέτη. Αντί να το αποφεύγετε λοιπόν, φροντίστε να δώσετε προτεραιότητα σε υγιεινές επιλογές, όπως ένα μπολ με βρόμη και φρούτα, ένα smoothie πλούσιο σε πρωτεΐνες ή ένα τοστ ολικής άλεσης με αβοκάντο.

Δεν κινείστε

Δε χρειάζεται να διανύσετε χιλιόμετρα με το… καλημέρα, αλλά απλά και μόνο ένας σύντομος περίπατος ή μια σύντομη πρακτική γιόγκα ή μια προπόνηση ενδυνάμωσης μπορεί να κάνει τη διαφορά στη διάθεση, στη σκέψη, αλλά και στην ενέργεια που θα σας ακολουθήσει όλη τη μέρα.

Το παρακάνετε με τον καφέ

Αν και τα οφέλη του καφέ είναι αναρίθμητα, θεωρείται ζωτικής σημασίας να περιορίσετε τη χρήση του σε ένα φλιτζάνι, για να αποφύγετε τη νευρικότητα, την ανησυχία και τον αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Υπάρχει, μάλιστα, και η κατάλληλα ώρα για να τον πιείτε, που προσφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη. Αν θέλετε μια πιο ομαλή, μεγαλύτερης διάρκειας ενεργειακή ώθηση, δοκιμάστε να μειώσετε σταδιακά την κατανάλωση καφέ ή να πειραματιστείτε με εναλλακτικές λύσεις όπως το πράσινο τσάι ή το matcha.

Δεν προγραμματίζετε τις δουλειές σας

Η αίσθηση της οργάνωσης προσφέρει γενικά μια μεγαλύτερη ανακούφιση -και ειδικότερα εάν γίνεται αποβραδίς. Ένα ανοργάνωτο πρωινό έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον ένταση και σπατάλη πολύτιμου χρόνου. Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε έτοιμα τα πράγματά σας από την προηγούμενη ημέρα, για να αποφύγετε το πρωινό στρες και να καλλιεργήσετε την γαλήνη.

Πιάνετε το κινητό 

Είναι πολύ εύκολο να χαθούμε στις ειδοποιήσεις, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τις ενημερώσεις ήδη με το που ανοίξουμε τα μάτια μας. Συνάμα, όμως, είναι και η ευκολότερη παγίδα που πέφτουμε καθημερινά και μας αποδιοργανώνει. Αντ’ αυτού, δημιουργήστε μια πρωινή ρουτίνα που δίνει έμφαση στην ενδοσκόπηση, το διαλογισμό ή τις ασκήσεις ευγνωμοσύνης. Μέχρι να αφιερώσετε πολύτιμο χρόνο για την καλλιέργεια της δικής σας ευεξίας, περιορίστε την έκθεση στο διαδίκτυο.

Διαβάστε ακόμη:

Σέρνεστε κάθε πρωί; Εννέα top μυστικά για να ξυπνάτε γεμάτοι ενέργεια

Αισθάνεστε κουρασμένοι; Η βιταμίνη που χαρίζει ενέργεια – 6 τροφές που την περιέχουν

Πέντε λόγοι που κουράζεστε με το παραμικρό – Top tips ενεργητικότητας