Κανένα ίσως παπούτσι δε θυμίζει περισσότερο καλοκαίρι από τις κλασικές σαγιονάρες. Τα απλά αυτά παπούτσια που κυκλοφορούν πλέον σε διαφορετικά χρώματα και ποιότητες και αποτελούν την επιτομή της χαλάρωσης, σηματοδοτώντας την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών.

Όσο όμως κι αν φαίνονται πρακτικά και βολικά παπούτσια, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τα πόδια σας και όχι μόνο. Ο δρ. Alex Kor, ποδίατρος στο Witham Health Services και κλινικός βοηθός καθηγητής στο Marian University College of Osteopathic Medicine εξηγεί παρακάτω πώς οι σαγιονάρες επηρεάζουν την υγεία των ποδιών και τα προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν.

Πόνος στη φτέρνα

Η καθημερινή χρήση της σαγιονάρας θα μπορούσε να δημιουργήσει πόνο στη φτέρνα, σύμφωνα με τον δρ. Alex Kor: «Οι περισσότερες σαγιονάρες δεν προσφέρουν καμία υποστήριξη της πελματιαίας περιτονίας, δηλαδή τον πλατύ ιστό σε σχήμα τόξου που στηρίζει την καμάρα και απορροφά τους κραδασμούς» εξηγεί. Χωρίς την επαρκή στήριξη, δηλαδή, το βάρος του σώματός σας θα επιβαρύνει τη φτέρνα σας.

Προβλήματα στην καμάρα

Αν ήδη έχετε προβλήματα με την καμάρα του ποδιού, – όπως πλατυποδία ή πόνο- οι σαγιονάρες θα μπορούσαν να τα εντείνουν. Το πρόβλημα έγκειται στη συχνά λεπτεπίλεπτη κατασκευή των σαγιονάρων, ειδικά στην περιοχή του μέσου ποδιού.

Πόνος στη μέση

Αν και οι σαγιονάρες δεν είναι συνήθως ο πρωταρχικός λόγος για τον πόνο στη μέση, σίγουρα όμως συμβάλλουν σε αυτόν, σύμφωνα με τον δρ. Kor. Ο πόνος και σε αυτή την περίπτωση ενισχύεται από την έλλειψη σωστής στήριξης του ποδιού.

Λοίμωξη στα πόδια

Όταν φοράτε συνεχώς σαγιονάρες, τα γυμνά σας πόδια εκτίθενται σε διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς – όπως οι μύκητες. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες να έρθουν σε επαφή με το δέρμα ή τα νύχια. Mάλιστα, οι πιθανότητες αυξάνονται και λόγω του υλικού, καθώς λόγω του πλαστικού ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων λόγω της υγρασίας.

Φουσκάλες

Η μεγάλη τριβή που ασκείται στο μεγάλο δάχτυλο αυξάνει τις πιθανότητες να εκδηλωθούν φουσκάλες, που θα δυσκολέψουν το περπάτημα. Σε περίπτωση που η φουσκάλα σκάσει, το δέρμα γίνεται πιο ευάλωτο σε βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη.

Λάθος στάση σώματος 

Η συχνή χρήση σαγιονάρας δεν μπορεί μόνο να επιδεινώσει τα προβλήματα της μέσης, αλλά και να επηρεάσει τη στάση του σώματος. Αυτό οφείλεται στο ότι ο τρόπος που περπατάμε συχνά αλλάζει. Χωρίς τη στήριξη ενός ανθεκτικού παπουτσιού, οι μύες στο πόδι και τα δάχτυλα των ποδιών πρέπει να παραμείνουν σε μια ασυνήθιστη θέση οδηγώντας σε ένα ασυνήθιστο μοτίβο βάδισης.

Τραυματισμοί 

Όταν φοράμε σαγιονάρες, οι αστράγαλοι δεν έχουν καμία στήριξη, με αποτέλεσμα να είστε πιο επιρρεπείς σε κάποιο στραμπούληγμα του ποδιού. Οι πιθανότητες τραυματισμού του αστραγάλου σας είναι επίσης μεγαλύτερες αν έχετε προηγούμενο ιστορικό διαστρέμματος του αστραγάλου. Γι’ αυτό, ο δρ Kor συνιστά να φοράτε ένα στήριγμα αστραγάλου με σαγιονάρες για να αποφύγετε περαιτέρω τραυματισμό.

Διαβάστε ακόμη

Πονούν τα γόνατά σας; Αυτά είναι τα παπούτσια που χρειάζεστε

Πόνος στη μέση: Όλοι οι τρόποι που ανακουφίζουν – 7 κινήσεις που τον αποτρέπουν