Είναι μάλλον περιττό να περιγράψουμε τη σημασία ενός παρηγορητικού αγγίγματος, μιας τρυφερής αγκαλιάς σε μια δύσκολη στιγμή. Αυτή η κίνηση, όσο απλή κι αν μοιάζει,  μπορεί στην πραγματικότητα να απορροφήσει μεγάλο μέρος του στρες, της δυσφορίας ή της στενοχώριας που μπορεί να αισθάνεται κάποιος. Αυτό δεν τεκμηριώνεται μόνο από τις εμπειρίες και τα βιώματα πολλών ανθρώπων, που θα μπορούσαν να το επιβεβαιώσουν, αλλά και από ένα πλήθος επιστημονικών στοιχείων, που υπογραμμίζουν τα οφέλη ενός απλού αγγίγματος ή μιας αγκαλιάς στην ανθρώπινη υγεία.

Μια νέα, πρωτοποριακή μελέτη έρχεται να ενισχύσει αυτή τη θεωρία, επιβεβαιώνοντας τη θεραπευτική δύναμη του αγγίγματος και υποδεικνύοντας ότι ακόμη και η ελάχιστη σωματική επαφή μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά τον πόνο και να ενισχύσει την ψυχική υγεία. Μια συνεργατική ερευνητική προσπάθεια, στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ruhr Bochum, το Πανεπιστήμιο Duisburg-Essen και το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ εξέτασε περισσότερες από 130 διεθνείς μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 10.000 άτομα, για να διερευνήσουν τις επιδράσεις του αγγίγματος στην ανθρώπινη ευεξία.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι το άγγιγμα των άλλων -με τη συγκατάθεσή τους φυσικά- έχει πραγματικά ευεργετική επίδραση στην ανακούφιση της ψυχικής δυσφορίας. Τα ευρήματα, μάλιστα, που δημοσιεύονται στο Nature Human Behaviour, καταδεικνύουν ότι το άγγιγμα δεν έχει μόνο σαφή οφέλη για την υγεία, αλλά οι θετικές αυτές επιδράσεις βιώνονται ακόμη κι όταν προέρχεται από μη ανθρώπινες πηγές, όπως τα ρομπότ. Η διαπίστωση αυτή ανοίγει νέες δυνατότητες για την ενσωμάτωση του αγγίγματος σε θεραπευτικές πρακτικές, ιδίως όταν η ανθρώπινη επαφή είναι περιορισμένη.

Ο δρ. Julian Packheiser από το Ινστιτούτο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Ruhr Bochum τόνισε τη σημασία των ευρημάτων. «Τα οφέλη του αγγίγματος στην ψυχική υγεία είναι αναγνωρισμένα εδώ και καιρό, αλλά οι λεπτομέρειες για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά παρέμεναν ασαφείς μέχρι τώρα», δήλωσε. Η μελέτη υπογραμμίζει, επίσης, ότι η διάρκεια της επαφής δεν συσχετίζεται απαραίτητα με την αποτελεσματικότητά της. Τα σύντομα, συχνά αγγίγματα μπορεί να είναι εξίσου ευεργετικά με την παρατεταμένη επαφή. «Δεν είναι αλήθεια ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του αγγίγματος, τόσο το καλύτερο», διευκρίνισε ο δρ Packheiser. «Ακόμη και μια σύντομη αγκαλιά έχει θετικό αντίκτυπο, γεγονός που την καθιστά μια πρακτική και προσιτή παρέμβαση».

Εκτός από την ανακούφιση των συμπτωμάτων του πόνου, της κατάθλιψης και του άγχους, η μελέτη ανακάλυψε ότι η θεραπεία με άγγιγμα μπορεί να προσφέρει μικρές καρδιαγγειακές βελτιώσεις, όπως καλύτερη αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό. Είναι ενδιαφέρον ότι ο αντίκτυπος του αγγίγματος ήταν πιο έντονος στην ψυχική υγεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διαχείριση των διαταραχών της ψυχικής υγείας.

Για τα βρέφη, η πηγή του αγγίγματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, με το γονεϊκό άγγιγμα να είναι πιο ευεργετικό. «Στην περίπτωση των βρεφών, είναι ζωτικής σημασίας οι γονείς να διαχειρίζονται το άγγιγμα, καθώς η επαφή τους έχει πιο βαθύ αντίκτυπο από εκείνη ενός επαγγελματία φροντιστή», σημείωσε η δρ. Helena Hartmann από το Πανεπιστήμιο Duisburg-Essen. Για τους ενήλικες από την άλλη, δεν διαπιστώθηκαν διαφορετικά οφέλη, ανάλογα με το πρόσωπο από το οποίο προερχόταν το άγγιγμα ή η αγκαλιά.

Ο δρ. Packheiser κατέληξε σε μια ενδιαφέρουσα συμβουλή: «Αν νιώθετε ότι θέλετε να αγκαλιάσετε συγγενείς ή φίλους, μην συγκρατηθείτε, αρκεί να σας δώσουν τη συγκατάθεσή τους». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εν λόγω μελέτη όχι μόνο επιβεβαιώνει τη σημασία του αγγίγματος, αλλά διευρύνει και το πεδίο εφαρμογής του, ώστε να συμπεριλάβει το άγγιγμα από ρομποτικές πηγές, προσφέροντας νέες δυνατότητες για θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Τέσσερις λόγοι να αγκαλιάζετε το σύντροφο σας πιο συχνά – Τι κερδίζετε

Πόσο διαρκεί μια θεραπευτική αγκαλιά – Και άλλα 3 οφέλη του αγγίγματος

Όχι σεξ, μόνο αγκαλιές: Για ποιους είναι πιο σημαντικά τα χάδια