Θα θεωρούσαμε ότι η ελευθερία του διαδικτύου έχει επιτρέψει την έγκαιρη ενημέρωση σε διάφορα θέματα, νεότερη έρευνα ωστόσο αναδεικνύει την άγνοια των γυναικών σε μια κατάσταση που τις ενδιαφέρει και είναι αναπόφευκτη.

Σύμφωνα με μελέτη που συμπεριέλαβε στοιχεία 2.069 Βρετανίδων ηλικίας 18 έως 74 ετών, 8 στις 10 γυναίκες εξακολουθούν να αισθάνονται «απροετοίμαστες» για την έλευση της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης. Μάλιστα, μόλις το 17% των γυναικών απάντησε ότι γνώριζε πώς προλάβει τα σημάδια και τα συμπτώματα στο σώμα τους.

Περίπου οι μισές -το 56%- δήλωσαν ότι νιώθουν φόβο για το τι μέλλει γενέσθαι, με το ποσοστό αυτό να φτάνει στο 71% για τις πιο νεαρές γυναίκες ηλικίας 18 έως 39 ετών.

Ακόμα όμως και η συνειδητοποίηση ότι τα συμπτώματα ενδεχομένως να εμφανιστούν έως και δέκα χρόνια πριν από την τελευταία τους περίοδο διαφεύγει από τη σκέψη του 63% των γυναικών που ερωτήθηκαν και δεν βρίσκονταν ακόμα στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Όσον αφορά τις αγωγές που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα, οι θεραπείες ορμονικής αποκατάστασης σε μορφή τζελ ή δισκίων, θεωρούνταν από τις πιο δημοφιλείς επιλογές.

Από την άλλη, σύμφωνα με την έρευνα, τα συμπτώματα που οι γυναίκες θα προτιμούσαν να προλάβουν ήταν η αυξημένη εφίδρωση (51%), η χαλάρωση του περιγράμματος του προσώπου (38%), οι ρυτίδες (33%) και η ακμή (32%). Υπήρχε επίσης μια ανησυχία σχετικά με την εμφάνιση των μαύρων κύκλων, την ξηρότητα στο δέρμα και τη θαμπή του όψη.

Άλλα ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνουν το γεγονός ότι οι γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση βιώνουν περισσότερο άγχος και στρες για τις αλλαγές στο δέρμα και το σώμα, σε σύγκριση με τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση – 67% έναντι 60%.

Όταν ρωτήθηκαν πώς επηρεάζονται από τις πιθανές δερματικές αλλαγές που προκαλούνται από την περιεμμηνόπαυση ή πώς μπορεί να τις επηρεάσει η εμμηνόπαυση, το 57% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αισθάνονται άγχος και στρες, ενώ το 48% απέφευγε τις κοινωνικές εκδηλώσεις και το 45% δίσταζε ακόμη και να φωτογραφηθεί.

Διαβάστε επίσης: 

Εμμηνόπαυση: Το «αντίδοτο» που ανακουφίζει τα συμπτώματα και βελτιώνει την διάθεση

Εμμηνόπαυση: Τα δύο συμπτώματα που διαταράσσουν τον προσανατολισμό, την προσοχή και τη μνήμη