Συχνά παραβλέπουμε τους κανόνες για τη θωράκιση της υγείας τους και, όμως, δεν θα θα παραλείψουμε να συμβουλέψουμε κάποιον να προσέχει «σαν τα μάτια του» οτιδήποτε σημαντικό και πολύτιμο περνά στα χέρια του.

Για το καλό των ματιών μας η Βρετανική Ένωση Οπτομετρών (AOP) παραθέτει τις επτά σημαντικότερες κινήσεις που πρέπει κανείς να τηρεί πιστά για να έχει υγιή όραση.

1. Ελέγχετε τακτικά τα μάτια σας

Οι επισκέψεις στον οφθαλμίατρο, ιδανικά κάθε δεύτερο χρόνο ή συχνότερα εφόσον απαιτείται, δεν θα συμβάλουν στον εντοπισμό πιθανών οφθαλμοπαθειών μόνο αλλά και σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και η υπέρταση. Για περισσότερες ανησυχητικές ασθένειες που μπορεί να αποκαλύψει μια απλή εξέταση ματιών αλλά πώς τα μάτια γίνονται καθρέφτης της υγείας μας, μπορείτε να πατήσετε εδώ.

2. Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή

Προφυλάξτε τα μάτια σας από τις ασθένειες εμπλουτίζοντας τη διατροφή σας με ω-3 λιπαρά οξέα από λιπαρά ψάρια, λουτεΐνη από σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και βιταμίνες Α, C και E από γενναίες μερίδες φρούτων και λαχανικών. Σε περίπτωση οικογενειακού ιστορικού εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας για τη λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής ενδεχομένως.

3. Διακόψτε το κάπνισμα

Μολονότι άγνωστο στην πλειονότητα των ανθρώπων, το κάπνισμα είναι εξίσου επικίνδυνο για τα μάτια όσο και για τους πνεύμονες, πολλαπλασιάζοντας σημαντικά τον κίνδυνο οφθαλμοπαθειών όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

4. Φορέστε τα γυαλιά που συστήνει ο οφθαλμίατρος

Πολλές παθήσεις των ματιών είναι αποτέλεσμα του γήρατος και, κόντρα στην παραφιλολογία, τα γυαλιά ή φακοί επαφής δεν εξασθενίζουν την όραση αλλά την βελτιώνουν. Τον μοναδικό λόγο για να πετάξετε γυαλιά και φακούς επαφής θα τον βρείτε εδώ.

5. Ξεκουράστε τα…

… και μάλιστα με τον κανόνα των τριών 20. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, για να αποφύγετε πονοκεφάλους και κούραση που προκαλεί η συνεχής δραστηριότητα των μυών των ματιών κατά την εργασία σε οθόνες, προσπαθήστε κάθε 20 λεπτά να κοιτάτε κάτι 6 μέτρα μακριά για 20 δευτερόλεπτα. Και φυσικά, μην ξεχνάτε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια ώστε να υγραίνονται και να τηρείτε όσα ακόμα συστήνει ο ειδικός εδώ για να προφυλάξετε τα μάτια σας από τη χρήση οθόνης.

6. Φορέστε γυαλιά ηλίου

Μην ξεχνάτε πως, όταν διαλέγετε γυαλιά ηλίου, πέρα από το κομμάτι του προσωπικού γούστου είναι απαραίτητο να πληρούν κάποια κριτήρια σχετικά με την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, ιδίως για τα ευάλωτα παιδιά, για τα οποία συστήνεται συμπληρωματικά η χρήση καπέλου και αντιηλιακού.

Αν θέλετε να επιλέξετε τα πλέον κατάλληλα γυαλιά ηλίου, τότε διαβάστε εδώ τι συμβουλεύει η ειδικός.

7. Αποφύγετε την ξηροφθαλμία

Τα μάτια ξηραίνονται, κουράζονται και ερεθίζονται αν δεν παράγονται αρκετά δάκρυα, ενώ επιβαρυντικοί παράγοντες όπως η εσωτερική θέρμανση, η χρήση air-condition και κομπιούτερ δυσχεραίνουν την κατάσταση. Πολλοί ενήλικες πάσχουν από ξηροφθαλμία λόγω προβλημάτων υγείας ή φαρμακευτικών αγωγών. Χρησιμοποιείστε σταγόνες για την ενυδάτωση και λίπανση των ματιών ή δοκιμάστε και τη λήψη συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων, πίνετε άφθονο νερό και μην ξεχνάτε να τα ανοιγοκλείνετε.

Διαβάστε επίσης

Μήπως χρειάζεστε γυαλιά; Όλα τα ύποπτα συμπτώματα

Όραση: Τι προσφέρουν τα γυαλιά με μπλε φίλτρα

Το ταπεινό λαχανικό που ρυθμίζει την πίεση και προστατεύει την όραση