Μια σειρά από αλλαγές συμβαίνουν στον οργανισμό καθώς μεγαλώνουμε. Γινόμαστε λιγότερο ανθεκτικοί και πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, ώστε να θωρακίζουμε την υγεία μας και να απομακρύνουμε όσο γίνεται τον κίνδυνο διάφορων νόσων και παθήσεων. Πολλές από τις συστάσεις που γίνονται στους ανθρώπους ως προς αυτά που πρέπει να προσέχουν, ειδικά καθώς μεγαλώνουν είναι το βάρος τους. Το υπερβολικό βάρος συνδέεται με μια σειρά από κινδύνους, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, η φλεγμονή και ο καρδιαγγειακός θάνατος.

Επιπλέον, προγενέστερη επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι οι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν, επίσης, αυξημένο κίνδυνο άνοιας, γι’ αυτό και αποτελεί κοινή σύσταση προς τους ηλικιωμένους να παραμένουν αδύνατοι για να αποτρέψουν, μεταξύ άλλων, και αυτό τον κίνδυνο.

Ωστόσο, ερευνητές από τη Βοστώνη και την Κίνα κατέληξαν, σε νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, σε ένα παράδοξο συμπέρασμα: Ενήλικες που έχασαν βάρος κατά τη μέση ηλικία αντιμετώπιζαν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια αργότερα στη ζωή τους.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια Rhoda Au, δήλωσε: «Η σταθερή αύξηση βάρους είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο κατά τη γήρανση. Αν στη μέση ηλικία παρουσιαστεί μια ξαφνική αναστροφή και σημειωθεί απώλεια βάρους, θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να μάθετε γιατί συμβαίνει αυτό».

Τα ευρήματα εμπεριέχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι οι συνθήκες που καλλιεργούν την ανάπτυξη άνοιας «χτίζονται» για πολλά χρόνια – πιθανότατα ακόμη και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα της μελέτης Framingham Heart, με μια ομάδα συμμετεχόντων από την Μασαχουσέτη, που παρακολουθούνταν για τέσσερις δεκαετίες. Οι ερευνητές μετρούσαν το βάρος των συμμετεχόντων κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια. Στη συνέχεια, συνέκριναν τα ποσοστά άνοιας συγκριτικά με το αν το βάρος κάθε συμμετέχοντα αυξήθηκε, μειώθηκε ή παρέμεινε σταθερό. Διαπίστωσαν, τελικά, ότι η συνολική τάση μείωσης του ΔΜΣ συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Μετά από περαιτέρω διερεύνηση, ωστόσο, εντόπισαν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν άνθρωποι που είχαν σημειώσει πρώτα μια αύξηση του ΔΜΣ και μετά μια μείωση. Όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι αυτές οι αλλαγές ήταν καθοριστικές όταν συνέβαιναν στη μέση ηλικία.

Η άνοια αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα, επηρεάζοντας 50 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά έως το 2050, αγγίζοντας τις 150 εκατομμύρια περιπτώσεις.

Την ίδια ώρα, η παχυσαρκία είναι υπεύθυνη για μερικές από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου που μπορούν να προληφθούν, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αποτελέσματα δεν θα πρέπει να ερμηνευθούν ως ενθάρρυνση για αύξηση βάρους, το οποίο συνδέεται με μια σειρά από άλλους, σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.

Διαβάστε ακόμη:

Νόσος Αλτσχάιμερ: Απλή εξέταση μπορεί να αποκαλύψει τον κίνδυνο – Ο ευαίσθητος βιοδείκτης

Άνοια: Ποιοι «γλυτώνουν» τη νόσηση παρά τις βλάβες στον εγκέφαλο

Άνοια: Οι αλλαγές στην ομιλία που «προδίδουν» τον τύπο της νόσου