*Γράφουν οι φυσικοθεραπευτές Σοφοκλής Συμεωνίδης και Ριχάρδος Καμπόσος

Οι περισσότεροι από εμάς περνούν ώρες καθημερινά μπροστά από μια οθόνη κινητού, υπολογιστή, tablet, είτε για δουλειά, ψυχαγωγία, είτε για κοινωνική δικτύωση. Δεν είναι τυχαίο ότι, όσο πιο συνδεδεμένοι γινόμαστε με τον ψηφιακό κόσμο, τόσο περισσότερο αντιμετωπίζουμε σωματικά προβλήματα που συνδέονται με αυτή τη νέα «κανονικότητα». Ένα από τα πιο κοινά και σύγχρονα προβλήματα είναι το σύνδρομο Text Neck.

Τι ακριβώς, όμως, είναι αυτό το σύνδρομο και κυρίως, πώς μπορούμε να το προλάβουμε και να το αντιμετωπίσουμε;

Τι είναι το σύνδρομο Text Neck

Το Text Neck είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πόνο και την δυσφορία στον αυχένα που προκαλείται από τη συνεχιζόμενη κάμψη του κεφαλιού μπροστά, προς μια οθόνη (ή συσκευή), είτε για να διαβάσουμε μηνύματα, είτε για να δούμε μια ταινία ή να κάνουμε scrolling στα κοινωνικά δίκτυα. Ως όρος, πρωτοεμφανίστηκε το 2017 (Neupane et al, 2017) μετά από μελέτες πως το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που κάνουν παρατεταμένη χρήση smartphone εμφάνιζε πόνους στον αυχένα.

Οι αρχικές τοποθετήσεις για το σύνδρομο Text Neck σχετίστηκαν με τα φορτία που δέχεται ο αυχένας λόγω της κλίσης της κεφαλής (Neupane et al, 2017), αλλά και με την γενική στάση του σώματος κατά την χρήση συσκευών τεχνολογίας που μάλιστα παρατηρήθηκε πως χειροτέρεψε κατά την περίοδο της Covid και της τηλεργασίας (Tsantili et al 2022).

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως η παρατεταμένη χρήση smartphone είναι μια συνήθεια που, όχι μόνο επιβαρύνει τη σωστή στάση, αλλά μας κρατά και σε απόσταση από αθλητικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα οι μυς της πλάτης και του αυχένα να ατροφούν και τα συμπτώματα να αυξάνονται και να γίνονται πιο αισθητά. Ως φαινόμενο της εποχής, ο εθισμός στις ηλεκτρονικές συσκευές, είτε ως χόμπι, είτε λόγω τηλεργασίας, συνοδεύεται από αρκετές παθολογικές καταστάσεις. Ωστόσο, η σωστή πρόληψη και ενημέρωση μπορεί να προλάβει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Ποιους αφορά περισσότερο;

Θα ήταν σωστό να πούμε πως είναι ένα σύνδρομο που πλέον μας αφορά όλους, ωστόσο περισσότερο εκτεθειμένοι είναι:

  • Οι νέοι χρήστες του κινητού: Ο αριθμός των νέων που αναφέρουν αυχενικά προβλήματα έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.
  • Οι επαγγελματίες γραφείου: Εκείνοι που περνούν πολύ χρόνο μπροστά από υπολογιστές ή tablets, χωρίς να ακολουθούν τις σωστές εργονομικές πρακτικές, διατρέχουν επίσης κίνδυνο. Ιδίως όσοι δουλεύουν από το σπίτι.
  • Οι μη ασκούμενοι-αθλούμενοι: Τα άτομα που εμφανίζουν συχνότερα σύνδρομο Text Neck είναι κυρίως εκείνοι που αμελούν την τακτική σωματική άσκηση.

Τα  πιο συχνά συμπτώματα του Text Neck είναι:

  • Πόνος στον αυχένα: Συχνά εντοπίζεται  ως μυϊκός πόνος, που μπορεί να γίνει εντονότερος με την πάροδο της ημέρας.
  • Δυσκαμψία στον αυχένα και στους ώμους: Δυσκολία στην στροφή και κάμψη της κεφαλής.
  • Πονοκέφαλοι: Το  Text neck ως ένα αυχενικό πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες ή πονοκεφάλους.
  • Πόνος στην πλάτη: Η υπερβολική κλίση του σώματος επηρεάζει και την περιοχή της μέσης.

