Το σπίτι είναι ο προσωπικός μας χώρος και το καταφύγιό μας από τα άγχη της καθημερινότητας. Όχι άδικα συνεπώς, η ευημερία και ευεξία ξεκινούν από αυτά, από τι θα αντικρύσουμε ανοίγοντας τα μάτια μας έως ποιος θα είναι ο τελευταίος ήχος στην προσπάθεια να κοιμηθούμε.

Πλήθος ερευνών έχουν αναζητήσει το αποτύπωμα που μπορεί να έχει το περιβάλλον στην ψυχική και σωματική υγεία. Ακολουθούν 6 πολύτιμα tips με τη σφραγίδα της επιστήμης για να διαμορφώσετε τον χώρο σας ώστε να αποκομίσετε τα πολύτιμα οφέλη.

1. Επιλέξτε χαλαρωτικά χρώματα για το δωμάτιο

Τα χρώματα επηρεάζουν τη διάθεση και την ηρεμία μας. Επί παραδείγματι, τα χρώµατα της κυανής περιοχής του χρωµατικού φάσµατος, τα λεγόμενα «ψυχρά» (μπλε, μωβ, πράσινο), περιγράφονται συχνά ως ήρεμα και σχετίζονται με αντίστοιχα συναισθήματα γαλήνης. Έτσι, το μπλε αποπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη ενώ το πράσινο καθησυχάζει καθώς συμβολίζει την αρμονία, τη φρεσκάδα και τη φύση.

2. Φέρτε την τέχνη στο σπίτι σας

Θα σκεφτόσασταν ότι ένας πίνακας στον τοίχο ή ένα γλυπτό θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική και συναισθηματική υγεία; Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Turku της Φιλανδίας, το συναίσθημα έχει κεντρική θέση στην τέχνη και η επαφή με καλλιτεχνικά έργα ενεργοποιεί τις γνωστικές και συναισθηματικές λειτουργίες μας. Μάλιστα, έργα που απεικονίζουν ανθρώπους διεγείρουν εντονότερα το αίσθημα της συμπόνιας.

3. Φροντίστε για τον κατάλληλο φωτισμό

Τα σπίτια με άπλετο φυσικό φωτισμό κάνουν τους ενοίκους τους πιο χαρούμενους και ευτυχισμένους, σύμφωνα με μια μελέτη στο Building and Environment. Ακόμα όμως και αν το σπίτι σας δεν επιτρέπει στο φως του ήλιου να εισέλθει μεγαλόπρεπα, φροντίστε για τον κατάλληλο τεχνητό φωτισμό, όπως πιο λαμπερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και αμυδρότερο το βράδυ για τα οφέλη του στην υγεία, τη διάθεση και τον ύπνο. Επιδαπέδια φώτα, πορτατίφ και κεντρικός φωτισμός μπορούν να συνδυαστούν για την αίσθηση της μέγιστης άνεσης στο σπίτι.

Photo: Shutterstock

4. Εμπιστευτείτε τη δύναμη των φυτών

Πλήθος στοιχείων και ευρημάτων επιβεβαιώνουν τη θετική επίδραση των φυτών στην ψυχική και σωματική υγεία, όπως η άμβλυνση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, άγχους και διαταραχών της διάθεσης μέσα από τη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες), μια μεταβολή που θα επιφέρει μικρότερη αρτηριακή πίεση και μεγαλύτερη ευφορία. Σύμφωνα με τον Λέκτορα Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Edge Hill, Sven Batke, τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να βελτιώσουν τη συγκέντρωσή μας και να μας χαρίσουν διαύγεια προφυλάσσοντάς μας ακόμα από έναν αόρατο «εχθρό», το διοξείδιο του άνθρακα (CO₂).

5. Προσθέστε αρώματα

Υπάρχουν επιστημονικά ευρήματα που αποδίδουν σημαντικά οφέλη στην αρωματοθεραπεία, τονίζοντας ότι χρήση αρωματικών κεριών και αιθέριων ελαίων μπορεί βοηθήσει στη διαχείριση ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη, όσο και στη γενικότερη βελτίωση της διάθεσης σύμφωνα με άλλη έρευνα. Δοκιμάστε κάποιο από αυτά τα 10 αρώματα με αγχολυτική δράση.

6. Δώστε προσοχή στην κρεβατοκάμαρα

Ο κακός και ανεπαρκής ύπνος πλήττει σοβαρά την υγεία. Η «υγιεινή του ύπνου» είναι η λύση στο πρόβλημα της αϋπνίας, ένα σύνολο παρεμβάσεων που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της πολύτιμης ξεκούρασης και στα οποία περιλαμβάνονται:

  • η ιδανική θερμοκρασία δωματίου
  • η ρουτίνα ύπνου
  • η συσκότιση
  • η απουσία θορύβων
  • η προσοχή σε διατροφικές συνήθειες
  • η σωστή χρήση του υπνοδωματίου

Ανακαλύψτε πώς θα καταφέρετε όλα τα παραπάνω διαβάζοντας αυτό το άρθρο.

Διαβάστε επίσης:

Θέλετε καλύτερο ύπνο και περισσότερα όνειρα; Αυτή είναι η λύση

Πέντε λόγοι υγείας να βάλουμε φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι μας

Ο χαλαρωτικός ήχος που ανακουφίζει το στρες, ρίχνει την πίεση και βελτιώνει τη διάθεση