*Γράφει η personal trainer κ. Σοφία Περδίκη

Η αερόβια ικανότητα, η οποία εκφράζεται ως μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2max), είναι ευρέως γνωστό ότι είναι ένας ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας της θνησιμότητας από κάθε αιτία καθώς και της καρδιαγγειακής πρόγνωσης.

Αν και η αερόβια προπόνηση είναι η καλύτερη μέθοδος για τη βελτίωση του VO2max, οι οδηγίες των περισσότερων ακαδημαϊκών συνιστούν 150 ή 75 λεπτά μέτριας ή έντονης σωματικής δραστηριότητας, κάθε εβδομάδα για να αποκομιστούν οφέλη για την υγεία. Για τη γενική υγεία, την πρωτογενή και δευτερογενή καρδιαγγειακή πρόληψη, η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) έχει αναγνωριστεί ως ένα αποτελεσματικό πρωτόκολλο άσκησης.

Η διαλειμματική προπόνηση βελτιώνει την αντοχή, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνει την χοληστερόλη και βοηθά στην καύση λίπους άρα και στο επιθυμητό χάσιμο βάρους.

H διαλειμματική προπόνηση σου προσφέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Θα μπορούσε κανείς να πει οτι είναι η πιο αποτελεσματική μορφή cardio και μπορεί να προσφέρει οφέλη πολύ πιο γρήγορα από τις τυπικές προπονήσεις cardio. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι 27 λεπτά HIIT που εκτελούνται τρεις φορές την εβδομάδα αποφέρουν τα ίδια αερόβια και αναερόβια αποτελέσματα με 60 λεπτά κανονικής cardio που εκτελούνται πέντε φορές την εβδομάδα.

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, η ΗΙΙΤ είναι πιο αποτελεσματική από τη μεγάλη, αργή άσκηση αντοχής. Η έντονη προσπάθεια που καταβάλλεται σημαίνει ότι το σώμα σας πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για να ανακάμψει, έτσι θα κάψετε περισσότερες θερμίδες τις 24 ώρες μετά από μια διαλειμματική προπόνηση από ό,τι μετά από ένα αργό, σταθερό τρέξιμο. Κατά τη διάρκεια αυτών των 24 ωρών μετά από διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, το σώμα σας μπορεί επίσης να παράγει έως και 450% περισσότερη ανθρώπινη αυξητική ορμόνη, η οποία αυξάνει την καύση θερμίδων και επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Η διαλειμματική προπόνηση δημιουργεί ένα κύμα ενδορφινών, των φυσικών οπιούχων που παράγει ο εγκέφαλός σας ως αποτέλεσμα μιας δύσκολης άσκησης. Λόγω των σύντομων εκρήξεων έντονης δραστηριότητάς της, η διαλειμματική προπόνηση ενισχύει δραστικά την παραγωγή ενδορφίνης, έτσι θα νιώσετε χαρούμενοι και γεμάτοι ενέργεια μετά την προπόνησή σας!

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.
Complete Training by Sophia
Health is a state of body, Wellness is a state of being
Instagram: @famous_sp
@fit_for_life_by_sophia fitness,cross training,trx,pilates reformer,zoom classes 🧿
Facebook: Complete Training by Sophia

Διαβάστε ακόμη

HIIT: Η προπόνηση που χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής στους 60ρηδες

HIIT: Η τάση στο fitness