Γράφουν η Χρυσάνθη Νταφοπούλου, κοινωνική λειτουργός και σύμβουλος ενσυνειδητότητας και η Βάλια Γιατζάκη, yoga instructor

Η κατάσταση που βιώνουμε λόγω της πανδημίας δημιουργεί αβεβαιότητα για το αύριο, μας γεμίζει με στρες και σκέψεις που διαταράσσουν τον ψυχισμό μας. Μια εξαιρετική πρακτική που συμβάλλει στην ενίσχυση της ψυχικής μας ανθεκτικότητας, είναι η γιόγκα βασισμένη στην πρακτική της ενσυνειδητότητας (mindful yoga), η οποία αποτελεί κύρια τεχνική για τη βελτίωση της σωματικής και της ψυχικής μας υγείας καθώς οδηγεί σε θετικές αλλαγές στην υγεία, στη συμπεριφορά και στη στάση ζωής.

Η έννοια της ενσυνειδητότητας έχει τις ρίζες στη βουδιστική παράδοση, ωστόσο έχει ενσωματωθεί πλήρως σε πρακτικές που εφαρμόζονται από το δυτικό κόσμο. Ως ενσυνειδητότητα ορίζεται η κατάσταση του ατόμου που έχει πλήρη επίγνωση των σκέψεων, των αισθήσεων και των συναισθημάτων του καθώς και της κατάστασης που βιώνει, χωρίς να προσδίδει αρνητικό ή θετικό χαρακτηρισμό σε αυτά. Η ενσυνειδητότητα είναι ένας ισχυρός προαγωγός της υγείας σε προσωπικό και διαπροσωπικό επίπεδο. Συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων του στρες, του άγχους, της κατάθλιψης ενώ συμβάλλει με θετικό τρόπο στη βελτίωση της διάθεσής μας και στη μείωση διαταραχών της διάθεσης, όπως η θλίψη και ο θυμός. Τέλος, συμβάλλει στη βελτίωση του εαυτού ενισχύοντας την αίσθηση της προσωπικής ολοκλήρωσης.

Η πρότασή μας, είναι η θέση savasana της γιόγκα σε συνδυασμό με την ενσυνειδητότητα.

Ξαπλώστε με την πλάτη στο έδαφος έχοντας τα πόδια τεντωμένα. Τα χέρια δίπλα από το σώμα, με τις παλάμες να κοιτούν προς τα πάνω. Κρατήστε τους ώμους μακριά από τα αυτιά. Αφήστε το κεφάλι χαλαρό στην προέκταση του αυχένα. Μαλακώστε του μύες του προσώπου. Παραδώστε όλο το βάρος του σώματος σας στη βαρύτητα. Αν σας βοηθά, κρατήστε τα μάτια σας κλειστά.

Έπειτα, εστιάστε την προσοχή σας στην αναπνοή, όπου και αν την αισθάνεστε στο σώμα σας, καθώς εισπνέετε και εκπνέετε. Στην αίσθηση που αφήνει στο εσωτερικό της μύτης σας κατά την εισπνοή και εκπνοή. Στην κοιλιά, στους πνεύμονες και όπου αλλού τη νιώθετε. Συνειδητά και αβίαστα. Αφήστε απλά την αναπνοή να υπάρχει, χωρίς να προσπαθήσετε να την καθοδηγήσετε, κάτι που το μυαλό συνηθίζει να κάνει. Παρατηρήστε τη με ευγενική περιέργεια.

Στη συνέχεια σαρώστε νοερά το σώμα σας. Είναι πλήρως απελευθερωμένο ή διατηρεί την ένταση; Ρίξτε τον προβολέα της προσοχής σε κάθε σημείο επαφής του σώματος σας με το έδαφος. Στα σημεία που νιώθετε ένταση, δυσφορία ή πίεση. Συνεχίστε με όλο σας το σώμα.

Το μυαλό σας μπορεί να περιπλανηθεί σε σκέψεις του μέλλοντος, σε κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν ή σε διάφορες διασκορπισμένες σκέψεις και εικόνες. Αυτό δεν είναι σωστό η λάθος, είναι συνήθεια του μυαλού. Κάθε φορά που η προσοχή σας θα φεύγει από την παρατήρηση του σώματος και της αναπνοής σας, σημειώστε νοερά που πηγαίνει, χωρίς να σχολιάσετε, και επαναφέρετε την προσοχή σας στην αναπνοή και στο σώμα.

Η Βάλια Γιατζάκη αποφοίτησε από το τμήμα φυσικής αγωγής και αθλητισμού Κομοτηνής (Τ.Ε.Φ.Α.Α)το 2014 Το ίδιο έτος (2014) εκπαιδεύτηκε στην γιόγκα από τον εκπαιδευτικό οργανισμό YogaWorks της Αμερικής (200RTY). Ακολούθως, η αγάπη της για την γυμναστική την οδήγησε και σε άλλες εκπαιδεύσεις όπως αυτήν του Personal Trainer ,Group Fitness Instructor ,Pilates, TRX, Yoga kids. Συμπληρωματικά έχει εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες του ερυθρού Σταύρου . Η επαγγελματική της δραστηριότητα έκτοτε περιλαμβάνει την διδασκαλία γιόγκα σε τμήματα ενηλίκων και παιδιών, σε ομαδικά αλλά και σε ατομικά προγράμματα (personal) μεμονωμένα.

Βρείτε την Βάλια Γιατζάκη σε:

Διαβάστε επίσης

Πόνος στη μέση: Επτά απλές ασκήσεις που ανακουφίζουν – Δοκιμάστε τις

Τόνωση: Οι πέντε καλύτερες ασκήσεις για να γεμίσουμε ενέργεια το πρωί

Καραντίνα: Επτά εύκολες ασκήσεις στο σπίτι για δυνατό σώμα και καλή διάθεση