Φαρμακευτικές αλλά και εναλλακτικές θεραπείες συστήνονται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, με μία που ανήκει στην τελευταία κατηγορία να παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (USP) και του Πανεπιστημίου της Νότιας Σάντα Καταρίνα (UNISUL) συμπέραναν ότι ο ωτοβελονισμός θεωρείται μια ασφαλής εναλλακτική μέθοδος για τους ασθενείς με κατάθλιψη, μειώνοντας αποτελεσματικά τα συμπτώματα αυτής της συχνής ψυχικής διαταραχής.

Παρά τις όλο και αυξανόμενες διαγνώσεις τα τελευταία χρόνια, λιγότερα από τα μισά άτομα που πάσχουν παγκοσμίως λαμβάνουν θεραπεία που θεωρείται επαρκής, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοθεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής. Σε ορισμένες χώρες, το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από 10%. Οι λόγοι περιλαμβάνουν το υψηλό κόστος των αντικαταθλιπτικών και τις ανεπιθύμητες παρενέργειές τους, όπως η στομαχική δυσφορία και η μειωμένη λίμπιντο. Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον για μη φαρμακευτικές και πιο προσιτές επιλογές αυξάνεται. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, το ένα τρίτο του πληθυσμού προτιμά εναλλακτικές θεραπείες για την κατάθλιψη.

Σε αυτές τις θεραπείες περιλαμβάνεται και ο ωτοβελονισμός, μια αρχαία κινεζική τεχνική κατά την οποία εισάγονται λεπτές βελόνες σε σημεία του εξωτερικού αυτιού με σκοπό τη διέγερση διαφόρων οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και του πνευμονογαστρικού νεύρου. Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη – μια συνεδρία διαρκεί μεταξύ 5 και 15 λεπτών- η τεχνική δεν απαιτεί μεγάλες περιόδους εκπαίδευσης και μπορεί να εφαρμοστεί από νοσηλευτές ή φυσικοθεραπευτές, σε αντίθεση με τον ολόσωμο βελονισμό, ο οποίος μπορεί να προσφερθεί μόνο από αδειούχους επαγγελματίες. Στα αρνητικά, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του στη θεραπεία της κατάθλιψης δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί πλήρως.

Από την Ανατολή στην Δυτική Ιατρική 

Για να αναζητήσουν απαντήσεις, οι ερευνητές αναζήτησαν στοιχεία για τη μελέτη τους, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου του 2023, με τη συμμετοχή 74 ασθενών, με μέση ηλικία τα 29 έτη, των οποίων οι βαθμολογίες στο Ερωτηματολόγιο Υγείας Ασθενών 9 (PHQ9) έδειχναν μέτρια ή μέτρια προς σοβαρή κατάθλιψη. Οι υποψήφιοι συμμετέχοντες δεν συμπεριλήφθηκαν εάν είχαν υποβληθεί προηγουμένως σε βελονισμό στο αυτί ή εάν είχαν σοβαρή κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις. Όσοι έλαβαν μέρος στη μελέτη ακολούθησαν 12 συνεδρίες διάρκειας 15 λεπτών η καθεμία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έξι εβδομάδων.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες των 37 ατόμων. Η μία ομάδα έλαβε ειδικό βελονισμό στο αυτί για τη θεραπεία της κατάθλιψης σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, διεγείροντας έξι σημεία στο εξωτερικό αυτί που αντιστοιχούν στο shenmen (πνεύμα), τον υποφλοιό, την καρδιά, τον πνεύμονα, το ήπαρ και τους νεφρούς. Η δεύτερη ομάδα έλαβε μη ειδική θεραπεία που δεν περιλάμβανε σημεία στο αυτί που σχετίζονται με συμπτώματα ψυχικής ασθένειας: πτερύγιο, μάγουλο, πρόσωπο και τέσσερα σημεία στην έλικα. Για δεοντολογικούς λόγους, όλοι οι συμμετέχοντες συνέχισαν τη συνήθη θεραπεία τους. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του βελονισμού αξιολογήθηκαν μετά από τέσσερις εβδομάδες, έξι εβδομάδες και τρεις μήνες.

Στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης, διαπιστώθηκε ότι οι βαθμολογίες του 58% των ασθενών της ομάδας που ακολούθησε τον ωτοβελονισμό είχαν βελτιωθεί κατά τουλάχιστον 50%. Το ποσοστό για την άλλη ομάδα ήταν 43%, μια μικρή δηλαδή ποσοτική διαφορά.

Παρ’ όλα αυτά, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι ορισμένα από τα αποτελέσματα ήταν υποσχόμενα: για παράδειγμα, το ποσοστό των ασθενών με ύφεση της κατάθλιψης ήταν υψηλότερο στην ομάδα του ωτοβελονισμού μετά από τέσσερις εβδομάδες και παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά υπέρ της ομάδας αυτής στην ύφεση μετά από τρεις μήνες.

«Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι σχεδόν το 60% ανέκαμψε από την κατάθλιψη χάρη στον ειδικό βελονισμό του αυτιού. Σύμφωνα με άλλες δημοσιευμένες μελέτες για το θέμα αυτό, αυτό είναι παρόμοιο με το ποσοστό ανάκαμψης από τη θεραπεία με φάρμακα. Επιπλέον, το 46% αυτών των συμμετεχόντων ανέφεραν παύση των συμπτωμάτων, σε αντίθεση με το 13% της ομάδας ελέγχου. Για λόγους σύγκρισης, το ποσοστό αυτό είναι περίπου 35% στους ασθενείς που έλαβαν φαρμακευτική αγωγή» δήλωσε ο Δρ Daniel Maurício de Oliveira Rodrigues, πρώτος συγγραφέας του άρθρου και καθηγητής νευρολογίας στο UNISUL.

Το άλλο θετικό εύρημα της μελέτης είναι η απουσία σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, χωρίς σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων, καθώς οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνο ήπιο πόνο στο σημείο εφαρμογής της βελόνας.

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί ένα παγωμένο μπάνιο να μας γλιτώσει από άγχος και κατάθλιψη;

Κατάθλιψη: Το διαγνωστικό εργαλείο που την ανιχνεύει από την ομιλία

Έξι σημάδια ότι έχετε πέσει σε κατάθλιψη και επιμένετε να το αγνοείτε