Όλοι επιθυμούμε να είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση σωματικής και ψυχικής υγείας. Ωστόσο τις περισσότερες φορές που προσπαθούμε να αλλάξουμε ανθυγιεινές συνήθειες δεν τα καταφέρνουμε και εγκαταλείπουμε την προσπάθεια.

Ο Δρ Stephen Kopecky, Καρδιολόγος της Κλινικής Mayo προτείνει να προσεγγίζουμε τη διαδικασία της αλλαγής του τρόπου ζωής όπως θα κάναμε και στην περίπτωση που θα θέλαμε να μάθουμε να παίζουμε ένα μουσικό όργανο ή να διδάξουμε γραφή και ανάγνωση σε ένα παιδί, δηλαδή βήμα-βήμα.

Είτε λοιπόν ο στόχος είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η διαχείριση του διαβήτη, η απώλεια βάρους ή απλώς μια υγιέστερη καθημερινότητα καθώς μεγαλώνουμε, οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Σύμφωνα με τον Δρ Kopecky οι πέντε ακόλουθες αλλαγές μπορούν να αποφέρουν μεγάλο όφελος στην υγεία:

  • Φάτε μια μπουκιά λιγότερη την ημέρα από το αγαπημένο σας ανθυγιεινό φαγητό. Αν θέλετε να βελτιώσετε τη διατροφή σας, κάντε το βήμα-βήμα: προσθέστε ένα μήλο στο πρωινό σας ή φάτε λίγη περισσότερη σαλάτα αντί για ένα παραπάνω κομμάτι πίτσα.
  • Περικοπές χωρίς θυσίες: Δεν χρειάζεται να σταματήσετε τα τρώτε τα αγαπημένα σας φαγητά, αλλά καταναλώστε τα σε μικρότερες ποσότητες. Φάτε ότι θέλετε, αλλά όχι όση ποσότητα θέλετε.
  • Σηκωθείτε από την καρέκλα και κινηθείτε για 3-5 λεπτά ανά μια ώρα. Αν κάνετε καθιστική ζωή τότε κάθε μια ώρα θα πρέπει να κινήστε. Βρείτε έναν τρόπο κίνησης των μυών του σώματος σας που να σας αρέσει.
  • Δεν έχει χρόνο για πολύωρη άθληση; Κανένα πρόβλημα! Μπορείτε να κάνετε μικρά διαστήματα – των 10 λεπτών – έντονης σωματικής άσκησης.
  • Πείτε στον εαυτό σας τις μαγικές λέξεις «Δεν πειράζει»! Συγχωρέστε τον εαυτό σας για μικρά και μεγάλα λάθη της καθημερινότητας και διατηρήστε μια θετική στάση απέναντί σας. Γίνετε ο καλύτερος σας φίλος!

Διαβάστε επίσης

Μακροζωία: 9 συνήθειες που έχουν όσοι ζουν πολλά χρόνια – Υιοθετήστε τις κι εσείς!

Είστε 65ρηδες; 3 απλές κινήσεις δείχνουν πόσο fit είστε