Ποιος, άραγε, μπορεί να αντισταθεί σε ένα πιάτο με ζυμαρικά; Μία από τις πιο δημοφιλείς τροφές παγκοσμίως και βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, τα ζυμαρικά παράγονται μόνο από σιμιγδάλι σκληρού σιταριού και νερό, ενώ υπάρχουν και εναλλακτικές επιλογές με ολικής άλεσης.

Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να εντάξουν στην καθημερινότητά τους μία ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, χωρίς, φυσικά, να στερούνται γεύση και απόλαυση. Με τα νέα δεδομένα στη διατροφή να φέρνουν και νέες επιλογές, οι ειδικοί βάζουν στο τραπέζι μας ένα απολαυστικό και – πάνω απ’ όλα – υγιεινό πιάτο. Αυτό των ζυμαρικών Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη.

Όπως έχει αποδειχθεί, η κατανάλωση ζυμαρικών Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη προκαλούν μικρότερη και πιο σταθερή αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

4 oφέλη για τον οργανισμό

– Μείωση της αύξησης των σακχάρων στο αίμα: Πολύ σημαντικό για άτομα με διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη.

– Καλύτερος έλεγχος της όρεξης: Προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό, μειώνοντας τις λιγούρες και την υπερφαγία.

– Διατήρηση ή απώλεια βάρους: Λόγω του ελέγχου της πείνας και της αποφυγής αιχμών ινσουλίνης.

– Βελτίωση καρδιομεταβολικής υγείας: Συχνά περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ) είναι μία μέτρηση της ταχύτητας με την οποία οι υδατάνθρακες ενός τροφίμου διασπώνται σε γλυκόζη και απορροφώνται από τον οργανισμό. Οι τροφές με χαμηλό ΓΔ (≤55) απελευθερώνουν τη γλυκόζη πιο αργά και πιο σταθερά.

«Τα τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τείνουν να έχουν χαμηλότερο Γλυκαιμικό Δείκτη. Οι φυτικές ίνες διέρχονται άπεπτες από το γαστρεντερικό σωλήνα, προάγοντας το αίσθημα κορεσμού και επιβραδύνοντας την πέψη. Ωστόσο, η επίδραση των φυτικών ινών στον Γλυκαιμικό Δείκτη δεν είναι ομοιόμορφη. Συγκεκριμένοι τύποι διαιτητικών ινών, ιδίως οι διαλυτές, μειώνουν τη δυναμική της πέψης και της απορρόφησης των υδατανθράκων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Κωνσταντίνος Ξένος – Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. Ph.D., σημειώνοντας πως «τόσο ο τύπος όσο και η ποσότητα των φυτικών ινών είναι σημαντικοί παράγοντες για την επίδρασή τους στον Γλυκαιμικό Δείκτη».

Παράλληλα, χαρακτηρίζει σύνθετο τον Γλυκαιμικό Δείκτη, καθώς όπως εξηγεί «επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες πέρα από την απλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένου του βαθμού επεξεργασίας, των μεθόδων μαγειρέματος και της παρουσίας άλλων μακροθρεπτικών συστατικών».

Ο «χρυσός κανόνας» για τη μέτρηση του Γλυκαιμικού Δείκτη

Η καθιερωμένη φυσιολογική μέθοδος για τον προσδιορισμό της τιμής του ΓΔ ενός τροφίμου, όπως αναπτύχθηκε από τους Jenkins et al. το 1981, περιλαμβάνει τη χορήγηση 50 γραμμαρίων εύπεπτων (διαθέσιμων) υδατανθράκων από το υπό δοκιμή τρόφιμο σε τουλάχιστον 10 υγιή άτομα. Στη συνέχεια, μετρώνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους για τις επόμενες 2 ώρες. Η συνολική περιοχή κάτω από την καμπύλη απόκρισης σακχάρου (iAUC) υπολογίζεται για κάθε άτομο.

Σε ξεχωριστή περίσταση, τα ίδια άτομα καταναλώνουν μια μερίδα 50 γραμμαρίων υδατανθράκων προερχόμενων από ένα τρόφιμο αναφοράς (λευκό ψωμί ή γλυκόζη), και μετράται ξανά η απόκριση γλυκόζης για 2 ώρες. Η τιμή του ΓΔ για το υπό δοκιμή τρόφιμο υπολογίζεται για κάθε άτομο διαιρώντας το iAUC του εξεταζόμενου τροφίμου με το iAUC του τροφίμου αναφοράς και πολλαπλασιάζοντας το αποτέλεσμα επί 100. Η τελική τιμή του ΓΔ για το τρόφιμο είναι ο μέσος όρος των τιμών όλων των ατόμων.

Τα προϊόντα που θα αγαπήσετε!

Η ΜΑΚΒΕΛ αφουγκραζόμενη την αγορά και εντοπίζοντας αυτή την ανάγκη αλλά και τάση, ύστερα από μακροχρόνιες έρευνες προχώρησε στην παραγωγή ζυμαρικών Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη, με την πιστοποίηση του κορυφαίου διαπιστευμένου Ερευνητικού Κέντρου Oxford Brookes του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για πρώτη φορά, ο καταναλωτής έχει στη διάθεσή του ζυμαρικά με 60% λιγότερα σάκχαρα και γεύση ίδια με τα κλασικά.

Σχεδιασμένη για να καλύψει τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή, η σειρά αυτή συνδυάζει υγεία και απόλαυση, προσφέροντας ζυμαρικά που περιορίζουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, χωρίς να θυσιάζουν την πλούσια γεύση τους, αλλάζοντας έτσι τα δεδομένα στον χώρο των ζυμαρικών. Πρόκειται για μία καινοτομία που εξυπηρετεί όχι μόνο τους καταναλωτές που θέλουν να απολαμβάνουν τα ζυμαρικά τους με ασφάλεια και σιγουριά, αλλά και όσους επιθυμούν πιο υγιεινές επιλογές.

Τα ζυμαρικά Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη της ΜΑΚΒΕΛ

1. Είναι τα μοναδικά πιστοποιημένα ΧΓΔ μετά από in vivo κλινικές μελέτες από τον διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης Οxford Brooks (UK)
2. Έχουν την αγαπημένη γεύση και το χρώμα των λευκών κλασικών ζυμαρικών
3. Έχουν σημαντικά μειωμένη περιεκτικότητα σε σάκχαρα (60%)
4. Περιορίζουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα και συμβάλλουν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο
5. Δημιουργούν κορεσμό, συμβάλλοντας στον καλύτερο έλεγχο και διατήρηση του βάρους
6. Είναι ιδανικά για όλους όσοι επιθυμούν μια ισορροπημένη διατροφή

 

Διαβάστε επίσης

Το μυστικό για λιγότερες λιγούρες και μεγαλύτερη απώλεια βάρους είναι… απολαυστικό

Το δημοφιλές ρόφημα που βελτιώνει προσοχή, συγκέντρωση και μνήμη – Ένα φλιτζάνι αρκεί

Το εξωτικό γάλα που ενισχύει το ανοσοποιητικό, «ηρεμεί» το άσθμα και μειώνει τη φλεγμονή