Μια νέα μελέτη από το Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας (CHOP) αποκάλυψε μια εκπληκτική σχέση μεταξύ συγκεκριμένων διατροφικών λιπών και μιας σοβαρής, δύσκολης στη θεραπεία μορφής παιδικού άσθματος. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Science Translational Medicine, υποδηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας του άσθματος.

Ένα διαφορετικό είδος άσθματος

Το άσθμα είναι μία από τις πιο συχνές χρόνιες ασθένειες στα παιδιά, δεν παρουσιάζεται ωστόσο με μία ενιαία μορφή σε όλα. Το αλλεργικό άσθμα, για παράδειγμα, είναι πιο γνωστό και διαχειρίσιμο, ενώ αντίθετα το ουδετεροφιλικό άσθμα -μια μη αλλεργική μορφή που προκαλείται από μικροβιακές και βακτηριακές πρωτεΐνες- παρουσιάζει μεγαλύτερες προκλήσεις. Τα παιδιά με ουδετεροφιλικό άσθμα είναι πιο πιθανό να υποστούν σοβαρές κρίσεις και να χρειαστούν νοσηλεία, ενώ οι τρέχουσες θεραπείες συχνά αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.

Οι ερευνητές είχαν από καιρό παρατηρήσει μια σύνδεση μεταξύ της παιδικής παχυσαρκίας και αυτού του τύπου άσθματος. Ωστόσο, πολλά παιδιά που ανέπτυξαν ουδετεροφιλικό άσθμα δεν ήταν παχύσαρκα, γεγονός που έθεσε ερωτήματα σχετικά με άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή του.

Ο ρόλος των διατροφικών λιπών

Για να διερευνήσουν το ζήτημα, οι επιστήμονες του CHOP επικεντρώθηκαν στα μακροφάγα των πνευμόνων, τα κύτταρα δηλαδή του ανοσοποιητικού συστήματος που ρυθμίζουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες. Η έρευνά τους αποκάλυψε ότι ορισμένα διατροφικά λίπη επηρεάζουν άμεσα τη συμπεριφορά αυτών των κυττάρων.

Η ομάδα ανακάλυψε, ειδικότερα, ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας -ειδικά στεατικό οξύ, που βρίσκεται συνήθως στο ζωικό λίπος και τα επεξεργασμένα τρόφιμα- επιδείνωναν τη φλεγμονή των αεραγωγών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το φαινόμενο εμφανιζόταν ανεξάρτητα από την παχυσαρκία. Αντίθετα, το ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λίπος που βρίσκεται σε αφθονία σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, στην πραγματικότητα καταστέλλει τη φλεγμονώδη δραστηριότητα.

«Πριν από αυτή τη μελέτη, πολλοί υποψιάζονταν ότι η παιδική παχυσαρκία προκαλούσε αυτή τη μορφή άσθματος», εξήγησε ο κύριος συγγραφέας David A. Hill, MD, PhD, θεράπων ιατρός στο Τμήμα Αλλεργιολογίας και Ανοσολογίας του CHOP. «Ωστόσο, παρατηρούσαμε ουδετεροφιλικό άσθμα σε παιδιά που δεν ήταν παχύσαρκα. Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι συγκεκριμένα διατροφικά λίπη μπορούν από μόνα τους να προκαλέσουν την ασθένεια».

Πιθανές νέες θεραπευτικές οδοί

Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε, επίσης, πώς η παρεμπόδιση ορισμένων φλεγμονωδών οδών θα μπορούσε να μειώσει τις βλαβερές επιδράσεις των διατροφικών λιπών. Στοχεύοντας την φλεγμονώδη κυτοκίνη IL-1β ή αναστέλλοντας την πρωτεΐνη IRE1⍺, οι τιμές των οποίων είναι αυξημένες στους ασθενείς με ουδετεροφιλικό άσθμα, κατάφεραν να προστατεύσουν από την πνευμονική φλεγμονή που προκαλείται από το στεατικό οξύ.

«Η έρευνα υπογραμμίζει τον άμεσο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η διατροφή στη σοβαρότητα του άσθματος», δήλωσε η συν-συγγραφέας Lisa Young, MD, επικεφαλής του Τμήματος Πνευμονολογίας και Ιατρικής Ύπνου στο CHOP. «Αυτές οι πληροφορίες όχι μόνο υποδεικνύουν πιθανές διατροφικές στρατηγικές για τη διαχείριση του άσθματος, αλλά ανοίγουν επίσης το δρόμο για νέες θεραπευτικές επιλογές για τα παιδιά που πάσχουν από αυτή τη δύσκολη μορφή της νόσου».

Διαβάστε επίσης

Παιδικό άσθμα: Πώς μια απλή μπατονέτα μπορεί να το αποκαλύψει

Άσθμα: Ο αναπνευστικός ιός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής του σε παιδιά 5 ετών

Παιδικό Άσθμα: Πότε αυξάνεται κατά 34% ο κίνδυνος