Πώς να προλάβεις και να αντιμετωπίσεις το Text Neck: 

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση του Text Neck είναι εφικτή και απαιτεί μόνο μερικές απλές, αλλά αποτελεσματικές αλλαγές στις καθημερινές σου συνήθειες:

  • Μειώστε την ώρα που περνάτε στο κινητό: Ακούγεται απλό, μα είναι σημαντικό να περιορίζουμε την ώρα που αφιερώνουμε στο κινητό. Αν πάλι αφορά στη δουλειά, φροντίζουμε να κρατάμε το κινητό στο ύψος των ματιών, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να σκύβουμε.
  • Διορθώστε εργονομικά το περιβάλλον εργασίας σας: Αν εργάζεστε σε υπολογιστή, ρυθμίστε το ύψος της οθόνης έτσι ώστε να είναι στο ύψος των ματιών. Επίσης, μην ξεχνάτε την καρέκλα — αυτή πρέπει να στηρίζει καλά την πλάτη και τον αυχένα σας. Η σωστή καρέκλα είναι επένδυση.
  • Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας: Η καθημερινή ή, έστω, η συχνή άσκηση μπορεί να αποτελέσει τον σημαντικότερο παράγοντα πρόληψης και αντιμετώπισης του Text Neck. Να απευθύνεστε, όμως, πάντα σε ειδικούς και όχι ακολουθώντας κάποιο πρόγραμμα ενδυνάμωσης που βρήκατε ή σας έδωσε κάποιος φίλος. Η σωστή ενδυνάμωση μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε αποτελεσματικά τη στάση του σώματός σας.
  • Κλείστε άμεσα ραντεβού με τον φυσικοθεραπευτή σας: Η φυσικοθεραπεία και η κλινική εκτίμηση της κατάστασής σας είναι ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του συνδρόμου Text Neck. Ο φυσικοθεραπευτής, εκτός από τα πλαίσια θεραπείας και αποκατάστασης, θα σας προτείνει ένα εξατομικευμένο καθημερινό  ασκησιολόγιο, βασισμένο στην ένταση των συμπτωμάτων σας, ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα ολιστικά και γρήγορα.
  • Διατροφή, ενυδάτωση και ξεκούραση: Αν και, συχνά, αμελούμε τους τρεις αυτούς παράγοντες, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση διαφόρων μυοσκελετικών προβλημάτων. Η χρήση πολυβιταμινών, συμπληρωμάτων μαγνησίου κ.α, συμβάλλουν επίσης θετικά στην αντιμετώπιση του Text Neck, όμως θα πρέπει να επιλέγονται πάντα μετά από συμβουλή πιστοποιημένου ειδικού ή, ακόμα καλύτερα, ιατρού.

Είναι αργά για μένα εάν τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα;

Αν ήδη νιώθετε τον πόνο του Text Neck, μην ανησυχείτε. Αν και το πρόβλημα μπορεί να είναι χρόνιο αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι αρκετά έντονα και νιώθετε την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί αρκετά, τότε η επίσκεψη σε έναν ορθοπεδικό θα ήταν η καλύτερη επιλογή. Πάντα δίχως κανένα άγχος, καθώς όλα αντιμετωπίζονται με την σωστή καθοδήγηση. Θυμηθείτε πως δεν είστε ποτέ μόνοι και πως παρά πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στην ίδια θέση με εσάς. Δράστε άμεσα.

Συμπερασματικά, σε μια καθημερινότητα που η τεχνολογία έχει αρχίσει να μας επηρεάζει αισθητά και σωματικά, πατάμε φρένο, αντιμετωπίζοντας σωστά μυοσκελετικά προβλήματα που μας κάνουν τη ζωή δύσκολη, όπως το σύνδρομο Text Neck.

Η κακή στάση και η υπερβολική χρήση των κινητών μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για το σώμα μας. Το Text Neck είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των μυοσκελετικών προβλημάτων που προκαλούνται από τις ψηφιακές μας συνήθειες.

Η λύση είναι απλή: Κάντε τις σωστές αλλαγές σήμερα για να προστατεύσετε το σώμα σας αύριο. Και θυμηθείτε, κάθε μικρή κίνηση μετράει!

Ο Σοφοκλής Συμεωνίδης και ο Ριχάρδος Καμπόσος είναι φυσικοθεραπευτές με πολυετή εμπειρία στον χώρο της αποκατάστασης και της αθλητικής αποθεραπείας και ιδρυτές του Rebound Physio

Διαβάστε επίσης

Πόνος στον αυχένα: Πώς θα ξεπιαστείτε – Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Πόνος στον αυχένα: Είναι το botox λύση; Τι λένε οι ειδικοί για τις ενέσεις traptox

Πόνος στον αυχένα: Οι διατάσεις που ανακουφίζουν σε 5′