Στις μέρες μας, το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι απαραίτητα απλό Η2Ο! Κάνοντας μια βόλτα στο super market, θα ανακαλύψουμε πως στα ράφια με τα νερά έχουν κάνει την εμφάνισή τους νέα προϊόντα, εμπλουτισμένα με συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, ηλεκτρολύτες κ.ά. (γνωστά ως vitamin waters ή fitness waters).

Χωρίς καμία αμφιβολία, το νερό αποτελεί για τον άνθρωπο πηγή ζωής: Μαζί με το οξυγόνο είναι το δεύτερο απαραίτητο συστατικό για την επιβίωσή μας και τα οφέλη του για την υγεία μας είναι πολλαπλά. Έτσι, αν το σκέτο νερό είναι τόσο ευεργετικό για τον οργανισμό μας, τότε το ενισχυμένο νερό θα πρέπει λογικά να είναι ακόμη πιο υγιεινό, έτσι δεν είναι;

Τι μπορεί να μας προσφέρει ένα εμπλουτισμένο νερό

Καλύτερη ενυδάτωση. «Πιείτε οκτώ με δέκα ποτήρια νερό την ημέρα»: δεν είναι τυχαίο ότι όλοι μας έχουμε ακούσει τουλάχιστον μια φορά αυτή συμβουλή. H επαρκής ενυδάτωση παίζει ουσιαστικό ρόλο όχι μόνο για την υγεία μας – καθώς το νερό συμμετέχει σε κάποιες από τις πιο βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας – αλλά και τη διατήρηση της ενέργειας και της ευεξίας μας σε ικανοποιητικά επίπεδα. Το πρόβλημα είναι πως πολλοί από εμάς ξεχνάμε ή βαριόμαστε να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες νερού. Τα εμπλουτισμένα νερά του εμπορίου έχουν συνήθως ευχάριστη, φρουτώδη γεύση και κάποιες φορές ζωντανά χρώματα. Έτσι, ίσως είναι πιο «ελκυστικά» από το σκέτο νερό και μπορούν να μας ενθαρρύνουν να πιούμε περισσότερο και να πετύχουμε τον προσωπικό μας στόχο ημερήσιας κατανάλωσης υγρών.

Τόνωση και ενέργεια. Αν και υπάρχει ποικιλία διαθέσιμων προϊόντων και τα συστατικά τους διαφέρουν, στην πλειοψηφία τους, τα εμπλουτισμένα νερά περιέχουν ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες (π.χ. σύμπλεγμα Β, C, E) και μέταλλα (ψευδάργυρος, μαγνήσιο κλπ.). Έτσι, μπορούν να συνεισφέρουν στην ημερήσια πρόσληψη των συγκεκριμένων μικρο-συστατικών, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση του οργανισμού μας, τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο.

Τι πρέπει να προσέξουμε

♦ Στο άκουσμα της λέξης «νερό», οι περισσότεροι μπορεί να υποθέτουν πως μιλάμε για ένα ρόφημα χωρίς θερμίδες. Όμως αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς για ορισμένα εμπλουτισμένα νερά, πίσω από την ευχάριστη γεύση τους κρύβεται η ζάχαρη. Η υψηλή κατανάλωση ροφημάτων που είναι πλούσια σε σάκχαρα- και επομένως θερμίδες- μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους (αν οι θερμίδες αυτές δεν έχουν ληφθεί υπόψη στη συνολική ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη). Όπως καταλαβαίνουμε, αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα για όσους προσπαθούν να διατηρήσουν ή να μειώσουν το σωματικό τους βάρος. Επομένως, συστήνεται να δίνουμε προσοχή στις ετικέτες των ροφημάτων πριν κάνουμε την επιλογή μας.

♦ Θα πρέπει να τονίσουμε πως το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα ροφήματα περιέχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα μιας πλήρους, ισορροπημένης διατροφής. Ο ρόλος τους στη διατροφή μας είναι προαιρετικός και συμπληρωματικός.

♦ Τέλος, ορισμένα προϊόντα περιέχουν «περιττές» θρεπτικές ουσίες. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, οι απλοί αθλούμενοι, δηλαδή οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε ελαφριά έως μέτρια σωματική άσκηση, δεν είναι απαραίτητο να αναπληρώσουν τους ηλεκτρολύτες τους με τον εντατικό τρόπο που το κάνουν οι αθλητές. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε πως δε χρειάζονται ουσιαστικά ενισχυμένα αθλητικά νερά ή ποτά.

Κλείνοντας, τα εμπλουτισμένα/ βιταμινούχα νερά, όπως και όλα τα τρόφιμα και ροφήματα, μπορούν να έχουν μια θέση στην καθημερινή μας διατροφή, αρκεί η κατανάλωσή τους να γίνεται με μέτρο και να είμαστε προσεκτικοί όταν «ερχόμαστε αντιμέτωποι» με τις ετικέτες τους.