Οι άνθρωποι με χειρότερη αεροβική και μυϊκή κατάσταση έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο BMC Medicine, μάλιστα, τα χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης προέβλεπαν, επίσης, 60% μεγαλύτερες πιθανότητες άγχους σε μια επταετή περίοδο παρακολούθησης.

«Με τη μελέτη αυτή παρέχουμε περαιτέρω στοιχεία για τη σχέση ανάμεσα στη σωματική και ψυχική υγεία, υποστηρίζοντας ότι η δομημένη άσκηση που στοχεύει στη βελτίωση διάφορων τύπων φυσικής κατάστασης δεν είναι καλή μόνο για τη σωματική υγεία, αλλά μπορεί να έχει οφέλη και για την ψυχική υγεία», σημειώνει ο πρώτος συγγραφέας, Δρ. Aaron Kandola.

Στη μελέτη περιλαμβάνονταν 152.978 συμμετέχοντες ηλικίας 40-69 ετών από τη βρετανική μελέτη Biobank. Η βασική αεροβική τους κατάσταση κατά την έναρξη της περιόδου της μελέτης εξετάστηκε μέσω στατικού ποδηλάτου με αυξανόμενη αντίσταση, ενώ η μυϊκή κατάσταση μετρήθηκε μέσω εξέτασης της δύναμης λαβής. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν, επίσης, ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Επτά χρόνια αργότερα εξετάστηκαν ξανά για συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν πως η υψηλή αεροβική και μυϊκή κατάσταση στην αρχή της μελέτης σχετιζόταν με καλύτερη ψυχική υγεία επτά χρόνια μετά.

Ειδικότερα, οι άνθρωποι με χειρότερη αεροβική και μυϊκή κατάσταση συνδυαστικά είχαν 98% υψηλότερες πιθανότητες κατάθλιψης, 60% υψηλότερες πιθανότητες άγχους και 81% υψηλότερες πιθανότητες να έχουν και τις δύο κοινές διαταραχές ψυχικής υγείας, σε σύγκριση με εκείνους με υψηλότερα επίπεδα γενικής φυσικής κατάστασης.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και ενδεχόμενους συνυπάρχοντες παράγοντες στην αρχή όπως η διατροφή, η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, οι χρόνιες παθήσεις και τα συμπτώματα ψυχικής ασθένειας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι οι άνθρωποι ασκούνται περισσότερο έχουν λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν ψυχικές ασθένειες, αλλά οι περισσότερες μελέτες βασίζονται στα όσα αναφέρουν οι άνθρωποι για τα επίπεδα δραστηριότητάς τους, πράγμα που δεν είναι τόσο αξιόπιστο όσο οι αντικειμενικές μετρήσεις σωματικής κατάστασης που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα περίπτωση.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να ασκούνται περισσότερο μπορούμε να έχουμε εκτεταμένα οφέλη στη δημόσια υγεία, βελτιώνοντας όχι μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης μέσω ενός συνδυασμού ασκήσεων cardio και προπονήσεων ενδυνάμωσης και αντίστασης φαίνεται πως είναι πιο ωφέλιμη από την προσήλωση αποκλειστικά στην αεροβική ή μυϊκή κατάσταση», καταλήγει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Joseph Hayes.

Διαβάστε επίσης

Σας πνίγει το στρες; Δώδεκα αποτελεσματικοί τρόποι να αποφορτιστείτε

Lockdown και τηλεργασία: Πώς θα αποφύγετε τους πόνους σε μέση, πλάτη και αυχένα

Επτά ανησυχητικά σημάδια που αποκαλύπτουν ότι πρέπει να πάτε στον ψυχολόγο