Οι εναλλαγές της διάθεσης, οι εξάψεις και η κολπική ξηρότητα, μόλις ορισμένα από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, δε διαταράσσουν μόνο την ομαλή καθημερινότητα των γυναικών, αλλά μπορούν να σταθούν και εμπόδιο και στο γάμο τους.

Όπως αποκαλύπτει νεότερη βρετανική δημοσκόπηση χιλίων Βρετανίδων, που ήταν διαζευγμένες ή βρίσκονταν σε διάσταση και ήδη σε εμμηνοπαυσιακό στάδιο ή μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο, επτά στις δέκα έκριναν ότι και η εμμηνόπαυση ήταν υπεύθυνη για τα ερωτικά τους προβλήματα. Ειδικότερα, τα συμπτώματα προκάλεσαν περισσότερες διενέξεις που μάλιστα οδήγησαν και σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν λεπτομερώς στους λόγους που η εμμηνόπαυση επιδρούσε αρνητικά στις συζυγικές τους σχέσεις. Οι απότομες αλλαγές όμως που παρατηρούνται αυτή την περίοδο θα μπορούσαν να εξηγήσουν και τις αλλαγές στη σχέση του ζευγαριού.

Αντίστοιχα όμως, μόλις το ένα τρίτο των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι αναζήτησε κάποια θεραπευτική λύση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, παρότι η πλειονότητα θεωρούσε ότι η παροχή υποστήριξης ή θεραπείας θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε σώσει το γάμο τους.

Η δρ Louise Newson, γενική ιατρός και ειδικός στην εμμηνόπαυση, η οποία διευθύνει τον οργανισμό Newson Health Research and Education, δήλωσε ότι οι ψυχολογικές πτυχές της εμμηνόπαυσης συχνά παραγκωνίζονται. Το άγχος, οι διαταραχές του ύπνου και οι διαταραχές της διάθεσης εμφανίζονται όμως σε 8 στις 10 γυναίκες: «Ενώ τα σωματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι γνωστά και συζητούνται συχνά, ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία συχνά αγνοείται και μπορεί να είναι καταστροφικός για πολλές γυναίκες, έχοντας ως αποτέλεσμα βαθιά αρνητικές επιπτώσεις στην εργασία, τις σχέσεις και τα οικονομικά τους» σημειώνει.

Από την πλευρά της, η Farhana Shahzady, ιδρύτρια του Family Law Menopause Project, πρόσθεσε ότι η έρευνα ήταν ανησυχητική, δεδομένου ότι η εμμηνόπαυση έπληξε επίσης τις αποταμιεύσεις και το εισόδημα των γυναικών, γεγονός που θα μπορούσε να δυσκολέψει περαιτέρω ένα διαζύγιο.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη διαδικτυακά από το Family Law Menopause Project και το Newson Health Research and Education, μέσω του ιστότοπου της Dr Newson και του προγράμματος Family Law Menopause Project.

Παράλληλα, η Διεθνής Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (IMS) δημοσίευσε μια έρευνα που προειδοποιεί για τη δυσκολία στη μνήμη των γυναικών και το φαινόμενο γνωστό ως «ομίχλη εγκεφάλου» (Brain Fog), που δυσχεραίνει την ανάκληση των λέξεων και των αριθμών και τη συγκέντρωση.

Τα προβλήματα μνήμης θα μπορούσαν να οφείλονται στην άνοδο και την πτώση των επιπέδων των ορμονών, ιδίως των οιστρογόνων, καθώς και στις εξάψεις, τις διαταραχές του ύπνου και τις αλλαγές στη διάθεση, σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (IMS).

Η δρ Nicole Jaff, συν-συγγραφέας της μελέτης επισημαίνει ότι «παρόλο που τα προβλήματα μνήμης είναι συχνά, το φαινόμενο είναι προσωρινό και θα υποχωρήσει μετά την εμμηνόπαυση». Τονίζει εξίσου πως οι γυναίκες δε θα πρέπει να ανησυχούν για τη συσχέτιση των συμπτωμάτων αυτών με το πρώιμο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς σε αυτή την ηλικία οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις είναι σπάνιες.

Διαβάστε επίσης: 

Εμμηνόπαυση: Το «αντίδοτο» που ανακουφίζει τα συμπτώματα και βελτιώνει την διάθεση

Νέες ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση μπορούν να παραμείνουν οι γυναίκες