Η εμμηνόπαυση είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο μεταβατικό στάδιο για τον γυναικείο οργανισμό, φέρνοντας αλλαγές και αναστάτωση τόσο στο σώμα, όσο και στην ψυχολογία κάθε γυναίκας. Οι αλλαγές ξεκινούν ήδη από τα χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση. Η ορμονική ισορροπία αλλάζει, φέρνοντας μαζί της εναλλαγές διάθεσης και άλλα συμπτώματα.

Σε ένα βαθμό, τα συναισθήματα αυτά είναι φυσιολογικά σε αυτή τη φάση ζωής και αιτιολογούνται και από άλλους, ανεξάρτητους παράγοντες και άγχη της μέσης ηλικίας, όπως ένα διαζύγιο, η πιθανή αποχώρηση των παιδιών από την οικογενειακή εστία και άλλα. Η σταδιοδρομία, η εκπαίδευση και η φροντίδα ηλικιωμένων γονέων μπορεί να προσθέσουν σε αυτή την αναστάτωση.

Οι γυναίκες στη μέση ηλικία μπορεί επίσης να βιώνουν εσωτερικές αλλαγές, για παράδειγμα σχετικές με την αυτοεκτίμησή τους ή τη δυσκολία αποδοχής της φυσικής γήρανσης, σε μια κοινωνία που επικροτεί τη νεότητα.

Κι όσο κι αν είναι φυσιολογικό μια γυναίκα να βιώνει αυτές τις ψυχολογικές μεταπτώσεις λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα της, μπορεί να ακολουθεί ορισμένα βήματα για να επιτύχει καλύτερη διαχείριση αυτών των αλλαγών και εσωτερική γαλήνη.

Σύμφωνα με την Εταιρεία Εμμηνόπαυσης της Βορείου Αμερικής  (NAMS), είναι σημαντικό οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση να βρουν τις ισορροπίες τους. Θα πρέπει να δίνετε προσοχή στις ανάγκες σας και να μη τις παραμερίζετε για χάρη της δουλειάς ή της οικογένειας. Αυτό θα συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων, αλλά και τη διατήρηση της αυτοπεποίθησής σας.

Θα πρέπει, επιπλέον, να είστε ιδιαίτερα προσεκτική εάν έχετε βιώσει κατάθλιψη στο παρελθόν, καθώς σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να είστε πιο ευάλωτη στις μεταπτώσεις της εμμηνόπαυσης. Η κατάθλιψη σχετίζεται με μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο. Θα πρέπει να παρατηρήσετε εάν αισθάνεστε παρατεταμένη κούραση, απώλεια ενδιαφέροντος για διάφορες δραστηριότητες, εάν αντιμετωπίζετε απώλεια βάρους, θλίψη ή ευερεθιστότητα.

Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν χρήσιμο να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ο οποίος θα σας βοηθήσει, είτε μέσω συνεδριών ψυχοθεραπείας, είτε με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Σύμφωνα με την NAMS, η φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη είναι πιο αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με ψυχοθεραπεία.

Μπορεί, επίσης, να βιώσετε αυξημένα συναισθήματα άγχους, τα οποία ενδέχεται να έχουν τη μορφή προσμονής, τρόμου ή φόβου. Αυτά είναι πιθανό να παρέλθουν από μόνα τους, ωστόσο εάν τέτοιου είδους επεισόδια επαναλαμβάνονται για μεγάλη διάρκεια, είναι πολύ πιθανό να αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι κρίσεων πανικού, υπογραμμίζει η NAMS.

Τα συμπτώματα μιας τέτοιας διαταραχής μπορεί να περιλαμβάνουν δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ζάλη, αίσθημα παλμών ή την αίσθηση της παράνοιας. Τα συναισθήματα που συνδέονται με τις κρίσεις πανικού μπορεί να μιμηθούν ή να πυροδοτήσουν μια κρίση. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν τεχνικές χαλάρωσης ή μείωσης του στρες, ψυχοθεραπεία και συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Τέλος, εάν ανησυχείτε για τη διατήρηση της μνήμης σας, είναι σημαντικό να παραμένετε σωματικά, κοινωνικά και διανοητικά ενεργή. Πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση αναφέρουν δυσκολία συγκέντρωσης ή βραχυπρόθεσμα προβλήματα μνήμης.

Σε κάθε περίπτωση δεν ενδείκνυται να προσπαθήσετε να κάνετε διάγνωση ή να προσφέρετε θεραπεία στον εαυτό σας χωρίς να έχετε συμβουλευτεί έναν ειδικό.

Διαβάστε ακόμη:

Εμμηνόπαυση: Τα τρόφιμα που την καθυστερούν και αυτά που την επιταχύνουν

Εμμηνόπαυση – Ορμονοθεραπεία: Μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη; Έρευνα απαντά

Ερωτική ζωή: Εμπόδιο η εμμηνόπαυση για 7 στις 10 γυναίκες