Δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς τα μάτια μας και ακολουθώντας τις παρακάτω απλές συμβουλές από την Βρετανική Ένωση Οπτομετρών, θα διαφυλάξουμε για περισσότερο καιρό την ποιότητα της όρασής μας.

Μην παραλείπετε την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο

Εκτός από τον έλεγχο της υγείας των ματιών, η εξέταση της όρασης μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στον εντοπισμό ενδείξεων υποκείμενων γενικών παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή 

Μια υγιεινή διατροφή συμβάλλει στη μείωση και του κινδύνου οφθαλμικών παθήσεων. Φροντίστε να την έχετε εμπλουτίσει με αρκετά ω-3 λιπαρά, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, αλλά και λουτεΐνη, που βρίσκεται στα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο.

Επιπλέον, οι βιταμίνες Α, C και Ε είναι επίσης ιδιαίτερα οφέλιμες για την οθφαλμική υγεία, επομένως μην παραλείπετε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Σταματήστε το κάπνισμα 

Η βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος προσβάλλει και την υγεία των οφθαλμών. Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και ο ηλικιακός εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Όσο καιρό και αν καπνίζετε, ποτέ δεν είναι αργά για να επωφεληθείτε από τη διακοπή του καπνίσματος.

Φορέστε τα σωστά γυαλιά

Πολλά προβλήματα της όρασης αναπτύσσονται ή εντείνονται καθώς μεγαλώνουμε. Φροντίστε να φοράτε τα κατάλληλα γυαλιά για το πρόβλημα που έχετε και μην τα αποφεύγετε πιστεύοντας τον μύθο ότι «τεμπελιάζουν» τα μάτια σας.

Ξεκουράστε τα μάτια σας 

Όταν εργάζεστε κοιτώντας μια οθόνη, οι μύες των ματιών σας συσπώνται διαρκώς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κούραση και πονοκεφάλους, ακόμη και σε όσους έχουν τέλεια όραση.

Φροντίστε λοιπόν να κάνετε τακτικά διαλείμματα, ακολουθώντας τον κανόνα 20/20/20: κάθε 20 λεπτά, κοιτάξτε κάτι σε απόσταση 20 μέτρων, για 20 δευτερόλεπτα. Και μην ξεχνάτε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας, καθώς αυτό συμβάλλει στην αποφυγή της ξηροφθαλμίας.

Φορέστε γυαλιά ηλίου

Η προστασία από τον ήλιο θωρακίζει τα μάτια σας από την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ παράλληλα καθιστά την όρασή σας πιο άνετη στον ήλιο. Όταν επιλέγετε γυαλιά ηλίου, θα πρέπει πάντα να βεβαιώνεστε ότι φέρουν την ένδειξη CE. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σε νεαρή ηλικία είναι πιο επιβλαβής, γι’ αυτό προστατέψτε τα παιδιά με γυαλιά ηλίου, καθώς και με καπέλο και αντηλιακό.

Αποφύγετε την ξηροφθαλμία

Δεν είναι λίγοι οι ενήλικες υποφέρουν από ξηροφθαλμία λόγω κάποιας κατάστασης υγείας ή φαρμακευτικής αγωγής. Τα μάτια ξηραίνονται, κουράζονται και πονάνε αν δεν παράγετε αρκετά δάκρυα ή αν έχετε δάκρυα κακής ποιότητας. Η κεντρική θέρμανση, ο κλιματισμός και η χρήση υπολογιστή μπορούν επίσης να επιδεινώσουν αυτή την κατάσταση. Οι λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να καταπραΰνουν τον ερεθισμό και να μειώνουν τη δυσφορία.

Ακόμα, η λήψη συμπληρωμάτων ω-3 μπορεί να βοηθήσει με την πάροδο του χρόνου, καθώς και η επαρκή ενυδάτωση και το συχνό ανοιγόκλεισμα των ματιών. Αν όμως τα μάτια σας είναι επίμονα ξηρά, ενημερώστε τον οθφαλμίατρό σας.

Ερευνήστε το οικογενειακό σας ιστορικό

Ενημερώστε τον οφθαλμίατρό σας για τις οφθαλμικές παθήσεις των γονιών σας δεδομένου ότι μπρεί να είναι κληρονομικές και να πρέπει να υποβληθείτε σε έλεγχο σε νεότερη ηλικία από εκείνη που νόσησαν οι δικοί σας.

Διαβάστε επίσης

Μήπως χρειάζεστε γυαλιά; Όλα τα ύποπτα συμπτώματα

Όραση: Τι προσφέρουν τα γυαλιά με μπλε φίλτρα

Το ταπεινό λαχανικό που ρυθμίζει την πίεση και προστατεύει την όραση