Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν ερευνητές του Κέντρου Παίδων Johns Hopkins, οι οποίοι ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση αίματος για την ανίχνευση ψυχικών διαταραχών. Η ανακάλυψη αυτή υπόσχεται να αλλάξει το τοπίο στη διάγνωση καταστάσεων, όπως η επιλόχειος κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια και η επιληψία.

Αναλύοντας το γενετικό υλικό στο ανθρώπινο αίμα, η εξέταση θα μπορούσε να εντοπίσει τις αλλαγές που σχετίζονται με τις ασθένειες του εγκεφάλου, γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός, δεδομένης της σημερινής έλλειψης δεικτών αίματος για τις εγκεφαλικές διαταραχές.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Molecular Psychiatry, επικεντρώνεται στα εξωκυτταρικά κυστίδια (EVs) του αίματος, δηλαδή μικρούς σάκους που περιέχουν αγγελιοφόρο RNA (mRNA), το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την επικοινωνία των κυττάρων. Αυτά τα EVs, που απελευθερώνονται από όλους τους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, μεταφέρουν mRNA που αντανακλά τη γονιδιακή δραστηριότητα στον ιστό προέλευσής τους.

Αυτή η μεθοδολογία βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα του Johns Hopkins από τον Σεπτέμβριο του 2022, η οποία διαπίστωσε τροποποιημένη επικοινωνία EV σε έγκυες γυναίκες που στη συνέχεια εμφάνισαν επιλόχειο κατάθλιψη.

Ο δρ. Sarven Sabunciyan και η δρ. Lena Smirnova ηγούνται της ομάδας, με στόχο να συνδέσουν συγκεκριμένα mRNA στο αίμα με διάφορες εγκεφαλικές διαταραχές, προσφέροντας έτσι έναν πιθανό νέο τρόπο διάγνωσης των παθήσεων που σήμερα εντοπίζονται κυρίως μέσω κλινικών συνεντεύξεων. Αυτό το πρωτοποριακό έργο θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρες παρεμβάσεις και πρόληψη σοβαρών καταστάσεων, όπως η αυτοχειρία.

Υπό ανάπτυξη αιμοληψία για διάγνωση διπολικής διαταραχής

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ πρωτοπορούν σε μια νέα προσέγγιση για τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής. Η μέθοδός τους συνδυάζει μια διαδικτυακή ψυχιατρική αξιολόγηση με μια εξέταση αίματος. Με στόχο την αντιμετώπιση των λανθασμένων διαγνώσεων της διπολικής διαταραχής ως μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται η πάθηση.

Χρησιμοποιώντας δείγματα και δεδομένα από περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες στη βρετανική μελέτη Delta, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εξέταση αίματος, όταν συνδυάζεται με την ψηφιακή αξιολόγηση, θα μπορούσε να διαγνώσει με ακρίβεια ένα σημαντικό μέρος των περιπτώσεων διπολικής διαταραχής. Η καινοτομία αυτή δίνει έμφαση στα βιολογικά υποκείμενα των ψυχικών ασθενειών, οδηγώντας ενδεχομένως σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Διάγνωση άγχους μέσω εξέτασης αίματος;

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος για την αντικειμενική μέτρηση των επιπέδων άγχους και την υπόδειξη θεραπευτικών επιλογών. Το τεστ αυτό, το οποίο αναλύει βιοδείκτες RNA, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο διάγνωσης και θεραπείας του άγχους, χαρίζοντας μια πιο αξιόπιστη προσέγγιση από την υποκειμενική αυτοαναφορά.

Το εν λόγω τεστ αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του καθηγητή Alexander Niculescu και της ομάδας του, οι οποίοι έχουν επίσης αναπτύξει τεστ αίματος για άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας. Το έργο τους υποδηλώνει ένα μέλλον όπου οι τακτικές επισκέψεις ευεξίας θα περιλαμβάνουν ολοκληρωμένες αξιολογήσεις ψυχικής υγείας με βάση τις εξετάσεις αίματος.

Ανακάλυψη γονιδίων για τον έλεγχο της κατάθλιψης

Μελέτη του Πανεπιστημίου Yale, που δημοσιεύθηκε στο Nature Neuroscience, εντόπισε 170 γονίδια που συνδέονται με την κατάθλιψη, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση της γενετικής πολυπλοκότητας της πάθησης. Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από εκατομμύρια άτομα, αναδεικνύοντας πιθανούς δρόμους για την ανάπτυξη μιας εξέτασης αίματος για τη διάγνωση της κατάθλιψης και την εξατομικευμένη θεραπεία.

Εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση αυτοκτονικών τάσεων

Μια πρωτοποριακή μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια εντόπισε πιθανούς δείκτες αίματος που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν αυτοκτονικές σκέψεις σε άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρη παρέμβαση και πιο προσαρμοσμένες στρατηγικές θεραπείας, σώζοντας ενδεχομένως ζωές. Με την εξέταση μεταβολικών δεικτών, η μελέτη ρίχνει επίσης φως στις σωματικές πτυχές της κατάθλιψης και τις πιθανές θεραπευτικές οδούς της.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος Μαστού: Τεστ αίματος τον εντοπίζει πέντε χρόνια νωρίτερα

Καρκίνος – Διάγνωση: Νέο υπερευαίσθητο τεστ ανιχνεύει «παν-καρκινικό» βιοδείκτη σε μισή σταγόνα αίμα

Απλό τεστ αίματος εντοπίζει όσους κινδυνεύουν από καρδιά