Το σκόρδο είναι πραγματικά ωφέλιμη τροφή: μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να καταπολεμήσει τη χοληστερόλη αλλά και να προστατεύσει από τους εποχιακούς ιούς.
Η κάθε σκελίδα είναι πλούσια σε βιταμίνες C και B6, καθώς και σε μαγγάνιο και σελήνιο – ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας για μια πληθώρα ζωτικών λειτουργιών, όπως η διατήρηση της αντοχής των οστών, η παραγωγή κολλαγόνου, η υγεία του θυρεοειδούς και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αλλά αυτό που κάνει το σκόρδο superfood είναι η παρουσία της αλλισίνης: «Η αλλισίνη έχει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έχει διαπιστωθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της αποτελεσματικότητάς του κατά των βακτηρίων (συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών στα φάρμακα στελεχών), των ιών, των μυκήτων και των παρασίτων» σημειώνει η Alexa Mullane, πιστοποιημένη διαιτολόγος.
«Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η κατανάλωση σκόρδου συμβάλλει σε μια μικρή βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης. Οι πλούσιες σε θείο ενώσεις συμβάλλουν επίσης στην αποτοξίνωση του ήπατος», συμπληρώνει.
Πόσο, όμως, μπορεί να θεωρηθεί ένα φυσικό «φάρμακο» για τους χειμερινούς ιούς; «Σίγουρα η κατανάλωσή του βοηθά ενάντια στις λοιμώξεις χάρη στις ισχυρές αντιμικροβιακές του ιδιότητες, ωστόσο το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται την υποστήριξη μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει πολλά λαχανικά και φρούτα, καθώς και πρωτεΐνες καλής ποιότητας, επαρκείς φυτικές ίνες και υγιεινά λίπη όπως τα ωμέγα-3 από τα λιπαρά ψάρια», είπε.
«Αυτά θα δώσουν στον οργανισμό τα στοιχεία που χρειάζεται για να υποστηρίξει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πολύ καλό να χρησιμοποιείτε σκόρδο όταν έχετε κρυολόγημα ή γρίπη, για να δώσετε επιπλέον υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά δεν πρέπει να βασίζεστε σε αυτό ως τη μόνη θεραπεία», τόνισε.
Προσοχή στις ποσότητες
«Η υπερβολική κατανάλωση σκόρδου μπορεί να ερεθίσει το πεπτικό σύστημα και να προκαλέσει πόνο ή δυσφορία, καούρα ή παλινδρόμηση, αέρια και φούσκωμα, ακόμη και κακή αναπνοή και σωματική οσμή, καθώς το σώμα το αποβάλλει. Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σκόρδου δεν είναι συνήθως επικίνδυνη και τα γαστρεντερικά συμπτώματα θα περάσουν», αναφέρει η ειδικός.
«Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα συμπτώματα επιδεινώνονται επειδή το σκόρδο περιέχει φρουκτάνες, ένα είδος ολιγοσακχαρίτη, ο οποίος δεν χωνεύεται καλά και μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και αέρια όταν ζυμώνεται από βακτήρια στο έντερο. Σε ορισμένα άτομα, το σκόρδο μπορεί να χαλαρώσει τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα, προκαλώντας παλινδρόμηση», σημειώνει.
Κάνει καλό το ωμό σκόρδο;
«Το μαγειρεμένο σκόρδο είναι πολύ πιο ήπιο για το πεπτικό σύστημα και εξακολουθεί να είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και θεραπευτικές ιδιότητες. Περιέχει επίσης πρεβιοτικές ίνες που τροφοδοτούν το μικροβίωμα και έχει οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Για τη γενική υποστήριξη της υγείας, είναι καλό να συμπεριλαμβάνετε το σκόρδο στη μαγειρική σας τακτικά», αναφέρει η ειδικός.
Προτρέπει επίσης σε προσοχή σχετικά με τη χρήση προπαρασκευασμένων προϊόντων σκόρδου αντί για ωμές σκελίδες: «Μερικές φορές προστίθενται συντηρητικά για να διατηρηθεί φρέσκο, συχνά έχει λιγότερη γεύση από το φρέσκο σκόρδο και η επεξεργασία συχνά καταστρέφει την αλλισίνη και τα αντιοξειδωτικά. Το σκόρδο είναι τόσο γρήγορο και εύκολο στη χρήση που θα προτιμούσα πάντα το φρέσκο από το έτοιμο», εξήγησε.
Σκόρδο και φάρμακα
Η Mullane εξήγησε ότι το σκόρδο έχει σίγουρα επίδραση στη σύσταση του αίματος και γι’ αυτό οι άνθρωποι που λαμβάνουν ορισμένα είδη φαρμάκων θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην το καταναλώνουν σε υπερβολικές ποσότητες.
«Το σκόρδο δρα ως αντιπηκτικό. Εξαιτίας αυτού, το σκόρδο μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματα των αντιπηκτικών φαρμάκων όπως η βαρφαρίνη και μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα όπως η ασπιρίνη, καθώς και με ορισμένα φάρμακα για τον HIV και ορισμένα αντιυπερτασικά. Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων σκόρδου στα τρόφιμα δεν αποτελεί συνήθως πρόβλημα, αλλά η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σκόρδου ή συμπληρωμάτων πρέπει να αποφεύγεται όταν λαμβάνετε αυτά τα φάρμακα», καταλήγει.
Διαβάστε επίσης
Σκόρδο: Το μαγειρικό κόλπο που ενεργοποιεί την αντικαρκινική δράση του
Το πολυδύναμο αντιβιοτικό της φύσης που θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα
Φάγατε σκόρδο; Οι καλύτεροι τρόποι να απαλλαγείτε από τη δυσάρεστη αναπνοή