Όσοι ξυπνούν αρκετά νωρίς το πρωί -και το ευχαριστιούνται τις περισσότερες φορές- κερδίζουν καλύτερη γνωστική λειτουργία, αλλά και ψυχική υγεία, σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη. Θα μπορούσαν όμως να έχουν και κάποιο άλλο κοινό χαρακτηριστικό, φαινομενικά όχι και τόσο σχετικό με την ευημερία;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας υποστηρίζουν μέσα από τη νεότερη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE, πώς όσοι σηκώνονται από τα χαράματα, τείνουν να είναι και πιο θρησκευόμενοι, σε σύγκριση με όσους ξενυχτούν.

Πιο συγκεκριμένα, η πίστη σε μια θρησκεία θα μπορούσε να συμβάλει σε σε μια ήδη διαπιστωμένη σχέση που συνδέει την προτίμηση για το πρωινό ξύπνημα και την υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή. Η σχέση αυτή, κατά συνέπεια, μπορεί επίσης να επηρεάζεται από το επίπεδο ευσυνειδησίας ενός ατόμου – το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που σχετίζεται με την προσοχή, την εργατικότητα ή την επιμέλεια.

Προηγούμενο ερευνητικό υλικό έχει επίσης διαπιστώσει μια συσχέτιση μεταξύ της πρωινής αφύπνισης με τη μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή, ενώ και αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν επιβεβαιωθεί ερευνητικά αντίστοιχα για τους πιστούς.

Μια αμφίδρομη σχέση 

Για να προσεγγίσουν ορθότερα τις συγκεκριμένες αλληλεπιδράσεις, οι ερευνητές διεξήγαγαν δύο ερευνητικές αναλύσεις σε ενήλικες Πολωνούς – η μία με 500 συμμετέχοντες και η άλλη με 728 συμμετέχοντες. Όλοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, που αξιολογούσαν την προτίμησή τους για το πρωινό ξύπνημα, την ικανοποίηση από τη ζωή τους και το επίπεδο ευσυνειδησίας τους. Η μία ομάδα ρωτήθηκε σχετικά με την πίστη τους στον Θεό, ενώ η άλλη ρωτήθηκε σχετικά με το επίπεδο θρησκευτικότητάς τους γενικά.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι το πρωινό ξύπνημα συνδέεται τόσο με υψηλότερη ευσυνειδησία όσο και με ικανοποίηση από τη ζωή, αλλά και ότι οι πιστοί συμμετέχοντες προτιμούσαν να ξυπνούν νωρίτερα.

Μετά και την περαιτέρω ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα υψηλότερο επίπεδο θρησκευτικότητας μεταξύ των πρωινών τύπων θα μπορούσε τουλάχιστον εν μέρει να εξηγήσει στατιστικά την παρατηρούμενη συσχέτιση που συνδέει την προτίμηση στο πρωινό ξύπνημα με την υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή. Παράλληλα, η σχέση αυτή φάνηκε να επηρεάζεται στατιστικά από την ευσυνειδησία.

Πώς τελικά συνδέονται όλα μεταξύ τους; Οι συγγραφείς θεωρούν ότι οι οι πρωινοί τύποι τείνουν γενικά να είναι πιο ευσυνείδητοι, γεγονός που τους καθιστά πιο πιθανό να είναι θρησκευόμενοι, με αυτή τη θρησκευτική πίστη να συμβάλλει ενδεχομένως στη μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εν λόγω έρευνα δεν επιβεβαίωσε τελικά καμία σχέση αιτίου-αποτελέσματος και δεν έλαβε υπόψη του τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων.

Διαβάστε επίσης: 

Ξυπνάτε διαρκώς πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι; Γιατί δεν πρέπει να ανησυχήσετε

Πάλι πατήσατε snooze στο ξυπνητήρι; Τι αποκαλύπτει αυτό για τον ύπνο και την υγεία σας