Μια μελέτη του 2016 είχε αναδείξει τη σύνδεση ανάμεσα στη βελτίωση της γνωστικής ικανότητας στα μωρά και την κατανάλωση περισσότερων φρούτων από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τώρα, λοιπόν, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Alberta πραγματοποίησαν μια νέα έρευνα προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα αυτά και να διερευνήσουν πόσο ισχυρός είναι ο συσχετισμός.

«Η έρευνά μας παρακολούθησε τα αποτελέσματα της Μελέτης Κοόρτης CHILD, η οποία είχε δείξει ότι η κατανάλωση φρούτων από τις εγκυμονούσες επηρεάζει τα ποσοστά γνωστικής ικανότητας των βρεφών έως και ένα χρόνο μετά τη γέννησή τους. Ωστόσο, αν και τα ευρήματα αυτά ήταν εντυπωσιακά δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ότι η κατανάλωση φρούτων ήταν αυτή που προκαλούσε τις βελτιώσεις στη γνωστική ικανότητα των βρεφών, παρά οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας», ανέφερε η Claire Scavuzzo, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ψυχολογίας.

Προκειμένου, λοιπόν, να προσδιορίσουν αν τα φρούτα ήταν πράγματι ο παράγοντας που επηρέαζε τη γνωστική ικανότητα των βρεφών, οι ερευνητές ξεκίνησαν την παρούσα μελέτη με στόχο να επαναλάβουν τις επιδράσεις σε ένα πειραματικό θηλαστικό μοντέλο.

«Τα ευρήματα μας επανέλαβαν αυτό που βρέθηκε σε ανθρώπους και φρουτόμυγες. Με έναν ελεγχόμενο, απομονωμένο τρόπο, μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε το ρόλο της προγεννητικής έκθεσης σε φρούτα στη γνωστική ανάπτυξη των νεογέννητων. Θεωρούμε το εύρημα αυτό μια πολύτιμη πληροφορία για τις έγκυες γυναίκες, καθώς συνιστά μια μη φαρμακευτική, διατροφική παρέμβαση για την ώθηση της εγκεφαλικής ανάπτυξης του βρέφους», συμπληρώνει η Δρ. Scavuzzo.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ζωικά μοντέλα βρεφών από μητέρες που συμπλήρωναν τη διατροφή τους με χυμούς φρούτων απέδωσαν σημαντικά καλύτερα στα τεστ μνήμης, όπως ακριβώς αναδείχθηκε και στην προηγούμενη μελέτη.

«Η ιδέα ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία και τη γνωστική ικανότητα άρχισε πρόσφατα να κερδίζει έδαφος. Οι άνθρωποι θέλουν να μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους την καλύτερη δυνατή αρχή για τη ζωή τους και, από τα αποτελέσματά μας φαίνεται ότι μια διατροφή εμπλουτισμένη με φρούτα είναι ένας πιθανός τρόπος για να το κάνουν», καταλήγουν οι επιστήμονες.