Με το βλέμμα στα κεριά αλλιώς Trataka Sadhana. Πρόκειται για μια άσκηση διαλογισμού που μας ζητά να εστιάσουμε το βλέμμα στη φλόγα ενός κεριού. Σε ελεύθερη μετάφραση η συγκεκριμένη άσκηση ονομάζεται «τελετουργική ματιά» και αποτελεί δημοφιλή πρακτική διαλογισμού στην Ινδία.

Τα κεριά θεωρούνται χρήσιμα στην πρακτική του διαλογισμού επειδή, μεταξύ άλλων, μας παρέχουν ένα εύκολο σημείο εστίασης. Είναι πιο εύκολο επομένως να συγκεντρωθούμε και να διώξουμε από το μυαλό μας τις σκέψεις που παρεισφρύουν. Επίσης η φωτιά από μόνη της έχει τη δύναμη να μαγνητίζει το βλέμμα.

Το μυστικό είναι η φλόγα να βρίσκεται στο ύψος των ματιών και να επιλέξουμε ένα κερί που καίγεται αργά – κατά προτίμηση κερί από καθαρό κερί μέλισσας και όχι αρωματικό.

Ο διαλογισμός με ένα κερί θεωρείται ιδανική επιλογή για τους αρχάριους. Πώς γίνεται:

  • Ανάψτε ένα κερί και χαμηλώστε τα φώτα στο χώρο που βρίσκεστε ώστε η φλόγα του κεριού να αποτελεί το μοναδικό σημείο εστίασης στο δωμάτιο.
  • Βάλτε το κερί σε ένα τραπέζι και καθίστε στο πάτωμα έτσι ώστε η φλόγα να είναι στο ύψος των ματιών
  • Σταθείτε σε απόσταση 60 εκατοστών από το κερί.
  • Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και χαλαρώστε την ένταση στο σώμα.
  • Εστιάστε στη φλόγα και διώξτε τις σκέψεις που έρχονται στο μυαλό σας.
  • Κρατήστε τη θέση αυτή για δέκα λεπτά.

Με την εξάσκηση θα βελτιωθείτε.

Η μέθοδος Trataka Sadhana έχει φανεί αποτελεσματική για την γρήγορη ανακούφιση από το στρες σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο  International Journal of Information Retrieval Research.

Ιδανική ώρα για να εξασκήσετε αυτή τη μορφή διαλογισμού είναι η νύχτα, αλλά και κάθε στιγμή που αισθάνεστε φοβισμένοι,  καταβεβλημένοι και αγχωμένοι.

Διαβάστε ακόμη

Το σούπερ αγχολυτικό σνακ για να απαλλαγείτε από το στρες

Το εκρηκτικό άθλημα που απογειώνει το μεταβολισμό και νικά το στρες

Σας εξοντώνει το στρες; Το άρωμα που το διώχνει από τη ζωή σας σε τέσσερις εβδομάδες