Αν και η κορτιζόλη θεωρείται το επίκεντρο του στρες, ως η ορμόνη που ενεργοποιείται από αυτό, δεν αποτελεί τον μόνο παράγοντα που θα πρέπει να ρυθμίσουμε, για τη μείωση του άγχους. Σύμφωνα με την Δρα Tanisha Douglas, Επίκουρη Λέκτορα Ψυχολογίας στο Birmingham City University χρειάζεται να εστιάσουμε και στο σώμα αλλά και στον νου. «Λόγω της μεγάλης ποικιλίας σωματικών και ψυχικών επιπτώσεων στην υγεία που μπορεί να προκαλέσει το στρες -ιδιαίτερα όταν γίνεται χρόνιο- οι στρατηγικές διαχείρισης του στρες θα πρέπει να επικεντρώνονται στη βελτίωση της συνολικής ευεξίας» επισημαίνει.

Αυτό σημαίνει να οπλίσουμε τον οργανισμό μας με πρακτικές και συνήθειες, που θα ενημερώνουν τον οργανισμό μας ότι είναι ασφαλής, βοηθώντας τον να βγει από τη λειτουργία επιβίωσης. Η ίδια, με άρθρο της στο The Conversation, προτείνει πέντε τέτοιες τακτικές, που ρυθμίζουν το χρόνιο στρες, χωρίς να απαιτείται άπειρος ελεύθερος χρόνος.

Ξεκινήστε από τα μικρά – αλλά βασικά

Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, όπως μερικές σύντομες διατάσεις όσο περιμένουμε να γίνει ο καφές ή να βάζουμε το κινητό μας στο αθόρυβο μετά τις 9 το βράδυ ή απλώς μερικές βαθιές αναπνοές πριν αδράξουμε τη μέρα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά, σύμφωνα με τη λέκτορα. Όπως εξηγεί, «η ιδέα των μεγάλων αλλαγών μπορεί να είναι αρκετή για να ανακόψει την πορεία μας. Αλλά η επιστήμη δείχνει ότι η ουσιαστική βελτίωση συχνά ξεκινά με τα πιο μικρά βήματα».

Το κλειδί, συμπληρώνει, είναι η συνέπεια: «Όπως η οικοδόμηση των μυών, έτσι και η ανθεκτικότητα στο στρες αυξάνεται με την τακτική, διαχειρίσιμη προσπάθεια. Ξεκινήστε με μικρά βήματα και αφήστε αυτές τις πρώτες επιτυχίες να αναπτύξουν δυναμική».

Θέστε στόχους που μπορείτε να πετύχετε

Εκτός από την πρόθεση, θα πρέπει να υπάρχει και η σωστή στοχοθεσία. Για παράδειγμα, λειτουργεί καλύτερα κατά του άγχους ένας ακριβής στόχος, όπως ένας περίπατος ή η απενεργοποίηση των οθονών μία ώρα πριν τον ύπνο. «Οι συγκεκριμένοι στόχοι δίνουν στον εγκέφαλό σας κάτι για να το επεξεργαστεί. Επίσης, διευκολύνουν την παρακολούθηση της προόδου. Οι εφικτοί στόχοι δημιουργούν αυτοπεποίθηση και η αυτοπεποίθηση βοηθά στην ηρεμία του νευρικού συστήματος» εξηγεί.

Επαναπροσδιορίστε τις αγχολυτικές στρατηγικές 

Όπως το άγχος δεν παραμένει το ίδιο και αυξομειώνεται, ούτε και οι τρόποι αντιμετώπισής του θα πρέπει να παραμένουν ίδιοι. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να προβληματίζεστε και να επαναπροσδιορίζετε την κατάσταση, συμβουλεύει η Δρ. Tanisha Douglas. «Ρωτήστε τον εαυτό σας: Τι σας βοήθησε τελευταία; Τι ένιωσα σαν αγγαρεία; Λίγα λεπτά ειλικρινούς αναστοχασμού μπορούν να σας δείξουν πώς θα πρέπει να προσαρμόσετε τη ρουτίνα σας. Σκεφτείτε το ως συναισθηματική συντήρηση – όπως ο έλεγχος των λαδιών του αυτοκινήτου σας, αλλά για το μυαλό σας» συμπληρώνει.

Μην υποτιμάτε τα θεμέλια της ευημερίας 

Τακτική κίνηση, καλός ύπνος, θρεπτικό φαγητό και χρόνος με αγαπημένα πρόσωπα αποτελούν τις πιο απλές πρακτικές που αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις του στρες. «Το θέμα δεν είναι η τελειότητα, αλλά τα μοτίβα» διευκρινίζει η ειδικός, επισημαίνοντας ότι «δε χρειάζεται να πηγαίνετε στο γυμναστήριο πέντε φορές την εβδομάδα ή να μαγειρεύετε γκουρμέ γεύματα. Ακόμη και ένας σύντομος περίπατος, ένα καλύτερο πρωινό ή το να στείλετε μήνυμα σε έναν φίλο αντί να κάνετε scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να ωθήσει το νευρικό σας σύστημα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μικρές βελτιώσεις στα βασικά μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλες αλλαγές με την πάροδο του χρόνου». 

Ελέγξτε τη φωνή στο κεφάλι σας

Ένα μέρος του άγχους μας προέρχεται από τις σκέψεις που κάνουμε. Επειδή μοιάζουν αυτόματες, είναι δύσκολο να τις ελέγξουμε, συχνά όμως βασίζονται σε διαστρεβλωμένες πεποιθήσεις και όχι σε γεγονότα. Σύμφωνα με την Δρα Douglas, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία προσφέρει πρακτικά εργαλεία για να εντοπίσετε και να αμφισβητήσετε αυτά τα μοτίβα: «Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται ότι “πάντα τα κάνω θάλασσα”, κάντε μια παύση και ρωτήστε: είναι αυτό πραγματικά αλήθεια; Τι αποδείξεις έχω; Η αναδιατύπωση των μη βοηθητικών σκέψεων δεν θα εξαφανίσει το άγχος, αλλά μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το μεταφέρετε» σημειώνει.

Διαβάστε επίσης

Η εναλλακτική άσκηση που καταπολεμά κατάθλιψη και άγχος

Το έντονο στρες επηρεάζει τη μνήμη και πυροδοτεί φοβίες – Έρευνα αποκαλύπτει 

Δυνατή μνήμη, λιγότερο στρες και οξυδέρκεια στα 65: Αυτό είναι το μυστικό