Ζώντας σε μια χώρα με ισχυρή ηλιοφάνεια όλο το χρόνο, τα μέτρα μας για την προστασία από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου θα πρέπει να είναι αυξημένα. Προστατεύοντας τα μάτια μας με ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, μειώνουμε τις πιθανότητές εμφάνισης διάφορων παθήσεων των οφθαλμών και ειδικότερα από φωτοκερατίτιδα.

Η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να εμφανιστεί όταν ο κερατοειδής του ματιού εκτίθεται σε έντονες υπεριώδεις ακτίνες, σύμφωνα με τον Δρ Richard Hession, επίκουρο καθηγητή οφθαλμολογίας στο Κέντρο Υγείας Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας. Ως συνέπεια, το εξωτερικό στρώμα του κερατοειδούς αποκολλάται προκαλώντας έντονο πόνο στις πολύ ευαίσθητες νευρικές απολήξεις του ματιού.

Ωστόσο, αν και η ευρεία έκθεση στον ήλιο είναι λιγότερο πίθανο να προκαλέσει φωτοκερατίτιδα, η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί από τις αντανακλάσεις του ήλιου από το νερό. Ακόμα, το σολάριουμ και εργασίες που περιλαμβάνουν έκθεση σε έντονο φως, όπως οι συγκολλητικές εργασίες, αυξάνουν τον κίνδυνο. Αυτός είναι και ο λόγος που ο δρ. Hession συνιστά στους συγκεκριμένους εργαζόμενους να μην παραλείπουν την προστασία των ματιών τους.

Όσον αφορά όσους θέλουν να απολαμβάνουν τον ήλιο με ασφάλεια, προτείνει τη χρήση αντηλιακού με τουλάχιστον SPF 30, ένα καπέλο και ζευγάρι γυαλιά, καθώς αυτά προλαμβάνουν το ευαίσθητο στον καρκίνο δέρμα γύρω από την περιοχή των ματιών.

Επιπλέον, συνιστά τον τακτικό οφθαλμικό έλεγχο, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, καθώς αρκετές παθήσεις των οφθαλμών θα μπορούσαν να αναδυθούν με τη διαδικασία της γήρανσης. Ένα παράδειγμα είναι το γλαύκωμα, που προκαλεί προοδευτική βλάβη στο οπτικό νεύρο, με αποτέλεσμα την απώλεια της περιφερικής όρασης και τελικά την τύφλωση. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν σημαντική απώλεια όρασης από το γλαύκωμα πριν διαγνωστούν.

Διαβάστε επίσης:

Οφθαλμικό μελάνωμα: Πού εντοπίζεται ο πιο επικίνδυνος ενδοφθάλμιος όγκος των ενηλίκων

Διαβήτης – Όραση: Ο κίνδυνος για τα μάτια που απειλεί 1 στους 3 – Κάθε πότε συνιστάται έλεγχος

Όραση: Έτσι την προστατεύουμε σε κάθε ηλικία – Ενημερωθείτε