Είτε οφείλεται στην απαιτητική καθημερινότητα στο σπίτι, είτε σε μια μέρα με πολλή κίνηση στους δρόμους, είτε στους λογαριασμούς που δεν σταματούν να έρχονται, το μόνο σίγουρο είναι πως δύσκολα ξεφεύγουμε από το στρες. Δεν είναι μόνο ότι επηρεάζει τη διάθεσή μας, αλλά και ότι μπορεί να αποβεί ολέθριο για την υγεία μας. Από το ότι χάνουμε τον ύπνο μας και τρώμε εξαιτίας αυτού και όχι επειδή πεινάμε, μέχρι το ότι προκαλεί αύξηση του βάρους και καρδιαγγειακές παθήσεις, το στρες αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα της σύγχρονης εποχής.

Το θετικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις αρνητικές συνέπειες του στρες. Μια απλή πρόταση είναι ένα 20λεπτο διάλειμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας για ασκήσεις χαλάρωσης σε ένα ήσυχο σημείο μακριά από θορύβους και παράγοντες που μας προκαλούν άγχος. Ακόμα, όμως, κι όταν μας πιέζει ο χρόνος, πέντε λεπτά τεχνικών «de-stress» αρκούν για αναζωογόνηση και εκ νέου συγκέντρωση.

Ακολουθούν πέντε αποτελεσματικές ιδέες:

Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας: Συγκεντρώστε όλη την προσοχή σας στις μεγάλες, βαθιές ανάσες. Παρακολουθήστε την κοιλιά σας να φουσκώνει κατά την εισπνοή και να μαζεύει προς τον αφαλό κατά την εκπνοή.

Κάντε διαλογισμό: Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας εστιάζοντας και επαναλαμβάνοντας διαρκώς μια λέξη ή σύντομη φράση της επιλογής σας.

Ασκηθείτε: Επενδύστε στη δύναμη των ενδορφινών που «ανεβάζουν» τη διάθεση, αφιερώνοντας μερικά λεπτά στη σωματική άσκηση. Δεν χρειάζεται καν να φύγετε από τη δουλειά. Απλά κλείστε την πόρτα του γραφείου και προσπαθήστε να περπατήσετε ή να τρέξετε για λίγο εκεί. Άλλη επιλογή είναι να δοκιμάσετε τα οφέλη που προσφέρει τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα η γιόγκα με μια απλή κίνηση όπως η στάση του δέντρου. Σταθείτε όρθιοι, λυγίστε το δεξί σας γόνατο προς τα έξω και φέρτε το πέλμα σας στον μηρό του αριστερού ποδιού. Μείνετε στη στάση αυτή για 30 έως 60 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια αλλάξτε πόδι και επαναλάβετε.

«Αποσυνδεθείτε»: Απενεργοποιήστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές για πέντε λεπτά και αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να κοιτάζει απλώς έξω από το παράθυρο.

Εικονικές σκέψεις: Με τα μάτια κλειστά, σκεφθείτε ότι επισκέπτεστε ένα αγαπημένο μέρος ή κάνετε μια αγαπημένη δραστηριότητα. Δείτε τον εαυτό σας μέσα στο πλάνο, να χαμογελά και να περνά ευχάριστα το χρόνο.

Το σημαντικότερο από όλα: Μην περιορίζεστε σε μια τεχνική. Δημιουργήστε μια λίστα από την οποία μπορείτε να επιλέξετε όποια λύση ταιριάζει στην εκάστοτε κατάσταση.