Τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης «λύνουν» τα χέρια των επιστημόνων προσφέροντας καινοτομίες που πριν από μερικά χρόνια έμοιαζαν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Την ίδια χρησιμότητα, ωστόσο, αποδεικνύουν και στην επίλυση πιο πρακτικών ζητημάτων της καθημερινότητας.

Ένας από τους χειρότερους εχθρούς των καπνιστών είναι μεταξύ άλλων η δύναμη της συνήθειας, καθώς παρουσιάζει εξίσου και κοινωνικό χαρακτήρα. Μια νεότερη έξυπνη εφαρμογή για κινητά, που αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου East Anglia, υπόσχεται να βάλει «φρένο» στην παρόρμηση του καπνίσματος, καθώς το συγκεκριμένο εργαλείο έχει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται πού και πότε μπορεί να θελήσετε να ανάψετε ένα τσιγάρο!

Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) παγκοσμίως για τη διακοπή του καπνίσματος, με την ονομασία Quit Sense. Η εφαρμογή παρέχει επίσης συμβουλές για την πετυχημένη αποχή από το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που εξέτασε τα οφέλη, που δημοσιεύτηκε στο Nicotine and Tobacco Research, η νέα εφαρμογή βοήθησε περισσότερους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα, σε σχέση με άτομα στα οποία προσφέρθηκε μόνο διαδικτυακή υποστήριξη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS).

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Felix Naughton, από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου δήλωσε σχετικά: «Γνωρίζουμε ότι οι προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος συχνά αποτυγχάνουν, επειδή η παρόρμηση για το κάπνισμα προκαλείται από την παραμονή σε χώρους όπου οι άνθρωποι καπνίζουν. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για παράδειγμα σε κάποιο μπαρ ή στο χώρο εργασίας. Εκτός από τη χρήση φαρμάκων, δεν υπάρχουν αρκετοί τρόποι υποστήριξης, που να βοηθούν τους καπνιστές να διαχειρίζονται την παρόρμησή τους». 

«Το Quit Sense είναι μια εφαρμογή για smartphone με τεχνητή νοημοσύνη που μαθαίνει για τους χρόνους, τις τοποθεσίες και τα ερεθίσματα προηγούμενων περιστατικών καπνίσματος, για να αποφασίσει πότε και ποια μηνύματα θα εμφανίσει στους χρήστες έτσι ώστε να τους βοηθήσει να διαχειριστούν τις παρορμήσεις σε πραγματικό χρόνο» αναφέρει η Δρ Chloë Siegele-Brown από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, η οποία δημιούργησε την εφαρμογή.

Από τη θεωρία στην πράξη 

Η τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη τους περιλάμβανε 209 καπνιστές που επιλέχθηκαν τυχαία από τα κοινωνικά δίκτυα. Οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα γραπτό μήνυμα με συνδέσμους, έτσι ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική υποστήριξη του NHS για τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς έλαβαν επιπλέον την εφαρμογή Quit Sense.

Διαπιστώθηκε πως όταν προσφέρθηκε στους καπνιστές η εφαρμογή Quit Sense, τα τρία τέταρτα την εγκατέστησαν και όσοι ξεκίνησαν μια προσπάθεια διακοπής καπνίσματος με την εφαρμογή τη χρησιμοποίησαν για περίπου ένα μήνα κατά μέσο όρο. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της τεχνολογικής αυτής μεθόδου, μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερα άτομα διέκοψαν το κάπνισμα έξι μήνες αργότερα, σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους προσφέρθηκε μόνο διαδικτυακή υποστήριξη από τους εξειδικευμένους γιατρούς.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι βοηθώντας τους ανθρώπους να διαχειριστούν τις καταστάσεις που ενθαρρύνουν το κάπνισμα, η νέα εφαρμογή θα βοηθήσει περισσότερους καπνιστές να αφήσουν πίσω τη βλαβερή αυτή συνήθεια.

Διαβάστε επίσης

Πέντε επιπλέον χρόνια ζωής και 3 φάρμακα λιγότερα για όσους κόψουν αυτή την κακή συνήθεια

Είστε έτοιμοι να κόψετε το κάπνισμα;