Στον σύγχρονο κόσμο των καταιγιστικών πληροφοριών και των ατελείωτων υποχρεώσεων, οι περισσότεροι θα λέγαμε ότι το άγχος έχει μια σταθερή θέση στη ζωή μας. Εξαρτάται, όμως και με τους ρόλους που έχουμε αναλάβει: Είμαστε εργαζόμενοι; Άγχος. Είμαστε γονείς; Περισσότερο άγχος. Είμαστε εργαζόμενοι γονείς; Άγχος που εξαντλεί, που «συνθλίβει». Η εξισορρόπηση των απαιτήσεων της καριέρας και της οικογενειακής ζωής αποτελεί πραγματική πρόκληση και πολύ πιθανόν να σας αφήνει με την αίσθηση ότι δεν κάνετε τίποτα καλά. Πολλοί άνθρωποι ζουν παραδομένοι σε αυτήν την κατάσταση διαρκούς στρες, πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα να κάνουν για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

Πώς, λοιπόν, ένας εργαζόμενος γονέας αντιμετωπίζει αυτό το άγχος και βρίσκει ισορροπία στην πολυάσχολη ζωή του; Σύμφωνα με την Kristin Rinehart, MSW, LISW-S, TTS, ειδικό ψυχικής υγείας, το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του στρες είναι να εγκαταλείψετε την προσπάθεια να είστε ο τέλειος γονέας και να μην αφήσετε μια κακή μέρα να σας καθορίσει.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες στρατηγικές ανακούφισης του άγχους που προκαλούν οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας:

  • Δώστε έμφαση στον ποιοτικό έναντι του ποσοτικού χρόνου: Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι δεν περνούν αρκετό χρόνο με τα παιδιά τους. Η δρ. Rinehart συμβουλεύει να επικεντρωθείτε στην ποιότητα του χρόνου που περνάτε μαζί και όχι στην ποσότητα. Η παραχώρηση χρόνου για δραστηριότητες όπως οικογενειακά δείπνα ή βραδιές παιχνιδιών μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος.
  • Θέστε σαφή όρια: Διαχωρίστε την επαγγελματική και την οικογενειακή σας ζωή, θέτοντας σαφή όρια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήνετε τη δουλειά στη δουλειά και να μην της επιτρέπετε να… εισβάλλει στον οικογενειακό χρόνο. Η Angie Frencho, μητέρα και εκπαιδευτικός, τονίζει τη σημασία αυτού του διαχωρισμού.
  • Ασχοληθείτε με δημιουργικές δραστηριότητες: Η δρ. Frencho βρίσκει ανακούφιση από το άγχος στις δημιουργικές ασχολίες, συνδυάζοντας την αγάπη της για την τέχνη με ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά της. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο προσφέρει διέξοδο στο άγχος, αλλά εμπλουτίζει και τον χρόνο που περνάει με την οικογένειά της.
  • Βάλτε προτεραιότητες και αφήστε στην άκρη τα μη ουσιώδη: Καθορίστε τι είναι πραγματικά σημαντικό και αφήστε τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Ο προσδιορισμός του τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσάς, σας βοηθά να ιεραρχήσετε τα πράγματα και να αφαιρέσετε προσδοκίες που πραγματικά δεν χρειάζεται να υπάρχουν. Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση και την ευθυγράμμιση με τις βασικές σας αξίες, γεγονός που βοηθά στη διαχείριση του χρόνου και τη μείωση του άγχους. «Αν δεν είναι βασική αξία, μερικές φορές πρέπει να μάθουμε να την αφήνουμε στην άκρη», λέει η δρ. Frencho.
  • Βελτιστοποιήστε τη διαχείριση του χρόνου: Υιοθετήστε μια προσέγγιση που να προάγει την «έξυπνη» και όχι τη σκληρή δουλειά. Προγραμματίστε εκ των προτέρων τις επαγγελματικές και οικογενειακές σας υποχρεώσεις, ώστε να αποφύγετε το άγχος της τελευταίας στιγμής. Η δρ. Frencho και ο σύζυγός της διατηρούν επίσης ρουτίνες και σαφώς καθορισμένους ρόλους για τη διεκπεραίωση των καθημερινών εργασιών.
  • Κρατήστε τις γονικές ενοχές υπό έλεγχο: Κατανοήστε ότι, ως εργαζόμενος γονέας, μεταδίδετε πολύτιμα μαθήματα ζωής στα παιδιά σας, όπως η εργασιακή ηθική και η διαχείριση του χρόνου. Αποφύγετε να αφήσετε τις ενοχές να επισκιάσουν αυτές τις θετικές πτυχές.

Η εξισορρόπηση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής αποτελεί αναμφισβήτητα μια πρόκληση, αλλά με τις σωστές στρατηγικές, μπορεί να γίνει πιο εύκολα διαχειρίσιμη.

Διαβάστε ακόμη:

Γονείς: Πέντε τοξικές φράσεις που πληγώνουν το παιδί – Μοιάζουν αθώες, αλλά δεν είναι

Μελέτη: Οι φωνές στα παιδιά μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβείς με τη σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση

Ο παράγοντας της εφηβικής ζωής που μπορεί να ανεβάσει στα ύψη πίεση, σάκχαρο και χοληστερόλη