Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης ή HIIT κατά το ακρωνύμιο της αγγλικής ονομασίας (High-Intensity Interval Training) χτίζει μύες και καίει λίπος, δυναμώνει την καρδιά, χαρίζει μακροζωία στις μεγαλύτερες ηλικίες και, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, βελτιώνει το μεταβολισμό μέσα από μηχανισμούς που εμπλέκουν τις πρωτεΐνες των σκελετικών μυών και χημικές αντιδράσεις.

«Η άσκηση εξασφαλίζει πολλά οφέλη για την πρόληψη και τη θεραπεία μεταβολικών ασθενειών, κάτι που πιθανότατα αποδίδεται σε μεταβολές του τρόπου που οι σκελετικοί μύες χρησιμοποιούν την ενέργεια» ανέφερε ο Δρ Morten Hostrup, αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής, Άσκησης και Αθλημάτων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, συμπληρώνοντας πως στο μικροσκόπιο της επιστημονικής ομάδας τέθηκε η ακετυλίωση και πώς αυτή επηρεάζει τη συγκέντρωση και λειτουργία των πρωτεϊνών στους μύες. Η ακετυλίωση αποτελεί μια διαδικασία κατά την οποία οι ενώσεις ακετύλια συνδέονται με άλλα μόρια όπως τα πρωτεϊνογόνα αμινοξέα και επιδρούν στη λειτουργία των πρωτεϊνών. Πρόκειται για βιοχημική αντίδραση που παρέχει ενέργεια και συνδέεται με τις μετα-μεταφραστικές τροποποιήσεις.

Στη μελέτη συμμετείχαν οκτώ υγιείς μη επαγγελματίες αθλούμενοι άνδρες, οι οποίοι ακολουθούσαν τρεις φορές την εβδομάδα επί πέντε εβδομάδες ένα πρόγραμμα HIIT με ποδηλασία. Με τη μέθοδο της φασματομετρίας μάζας, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τη σύνθεση 3.168 πρωτεϊνών από δείγμα ιστών που συνέλεξαν από τους μηρούς των αθλητών πριν και μετά το σύνολο των προπονήσεων καθώς και τις μετα-μεταφραστικές τροποποιήσεις (ακετυλίωση) της λυσίνης και άλλα ακετυλιωμένα αμινοξέα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προπόνηση αύξησε την παραγωγή πρωτεϊνών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μιτοχονδρίων -εργοστασίων ενέργειας για τα κύτταρα- καθώς και των πρωτεϊνών των μυών, καθώς και την ακετυλίωση πρωτεινών και ενζύμων που εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Επιπροσθέτως, παρατήρησαν αλλαγές στις πρωτεΐνες που μειώνουν την ευαισθησία των μυών στο ασβέστιο, απαραίτητου στοιχείου για τη μυϊκή σύσπαση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν κάποιες ήδη γνωστές αλλαγές που συντελούνται στις πρωτεΐνες των σκελετικών μετά την άσκηση, αποκαλύπτοντας και κάποιες νέες, όπως ότι η μειωμένη ευαισθησία στο ασβέστιο μπορεί να εξηγήσει ενδεχομένως γιατί οι μυικές συσπάσεις είναι δυσκολότερες μετά τη σωματική κόπωση του αθλητή. Έπειτα, η μελέτη προτείνει ότι οι τροποποιήσεις στις πρωτεΐνες μέσω της ακετυλίωσης πιθανώς συμβάλλουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού.

Διαβάστε επίσης:

Μεταβολισμός: Ο σίγουρος τρόπος για περισσότερες καύσεις και λιγότερο λίπος

Μεταβολισμός: Έτσι θα γίνει πιο γρήγορος

Μεταβολισμός: Πιο γρήγορος όταν το στρες είναι λιγότερο