Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) εντόπισαν ψυχιατρικές εκδηλώσεις σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση κατά την πρόδρομη περίοδο, το χρονικό διάστημα δηλαδή που παρεμβάλλει μεταξύ της προνοσηρής περιόδου και της εκδήλωσης των πρώτων συμπτωμάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται προβλήματα όρασης (θολή όραση, διπλωπία), τα αδύναμα άκρα, η αίσθηση μυρμηγκιάσματος, η αστάθεια, προβλήματα μνήμης και κόπωση.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύεται στο Neurologyτα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση -μία από τις συχνότερες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και η πιο κοινή χρόνια φλεγμονώδης, απομυελινωτική και νευροεκφυλιστική ασθένεια- έχουν διπλάσιες πιθανότητες ψυχικής νόσου πριν από τα συνήθη σωματικά συμπτώματα.

«Για πολύ καιρό, επικρατούσε η θεωρία πως η κλινική εκδήλωση της πολλαπλής σκλήρυνσης ξεκινούσε μόνο με το πρώτο σύμπτωμα συνεπεία της απομυελίνωσης, όπως τα προβλήματα όρασης» ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Helen Tremlett, Καθηγήτρια Νευρολογίας στο UBC και μέλος του Κέντρου για την Υγεία του Εγκεφάλου Djavad Mowafaghian. Η καθηγήτρια τόνισε τη σημασία της πρόδρομης περιόδου κατά την οποία η πάθηση μπορεί να εκδηλώνεται εμμέσως αλλά, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις όπως η νόσος Πάρκινσον, για την πολλαπλή σκλήρυνση δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.

«Εάν μπορούμε να αναγνωρίσουμε την πολλαπλή σκλήρυνση έγκαιρα, η θεραπεία θα ήταν δυνατό να ξεκινήσει νωρίτερα, προσφέροντας τεράστιες δυνατότητες για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων» πρόσθεσε. Σήμερα, εκτιμάται ότι επηρεάζει 2,8 περίπου εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με πλέον ευάλωτες ομάδες τις γυναίκες (2-3 φορές συχνότερη απ’ ό,τι στους άνδρες) και τις παραγωγικές ηλικίες, με τις περισσότερες διαγνώσεις να πραγματοποιούνται μεταξύ 20 και 40 ετών.

Διπλάσιος ψυχιατρικός κίνδυνος 

Οι ερευνητές ανέτρεξαν στους ιατρικούς φακέλους 6.863 ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση στη Βρετανική Κολομβία, εστιάζοντας στις καταχωρίσεις που θα μπορούσαν να αποτυπώσουν ψυχική νόσο (κατάθλιψη, άγχος, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια) μια πενταετία πριν την εκδήλωση των κλασικών αναγνωρισμένων συμπτωμάτων της νευροεκφυλιστικής πάθησης.

Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με μια ομάδα ελέγχου 31.865 ατόμων χωρίς πολλαπλή σκλήρυνση και αποκάλυψαν ότι:

  • 28% των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση αντιμετώπιζαν ψυχικές ασθένειες, ποσοστό διπλάσιο σχεδόν του γενικού πληθυσμού (14,9%).
  • η υγειονομική περίθαλψη για ψυχιατρικά συμπτώματα συμπεριλαμβανομένων επισκέψεων σε γιατρό ή ψυχίατρο, συνταγογράφησης φαρμάκων και νοσηλειών, ήταν επίσης σταθερά υψηλότερη μεταξύ των ατόμων με τη νόσο
  • η διαφορά παρατηρήθηκε σε κάθε ένα από τα πέντε έτη πριν την εκδήλωση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

«Βλέπουμε όλο και υψηλότερα ποσοστά ψυχιατρικών νοσημάτων να κορυφώνονται το τελευταίο έτος πριν από την εκδήλωση της πολλαπλής σκλήρυνσης» εξήγησε Δρ Anibal Chertcoff, ο επικεφαλής της μελέτης και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο της Δρ Tremlett κατά τη διενέργειά της, νυν επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα. «Χωρίς να υπαινισσόμαστε ότι αυτές οι καταστάσεις μπορούν να αποτελέσουν από μόνες τους προγνωστικό παράγοντα της πολλαπλής σκλήρυνσης, ίσως είναι ένα κομμάτι του παζλ της πρόδρομης περιόδου και μια πιθανή ένδειξη όταν συνδυάζονται με άλλους παράγοντες» σχολίασε..

Η έρευνα βασίστηκε σε προηγούμενο ερευνητικό εγχείρημα από το εργαστήριο της Δρ Tremlett, το οποίο είχε συμπεράνει ότι άλλα συμπτώματα όπως η κόπωση, οι διαταραχές του ύπνου, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η αναιμία και ο πόνος μπορεί να ανήκουν στην πρόδρομη περίοδο της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Διαβάστε επίσης:

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Οι θεραπευτικοί στόχοι για μια δύσκολη νόσο

Νευρολογικές παθήσεις: Οι ασκήσεις που επιβραδύνουν τα συμπτώματα

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Νέο φάρμακο μπορεί να καθυστερήσει τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου