Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε καλοκαίρι εφεξής θα είναι και λιγότερο δροσερό από το προηγούμενο. Η αύξηση της θερμοκρασίας και οι μακρόχρονες θερμές περίοδοι θεωρούνται δεδομένες για τους επιστήμονες, μια κατάσταση που βιώσαμε άλλωστε το φετινό καλοκαίρι, με αρκετές συνεχόμενες μέρες ακραίων θερμοκρασιών.

Είναι γνωστό ότι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι καρδιοπαθείς θα πρέπει να προσέχουν κατά τη διάρκεια του καύσωνα, ωστόσο, την ίδια προσοχή θα πρέπει να δείχνουν και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Όλες οι ψυχικές ασθένειες εντείνονται με τη ζέστη, επειδή οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερη κόπωση, ευερεθιστότητα και άγχος, οδηγώντας σε πιθανή επιδείνωση των καταθλιπτικών επεισοδίων» επισημαίνει ο δρ. Asim Shah, εκτελεστικός αντιπρόεδρος στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς Menninger στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.

Όπως διευκρινίζει, η θερμότητα δρα στη σεροτονίνη, τον νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διάθεση, οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης και αυξημένα επίπεδα στρες και κόπωσης.

Από την άνοδο του υδραργύρου, μπορούν να επιδεινωθούν και διαφορετικές καταστάσεις ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικής συμπεριφοράς. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να προκληθεί σύγχυση και αποπροσανατολισμός.

Στις πιο ευάλωτες ομάδες περιλαμβάνονται και άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις και άτομα που κάνουν κατάχρηση ουσιών, όπως το αλκοόλ. Σε αυτή την περίπτωση και ιδίως στην υπερκατανάλωση αλκοόλ, θα πρέπει τα άτομα να φροντίσουν να ενυδατώνονται περισσότερο, διότι ο συνδυασμός της χρήσης ουσιών με τη ζέστη απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη ενυδάτωση.

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς 

Σε περίπτωση που λαμβάνετε κάποια αγωγή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τις ζεστές μέρες. Ορισμένα φάρμακα για ψυχικές νόσους, όπως το λίθιο, χρειάζονται ειδική ρύθμιση στη δόση τους. Η συγκεκριμένη ουσία περνάει από τα νεφρά, οπότε με την έντονη εφίδρωση, τα επίπεδα του φαρμάκου μπορεί να αυξομειώνονται: «Σε συνθήκες καύσωνα, θα πρέπει είτε να προσαρμοστεί η δόση είτε ο ασθενής να αποφύγει τις υψηλές θερμοκρασίες» διευκρινίζει ο δρ. Asim Shah.

Οι αλλαγές στο κλίμα, όπως οι έντονες περίοδοι ξηρασίας και οι ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυξήσεις των ρύπων και των αλλεργιογόνων που επιδεινώνουν την ποιότητα του αέρα.

«Τα παιδιά θεωρούνται μια ευάλωτη ομάδα και εκτίθενται σε περισσότερους ρύπους και αλλεργιογόνα καθώς περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους» σημειώνει ο δρ. Asim Shah.

Διαβάστε επίσης

Σας πνίγει το στρες; Δώδεκα αποτελεσματικοί τρόποι να αποφορτιστείτε

Στρες: Έξι μυστικά που αποφορτίζουν και διώχνουν την ένταση

Καύσωνας SOS: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε στα 40άρια