Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να χαρίσει στους ασθενείς με καρδιοπάθεια σχεδόν 5 επιπλέον χρόνια ζωής χωρίς καρδιακά προβλήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Η διακοπή του καπνίσματος φαίνεται πως είναι το ίδιο αποτελεσματική με την λήψη τριών φαρμακευτικών σκευασμάτων για την πρόληψη των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων σε όσους είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή κατά το παρελθόν ή επέμβαση για τη διάνοιξη φραγμένων αρτηριών» τόνισε η Δρ. Tinka van Trier από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Η νέα έρευνα περιλαμβάνει σχεδόν 1.000 ασθενείς ηλικίας 45 ετών και άνω που παρέμειναν καπνιστές για τουλάχιστον 6 μήνες μετά την καρδιακή προσβολή ή/και εμφύτευση stent ή χειρουργείο bupass.  Η θεραπεία του βασίστηκε στα καθιερωμένα φαρμακευτικά σκευάσματα όπως είναι τα αντιαιμοπεταλιακά, οι στατίνες και τα χάπια για τη μείωση της υπέρτασης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μοντελοποίηση για την εκτίμηση των ετών που «κερδίζουν» όσοι διακόψουν το κάπνισμα, χωρίς να υποστούν καρδιακή προσβολή – ή αν συνέχιζαν το κάπνισμα και λάμβαναν τρία φαρμακευτικά σκευάσματα για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

Αυτά τα φάρμακα περιλάμβαναν το μπεμπεδοϊκό οξύ και τους αναστολείς του ενζύμου PCSK9, οι οποίοι μειώνουν την LDL («κακή») χοληστερόλη, και το αντιφλεγμονώδες φάρμακο κολχικίνη.

Η διακοπή του καπνίσματος εξασφάλισε ένα κέρδος 4.81 ετών χωρίς καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, την ίδια ώρα που τα τρία σκευάσματα είχαν ως αποτέλεσμα τα 4.83 χρόνια, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Η Van Trier σημείωσε μάλιστα πως η ανάλυση επικεντρώθηκε κυρίως στους καπνιστές που είχαν προηγούμενο ιστορικό καρδιακών προσβολών

«Τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος είναι πολύ περισσότερα από αυτά που είχαμε συνειδητοποιήσει» τόνισε η ίδια προσθέτοντας πως η έρευνα δεν εξέτασε άλλα πλεονεκτήματα που έπονται της διακοπής του καπνίσματος όπως είναι ο μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου και πνευμονικών ασθενειών καθώς και τα περισσότερα χρόνια ζωής.

«Γνωρίζουμε πως το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για το 50% όλων των θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν μεταξύ των καπνιστών, μισοί από τους οποίους οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα» πρόσθεσε η Δρ. Tinka van Trier.

 

Διαβάστε επίσης:

Κάπνισμα: Ποιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να το κόψουν με επιτυχία

Θέλετε να κόψετε το κάπνισμα; Αυτό είναι το βοήθημα με τη μικρότερη αποτελεσματικότητα

Κάπνισμα: Η κατάλληλη ηλικία για να κόψετε το τσιγάρο είναι πριν τα 45 – Δείτε γιατί