Κατά κοινή παραδοχή, το άγχος μας κατακλύζει καθημερινά και ορμητικά. Φαίνεται όμως ότι η πιο αγχωτική ώρα της ημέρας είναι συγκεκριμένη για τους περισσότερους από εμάς.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της OnePoll, όταν οι δείκτες του ρολογιού δείξουν 8:15, η κύρια ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, υπερεκκρίνεται. 

Βάσει δημοσκόπησης που έγινε σε 2.000 Βρετανούς ενήλικες, βρέθηκε ότι το 35% νιώθουν στρεσαρισμένοι κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της ημέρας. Εντούτοις, το 51% των ατόμων δήλωσαν καταβεβλημένοι ήδη από το ξεκίνημα της ημέρας και από το πρωινό ξύπνημα. Οι κύριοι λόγοι γι’ αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ο καταιγισμός των υποχρεώσεων που πρέπει να διεκπεραιωθούν πριν ακόμη φύγουν από το σπίτι για δουλειά  όπως  το να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, να μην αποκοιμηθούν, ακόμα και να μην ψάχνουν τα ρούχα που θα φορέσουν. Αστάθμητοι παράγοντες, όπως τα παράπονα και η γκρίνια των παιδιών επιτείνουν το άγχος.

Οι γονείς εξηγούν ότι η αντιμετώπιση των απρόβλεπτων συναισθηματικών εκδηλώσεων των παιδιών τους  –  εκτός από το να τα ταΐσουν και να τα ντύσουν και να ετοιμάσουν τα σνακ του σχολείου – μπορεί να μετατρέψει την πρωινή ρουτίνα σε χάος. Και σε μια στιγμή της ημέρας που κάθε δευτερόλεπτο μετράει, οι ερωτηθέντες χάνουν συνήθως 20 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα για αυτές τις πρωινές δοκιμασίες και ταλαιπωρίες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 51% των ερωτηθέντων αισθάνονταν ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος μέσα στη μέρα για να ολοκληρώσουν τα σχέδια τους, ενώ το 47% ισχυρίστηκαν ότι ήταν πολύ πιο απασχολημένοι τώρα από ποτέ. Αυτή η δήλωση φαίνεται να εξηγεί γιατί το 35% δεν γνωρίζουν πως να βρουν χρόνο για να καταπιαστούν με κάτι που τους κάνει ευτυχισμένους. Το 37% είπαν ότι απλά έχουν «ξεχάσει» να συμπεριλάβουν και την φροντίδα του ίδιου τους του εαυτού μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο τυπικός ενήλικας «χρειάζεται» 27 στιγμές ευτυχίας την εβδομάδα (περίπου τέσσερις καθημερινά). Ωστόσο, οι ερωτηθέντες λαμβάνουν στην πραγματικότητα είκοσι, δηλαδή περίπου τρεις την ημέρα.

Ως αποτέλεσμα, το 57% πιστεύει ότι θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να δώσει προτεραιότητα στο να κάνει πράγματα που τον κάνουν ευτυχισμένο. Αυτά περιλαμβάνουν την απόλαυση ενός καλού βιβλίου (54%) και ενός πραγματικά νόστιμο γεύματος (48%).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 63% των ερωτηθέντων είναι ανοιχτό σε συμβουλές για το πώς να βρει περισσότερο χρόνο για διασκέδαση.

Συμβουλές για λιγότερο αγχωτική καθημερινότητα 

  • Προετοιμάστε ρούχα, σχολικές τσάντες, γεύματα ήδη από το προηγούμενο βράδυ και ξεκινήστε την επόμενη ημέρα με ένα γρήγορο ντους
  • Σημειώστε το πρόγραμμά σας σε λίστα και δημιουργήστε μια ρουτίνα, στην οποία η μετάβαση από το ένα καθήκον στο άλλο, να είναι ευχάριστη
  • Ξυπνήστε πρώτοι με 30 λεπτά διαφορά από τα παιδιά σας, ώστε να νιώθετε ήρεμοι και να έχετε τον έλεγχο του προγράμματος σας
  • Αναθέστε στα παιδιά σας δουλειές για την ηλικία τους, όπως το στρώσιμο του κρεβατιού, και προσπαθείτε να τα κάνετε να φαίνονται διασκεδαστικά, ιδίως αν τα παιδιά είναι μικρά
  • Περιορίστε την πρόσβαση στην τεχνολογία το πρωί (τηλεόραση, τάμπλετ, κ.α.), έτσι ώστε να μην αποπροσανατολίζεστε
  • Χρησιμοποιείστε ένα χρονόμετρο κουζίνας ή ένα παραδοσιακό ξυπνητήρι για να έχετε καλύτερη αίσθηση του χρόνου.

Διαβάστε επίσης:

Το σύνδρομο υπερπαραγωγής της «ορμόνης του στρες» – Ποια φάρμακα το προκαλούν – Πότε απειλεί τη ζωή 

Η πρακτική που προφυλάσσει από το στρες και το burnout στην εργασία

Εργαζόμενοι γονείς: Έξι τρόποι να ανακουφιστείτε από το καθημερινό στρες