Aπό την ανακούφιση των ημικρανιών έως και του πόνου στη μέση και τον αυχένα, οι ευεργετικές ιδιότητες του βελονισμού επεκτείνονται και στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan που δημοσιεύτηκε στο Holistic Nursing Practice, η θεραπεία βελονισμού βελτίωσε την κατάσταση της υγείας ατόμων με προδιαβήτη.

Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε δεκάδες μελέτες που εξέτασαν τις επιδράσεις του βελονισμού σε περισσότερα από 3600 άτομα με προδιαβήτη, μια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό, χωρίς όμως να είναι αρκετά υψηλά ώστε να διαγνωσθεί ως σακχαρώδης διαβήτης.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι θεραπεία με βελονισμό λειτούργησε θετικά στην υγεία των συμμετεχόντων, βελτιώνοντας σημαντικά βασικούς δείκτες, όπως τη γλυκόζη πλάσματος νηστείας, τη γλυκόζη πλάσματος δύο ωρών και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, καθώς και τη μεγαλύτερη μείωση της συχνότητας εμφάνισης του προδιαβήτη.

Σημαντικό θεωρείται επίσης το γεγονός ότι κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ανέφερε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η υποψήφια διδάκτωρ και επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Min Zhang επισήμανε τη μεγάλη σημασία των συγκεκριμένων ευρημάτων στην καταπολέμηση του σακχαρώδους διαβήτη: «Χωρίς κάποια παρέμβαση, το 93% των ατόμων με προδιαβήτη θα αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μέσα σε 20 χρόνια. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον σακχαρώδη διαβήτη, ο προδιαβήτης είναι αναστρέψιμος με παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η βελτίωση της διατροφής και η αύξηση της άσκησης. Επειδή όμως πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να τηρήσουν μακροπρόθεσμα αυτές τις αλλαγές, μη φαρμακευτικές θεραπείες όπως ο βελονισμός θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες» εξηγεί.

Άλλωστε, ο σακχαρώδης διαβήτης συσχετίζεται και με άλλους παράγοντες, εκτός των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να βελτιώσει συγχρόνως ο βελονισμός, όπως το άγχος και οι διαταραχές ύπνου.

«Πολλοί άνθρωποι με προδιαβήτη δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και αισθάνονται καλά. Όμως ορισμένοι «περνούν» στη φάση του σακχαρώδους διαβήτη σε λιγότερο από 6 μήνες μετά τη διάγνωση του προδιαβήτη. Στην πραγματικότητα, η παρέμβαση για τον προδιαβήτη αποτελεί επένδυση και όχι δαπάνη. Έτσι, η καλύτερη στιγμή για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 είναι τώρα» καταλήγει η ερευνήτρια.

 

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης τύπου 2: Τα τρόφιμα που μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισής του

Διαβήτης: Μπορείτε να πετύχετε ύφεση της νόσου – Δείτε πως

Διαβήτης: Η μεταβολική νόσος που μπορεί να προληφθεί