Βότανα όπως το ashwagandha και ο κουρκουμάς αναγνωρίζονται πλέον ευρέως ως μέρος του παγκόσμιου «αλφάβητου» ευεξίας. Δεν είναι, όμως, τα μόνα που υπάρχουν και σίγουρα δεν είναι τα μοναδικά που μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη υγείας στον ανθρώπινο οργανισμό. Στην αγιουρβέδα, το παραδοσιακό σύστημα ιατρικής της Ινδίας, που μετρά περισσότερα από 3.000 έτη, περιλαμβάνεται ένα πολύ ευρύτερο φάσμα θεραπευτικών φυτών.
Βασισμένη στις αρχές της ισορροπίας μεταξύ σώματος, νου και πνεύματος, η αγιουρβεδική ιατρική βασίζεται στη διατροφή, τον τρόπο ζωής και τις φυσικές ουσίες για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών. Πέρα απ’ όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, υπάρχουν και ορισμένα λιγότερο δημοφιλή βότανα και μπαχαρικά που κερδίζουν τώρα την προσοχή για τα πιθανά οφέλη τους στην υγεία:
1. Πικρό πεπόνι
Παρά το όνομά του, τα οφέλη του μπορεί να είναι εκπληκτικά «γλυκά». Αυτό το ιδιαίτερο πράσινο λαχανικό χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για τη ρύθμιση του σακχάρου, την καταπολέμηση λοιμώξεων και την αντιμετώπιση της φλεγμονής και της υψηλής χοληστερόλης.
Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να καταπολεμήσει μικρόβια όπως το E. coli, η σαλμονέλα, οι ιοί του έρπητα, ακόμη και τα παράσιτα της ελονοσίας. Οι πρώτες έρευνες δείχνουν επίσης πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες, ιδίως στον καρκίνο του μαστού. Χρειάζονται, ωστόσο, περισσότερες μελέτες, ώστε να τεκμηριωθεί η αξιοπιστία αυτών των στοιχείων.
Πολλά υποσχόμενο φαίνεται και στη διαχείριση του διαβήτη. Το πικρό πεπόνι περιέχει διάφορες βιοδραστικές ενώσεις, όπως χαραντίνη και πολυπεπτίδιο-p, οι οποίες μιμούνται τις επιδράσεις της ινσουλίνης, υποστηρίζουν την παραγωγή της και βελτιώνουν τη χρήση του σακχάρου στον οργανισμό. Εάν λαμβάνετε αντιδιαβητικά φάρμακα, η κατανάλωση πικρού πεπονιού χρειάζεται προσοχή, καθώς ο συνδυασμός τους μπορεί να ρίξει πολύ χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου.
2. Τριγωνέλλα
Η τριγωνέλλα θεωρείται ένα «πολυεργαλείο» των βοτάνων. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση από τις κράμπες της περιόδου, την υποστήριξη του θηλασμού και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Αναδυόμενα κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση της χοληστερόλης. Περιέχει διάφορες δραστικές ενώσεις, όπως σαπωνίνες, πηκτίνη και φυτοστερόλες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση του λίπους και να εμποδίσουν την πρόσληψη χοληστερόλης. Περιέχει, επίσης, αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδιά και υποστηρίζουν τον υγιή μεταβολισμό του λίπους.
Μερικές από τις πιο σημαντικές επιδράσεις της είναι ότι επιβραδύνει την πέψη των υδατανθράκων, μειώνει την απορρόφηση της γλυκόζης στο έντερο και ενισχύει την απελευθέρωση ινσουλίνης. Προάγει, επιπλέον, την παραγωγή μητρικού γάλακτος, πιθανώς μέσω της ενίσχυσης βασικών ορμονών, όπως η ινσουλίνη, η προλακτίνη και η ωκυτοκίνη.
Ορισμένες δοκιμές έχουν δείξει ότι η τριγωνέλλα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της τεστοστερόνης, συμβάλλοντας στην βελτίωση της λίμπιντο, τη μείωση του σωματικού λίπους και την ενίσχυση της ενέργειας, ειδικά όταν συνδυάζεται με προπόνηση δύναμης.
Οι παρενέργειες είναι, ως επί το πλείστον, ήπιες και γαστρεντερικές, όπως ναυτία, φούσκωμα ή διάρροια. Οι χαμηλές δόσεις, ωστόσο, θεωρούνται γενικά ασφαλείς.
3. Ασαφετίδα
Είναι γνωστή ως ένα μπαχαρικό με έντονη μυρωδιά, που χρησιμοποιείται συχνά στην ινδική κουζίνα. Στην Αγιουρβέδα, όμως, αναγνωρίζεται και ως ένα ισχυρό φάρμακο για το πεπτικό σύστημα. Παράγεται από τον αποξηραμένο χυμό των ριζών του φυτού ferula και φημίζεται για την ιδιότητά της να ανακουφίζει το φούσκωμα και τα αέρια.
Η δραστική της ένωση, το φερουλικό οξύ, μπορεί να βοηθήσει στην πέψη των σύνθετων υδατανθράκων και να μειώσει τον μετεωρισμό. Φέρεται, επίσης, να διεγείρει τα πεπτικά ένζυμα και την παραγωγή χολής, βελτιώνοντας την πέψη των λιπών. Μπορεί να υποστηρίξει σημαντικά τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Πρώιμες εργαστηριακές μελέτες υποδηλώνουν ακόμη περισσότερα οφέλη, όπως πιθανές αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές επιδράσεις, καθώς και ρόλους στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, την ανακούφιση του άσθματος και τη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Απαιτείται, ωστόσο, περαιτέρω διερεύνηση.
Συνιστάται προσοχή εάν λαμβάνετε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ή αντιπηκτικά, όπως η βαρφαρίνη, καθώς η ασαφετίδα προκαλεί πτώση της πίεσης και αραίωση του αίματος.
Αρχαίες θεραπείες, σύγχρονη προσοχή
Η παραδοσιακή ιατρική εμπιστεύεται αυτά τα αγιουρβεδικά βότανα εδώ και αιώνες, που φαίνεται ότι μπορούν να προσφέρουν πολλά στη διαχείριση χρόνιων παθήσεων ή την ενίσχυση της συνολικής ευεξίας, αρκεί να αξιοποιούνται με προσοχή και ακολουθώντας τους κανόνες ασφαλούς κατανάλωσης. Οι μικρές ποσότητες θεωρούνται γενικά ασφαλείς, αλλά αν σκέφτεστε να πάρετε συμπληρώματα ή θεραπευτικές δόσεις, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό, ειδικά αν είστε έγκυος, παίρνετε φάρμακα ή αντιμετωπίζετε κάποια πρόκληση υγείας.
Διαβάστε επίσης
Το «μαγικό» βότανο που ρυθμίζει χοληστερόλη και σάκχαρο – Ενισχύει και την τεστοστερόνη
Το αρωματικό φυτό που μειώνει τις καούρες και ανεβάζει τη λίμπιντο