Η οστεοπόρωση αποτελεί μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις δημόσιας υγείας, καθώς αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καταγμάτων στο ισχίο, τη σπονδυλική στήλη και τα άνω άκρα. Η επιστημονική κοινότητα έχει εστιάσει επανειλημμένα στους παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνισή της, με στόχο την καλύτερη πρόληψη και την αποτελεσματικότερη στρατηγική αντιμετώπισης.
Μέχρι σήμερα, γνωρίζουμε ότι συνήθειες όπως το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέονται στενά με την οστεοπόρωση. Σε αυτές, προστίθενται παράγοντες που δεν είναι δυνατόν να τροποποιηθούν, όπως η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό και η λήψη συγκεκριμένων φαρμακευτικών αγωγών.
Σε αυτό το πλαίσιο, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Endocrine Society επιχείρησε να απαντήσει σε ένα κρίσιμο ερώτημα: Παίζουν ρόλο οι διατροφικές συνήθειες; Και αν ναι, ποιες αυξάνουν τις πιθανότητες;
«Στόχος μας ήταν να εξετάσουμε τη συσχέτιση μεταξύ ορισμένων συνηθειών, όπως η διατροφή, και του κινδύνου εμφάνισης καταγμάτων που σχετίζονται με την οστεοπόρωση», δήλωσε ο Hiroki Nakajima, M.D., Ph.D., ένας από τους συγγραφείς, από το Nara Medical University στην Ιαπωνία.
Οι «ζημιογόνες» διατροφικές συνήθειες
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 927.130 ενήλικες άνω των 20 ετών (45,3% άνδρες, 54,7% γυναίκες), οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 2,6 έτη κατά μέσο όρο. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι -μεταξύ άλλων -η παράλειψη του πρωινού και τα αργά βραδινά γεύματα αυξάνουν το ρίσκο. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής:
- Καταγράφηκαν 28.196 κατάγματα στη διάρκεια της μελέτης.
- Η παράλειψη πρωινού συνδέθηκε με 18% υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος.
- Το δείπνο αργά το βράδυ (λιγότερο από 2 ώρες πριν τον ύπνο) με 8% μεγαλύτερη πιθανότητα.
- Ο συνδυασμός και των 2 συνηθειών αύξησε το ρίσκο κατά 23%.
«Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η πρόληψη της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων απαιτεί όχι μόνο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλλά και μια ευρύτερη προσπάθεια βελτίωσης του συνολικού τρόπου ζωής», ανέφερε ο Δρ. Nakajima.
Γιατί η διατροφή έχει σημασία
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παράλειψη του πρωινού και η κακή χρονική κατανομή του βραδινού μπορεί να επηρεάζουν την υγεία των οστών μέσω:
- Ορμονικών διαταραχών (κορτιζόλη, οξειδωτικό στρες).
- Χαμηλότερης πρόσληψης βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο και βιταμίνη D.
Πιο συγκεκριμένα, η παράλειψη πρωινού συνδέεται με χαμηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D και ασβεστίου, δύο στοιχεία απαραίτητα για την οστική πυκνότητα. Επίσης, τόσο το πρωινό, όσο και η ώρα των γευμάτων επηρεάζουν τον κιρκάδιο ρυθμό του οργανισμού, το «βιολογικό ρολόι» μας, που σχετίζεται άμεσα με την οστική υγεία.
Όσοι παρέλειπαν το πρωινό ή/και δειπνούσαν αργά το βράδυ, εμφάνιζαν συχνότερα ανεπαρκή ύπνο, γεγονός που ενισχύει τη θεωρία της διαταραχής των ρυθμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος συγκαταλέγονται στις πιο ευάλωτες ομάδες. Ωστόσο, οι ανθυγιεινές συνήθειες ενισχύουν τον κίνδυνο σε όλες τις πληθυσμιακές κατηγορίες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.
Διαβάστε επίσης
Οστεοπόρωση: Πώς θα «χτίσουμε» γερά οστά – 5 τρόποι
Γερά οστά σε κάθε ηλικία – Ο φυσικοθεραπευτής προτείνει δυναμωτικές ασκήσεις
Το τυρί που δυναμώνει τα οστά χωρίς να ανεβάζει τη χοληστερόλη – Ένα κομμάτι την ημέρα αρκεί